Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER O PRORAČUNU

Orešković: Bio sam investitor, vidio sam 'the good, the bad and the ugly'

Tihomir Orešković
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/11
23.02.2016.
u 11:43

- Sa sindikatom ćemo biti kao u braku. U braku nije uvijek fifty fifty, ali se ima zajednički cilj, opisao je Orešković. Premijer je otkrio i da će u svom uredu angažirati glavnu osobu za integraciju koja će pratiti glavne projekte po ministarstvima

Premijer Tihomir Orešković danas je na konferenciji Proračun zaokreta u hotelu Esplanade održao prezentaciju o proračunu, za koji je na prošlotjednoj sjednici Vlade rekao da će biti gotov 10. ožujka.

Ponovno je rekao kako je možda jedini premijer koji je i sam bio investitor te se referirao na film Clinta Eastwooda.

– Vidio sam the good, the bad and the ugly. Tu imamo mogućnosti promijeniti dosta stvari – rekao je Orešković, dodajući da su pokrenuli pozitivnu klimu.

– Investitori su uvjereni da će se pokrenuti gospodarstvo, da će nova Vlada s novim idejama koja će se fokusirati na investicije stvoriti pozitivnu klimu i sada o nama ovisi jesmo li spremni ići u tom smjeru – rekao je Orešković na konferenciji Proračun zaokreta u organizaciji HGK i EPH

Premijer je dodao da je spread počeo padati i da su investitori počeli kupovati naše obveznice.

Orešković je rekao da svako ministarstvo radi "u silosu" te da će u svom uredu dodati CIO-a (chief integration officera). Spomenuo je već ranije objavljeni plan za formiranje fonda od 500 milijuna kuna za investicije u mala i srednja poduzeća, rekavši da se sredstva između ostalog mogu prikupiti iz DUUDI-ja, koji upravlja kapitalom od 30 milijardi eura, a spomenuo je i mogućnost privatizacije nekih javnih tvrtki.

– Neke su strateške, meni je HEP strateška firma (...). Mislim da možemo imati čak i regionalnu poziciju i tu se trebamo pojačati. Neke trebamo restrukturirati, a neke privatizirati. Ako nam to nije core, onda ne znam zakaj se time bavimo – rekao je Orešković.

Što se autocesta tiče, naglasio je da imamo dug gotovo 4,5 milijardi eura i goleme kamate. 

– Svima je jasno da ne možemo u smjeru koncesije, mislim da možemo iskoristiti drugi stup mirovinskog fonda, investirati i pokrenuti reforme koje će pružiti dobar return za tu investiciju, što će biti i veliki benefit za mirovinu – rekao je Orešković.

Predložio je i osnivanje start-up centara u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu u kojemu bi poduzetnici mogli dobiti 90 posto informacija i iskoristiti europski know-how. Za europske fondove rekao je da čine golemi potencijal, ali da je to samo potencijal dok ih ne iskoristimo.

Orešković je poručio da će jasno komunicirati svoju poreznu politiku te da će stabilnost biti ključna.

– Parafiskalne namete također trebamo smanjiti, imamo ih previše. Cijela administracija stoji nas više nego što imamo prihoda – rekao je Orešković.

– LNG je strateški projekt, ne samo za Hrvatsku nego i za Europu. Prvo moramo definirati koga ćemo kupiti i kome ćemo prodavati.   

– Uvjeren sam da smo na pravom putu za pozitivnu klimu. Birokraciju trebamo smanjiti, javnoj upravi pojačati efikasnost. Vlada može dati maksimalnu potporu, ali kad dođemo do općina, dođemo do problema. Trebamo zajednički ubrzati taj proces. Trebamo pojačati ''governance'' u našim javnim tvrtkama. Vidjet ćete reforme, ne samo u javnoj upravi, zdravstvu... – rekao je, između ostalog, Orešković.  

Rekao je kako se u Bruxellesu prošli tjedan sastao s predsjednikom EK Jean-Claudeom Junckerom.

– U Bruxellesu sam dobio jasnu poruku, Hrvatsku treba pokrenuti, više se očekuje. Pokrenuli smo, ali nismo dovoljno brzo pokrenuli i više se očekuje od Hrvatske – rekao je Orešković, koji je također naglasio da treba pojačati suradnju sa susjedima.

Našalio se rekavši da je na sastanku u Londonu "dominirao" svojim engleskim pa da su tamo vjerojatno zaključili da svi Hrvati tako dobro govore taj jezik. Referirao se i na humorističnu emisiju ''U zdrav mozak'', pitajući okupljene na konferenciji tko je prati.

– Londonski forum je bio good, good, good na kraju za Hrvatsku – rekao je Orešković, što je publika dočekala smijehom.

Uvijek sam otvoren za diskusiju i partnere. I sindikati će nam biti partner. Ako smijem reći, to je kao brak. U braku, ako imate zajedničke ciljeve, onda znate kamo idete. A u svakom braku nije fifty-fifty. Nekad će biti 40:60, ali se u nekim drugim godinama okrene, ali bitno je da se zna smjer u kojem idemo – poručio je Orešković.

Nakon njegove prezentacije za okruglim stolom raspravljat će guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar financija Zdravko Marić, ekonomistica Svjetske banke u Zagrebu Sanja Madžarević-Šujster i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a moderator će biti financijski analitičar Velimir Šonje.

>> Orešković: Proračun će biti gotov 10. ožujka. Obećali smo građanima reforme. Idemo u pravom smjeru

Komentara 131

ST
stefj
11:55 23.02.2016.

Hm, ako ništa drugo, nastup je interesantniji od Milanovićevog vrijeđanja i bahaćenja. A za proračun, komentari tek kad izađe, sad je prerano. Pitanje je koliko će politika dozvoliti rezanja...

PI
pixiee
11:37 23.02.2016.

Bravo premijeru, samo naprijed i ne dajte se omesti, odlični ste i samo tako nastavite!

OK
okus
11:25 23.02.2016.

Odlicno,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije