Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Organizacija Atlatszo:

Orbánov luksuz plaća Mészáros iz NK Osijeka

Viktor Orban
Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.09.2018.
u 07:57

Novinari Atlatszoa pratili su tijekom proteklog ljeta kretanje jedne luksuzne jahte i podjednako luksuznog privatnog zrakoplova

Poznato je da mađarski premijer Viktor Orbán redovito ljetuje na hrvatskoj obali, da se ove godine tijekom ljetovanja u Opatiji neformalno susreo i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, no rezultati istraživanja koje je jučer objavila mađarska nevladina organizacija Atlatszo prvi put daju neke indicije o tome u kakvom aranžmanu Orbán i njegovo društvo ljetuju na Jadranu i tko sve to plaća.

Ljubitelji nogometa

Novinari Atlatsza pratili su, naime, tijekom proteklog ljeta kretanje jedne luksuzne jahte i podjednako luksuznog privatnog zrakoplova i dokumentirali kako su se njima koristili pripadnici mađarske političko-gospodarska elite, uključujući Orbána i njegova bliskog prijatelja Lőrinca Mészárosa, biznismena koji je inače u Hrvatskoj većinski vlasnik nogometnog kluba Osijek.

Mészáros je, prema istraživanju Altlatsza, stvarni vlasnik jahte Lady Mrd, registrirane na Malti i vrijedne oko 21 milijun eura, i privatnog zrakoplova Bombardier Global 6000, registriranog u Austriji i vrijednog 53 milijuna eura. Oba luksuzna prijevozna sredstva kretala su se po Hrvatskoj ovoga ljeta, a Atlatszo je 25. srpnja snimio kako je zrakoplov koristio i premijer Viktor Orbán za let iz Budimpešte u Bugarsku, na nogometnu utakmicu Videoton – Ludogorec.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Prateći kretanje zrakoplova u registrima koji pohranjuju takve podatke, Atlatszo je zabilježio da je zrakoplov bio 21. lipnja u Nižnjem Novgorodu u Rusiji, na dan utakmice Argentina – Hrvatska na Svjetskom prvenstvu, te 15. srpnja u Moskvi, na dan finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Hrvatske, utakmice na kojoj je inače bio i Orbán. Prema otkrivenim podacima, taj je zrakoplov više puta tijekom ljeta polijetao iz Budimpešte i slijetao točno u gradove u čije je luke tada bila uplovila jahta Lady Mrd, među ostalim i u Split i Rijeku.

Premijer Orbán nije snimljen na jahti, ali 16. kolovoza, dok je jahta plovila od Brijuna prema Opatiji, dron letjelica istraživača iz Atlatsza snimila je iz zraka trojicu putnika na jahti, od kojih je jedan, tvrdi Atraltszo, trenutačni predsjednik uprave mađarskih željeznica, bivši član Orbánova kabineta i bivši zamjenik šefa mađarske agencije za raspodjelu fondova Europske unije Róbert Homolya. On je, prema pisanju mađarskih medija, bio predmet istrage europskog ureda za sprečavanje prijevara OLAF-a zbog sukoba interesa.

Ostala dvojica snimljenih muškaraca na jahti lokalni su mađarski političar blizak Orbánu i biznismen blizak Mészárosu, koji u vlasništvu ima građevinsku tvrtku Duna Aszfalt, velikog izvođača radova na projektima sufinanciranim iz fondova EU. Nekoliko dana poslije, 20. kolovoza, na jahti je snimljen i Mészáros. U istraživanju Atlatsza ne tvrdi se izrijekom da je Orbán na svom ljetovanju u Hrvatskoj koristio očito Mészárosevu luksuznu jahtu i zrakoplov, no datum Orbánova ljetovanja blizu je razdoblju koje je dokumentirano u članku (Orbán je 13. kolovoza bio s Plenkovićem u Opatiji).

Macron: Nećete više!

Osim toga ovo istraživanje prvi put dokumentira kako mađarski biznismeni bliski Orbánu uživaju u luksuzu, dijelom zahvaljujući i radu na projektima koje u Mađarskoj financira EU.Orbán je sve više u državama članicama koje su neto uplatiteljice u proračun Unije percipiran kao netko tko jako voli kad EU daje Mađarskoj novac iz fondova, a jako je protiv EU kad treba pokazati solidarnost u zbrinjavanju izbjeglica ili držati se vladavine prava i temeljnih sloboda.Države koje ne žele pokazivati više solidarnosti “neće više ni taknuti strukturne fondove”, zaprijetio je prošli tjedan francuski predsjednik Emanuel Macron misleći i na Mađarsku.

Viktor Orban, čovjek koji je iz temelja promijenio Mađarsku?

Viktor Orban
1/6

 

Komentara 12

Avatar korona
korona
08:20 25.09.2018.

Vi neoliberalni fašisti bi trebali pratiti vaše neistomišljenike u kakve i čije WC-e ulaze. S čim brišu svoju stražnjicu,kontrolirati i njegovu stolicu po kojoj vro lako ustanovite i što je totični jeo.

MV
Mijat vrdoljak
08:20 25.09.2018.

Hoćete reći da je počelo izvlačenje novca iz NK Osijek, naporni ste.

GO
goran2hr
11:58 25.09.2018.

I dobro, jedan Mađar platio ljetovanje drugom Mađaru, a novac su potrošili u Hrvatskoj. I zašto se sad novinar Krasnec toliko uzbudio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije