Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI MINISTAR

Orepić prekršio zakon jer je imenovao ljude u AKD bez prijedloga Vlade

Vlaho Orepić o fiktivnim prebivalištima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
08.07.2019.
u 14:56

Članovi Povjerenstva su mu objasnili da razumiju njegovu žurbu, ali da nema pravo postavljati članove upravnih i nadzornih tijela trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice bez prijedloga vlade

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u ponedjeljak da je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je u srpnju 2016. bez prijedloga vlade na skupštini imenovao članicu uprave i članove nadzornog odbora Agencije za komercijalnu djelatnost.

S obzirom da za tu povedu zakonom nije predviđena sankcija, Povjerenstvo nije ni predložilo kaznu za Orepića. Bivši ministar unutarnjih poslova rekao je na sjednici da nije bio ni u jednom trenutku u sukobu ni s jednom normom i da je trebao žurno reagirati jer bi proračun imao milijunske troškove.

Članovi Povjerenstva su mu objasnili da razumiju njegovu žurbu, ali da nema pravo postavljati članove upravnih i nadzornih tijela trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice bez prijedloga vlade. Također su mu rekli da time nije povrijeđeno načelo djelovanja niti je bio u sukobu interesa.   

Povjerenstvo je s 2000 kuna kaznilo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević jer je jedno vrijeme istovremeno obnašala dužnost pravobraniteljice i funkciju članice školskog odbora Privatne klasične gimnazije Zagreb.

U očitovanju je priznala povredu, navevši da je nakon imenovanja na dužnost pravobraniteljice nastavila obnašati funkciju članice školskog odbora kao roditelj smatrajući da za to ne postoji zapreka jer nije primala nikakvu novčanu naknadu.

S tri tisuće kuna kažnjen je i član Upravnog vijeća Hine Bruno Dobronić jer je istodobno bio član Upravnog vijeća Hine i obavljao funkciju direktora tvrtke Krula te nije prenio upravljačka prava u toj tvrtki na povjerenika.

Komentara 2

BA
barbaizamerike
17:16 08.07.2019.

Hitno Lustracija

RI
rimac444
22:52 08.07.2019.

Drug zastavnik koristio je samo metode i ovlasti JNA podoficira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije