Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PARLAMENT

Orban podupro Hrvatsku, napali ga zbog medijskog zakona

viktor orban
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.01.2011.
u 16:31

- Hrvatska je gospodarski uspješnija od Mađarske pa bi bilo nepošteno ne primiti je što prije u EU, izjavio je Orban na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

Mađarski premijer Viktor Orban u srijedu je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstavio prioritete mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Rekao je, među ostalim, da je “Hrvatska gospodarski uspješnija od Mađarske pa bi bilo nepošteno ne primiti je što prije u EU”.

Orban se suočio sa snažnim negodovanjem dijela europarlamentaraca zbog medijskog zakona što ga je nedavno usvojio mađarski parlament. Prema tome zakonu, nadzorno tijelo koje čine članovi vladajuće stranke ocjenjivat će izvješćuju li glasila “brzo, točno i ispravno” te poštuju li ljudsko dostojanstvo, a “prekršitelje” će globiti milijunima eura.

Neki su si zastupnici na početku Orbanova izlaganja preko usana zalijepili izolacijsku vrpcu. Predsjednik europarlamentarne frakcije Naprednog saveza socijalista i demokrata Europe Martin Schulz upozorio je Orbana da “kao predsjedatelj mora činiti sve što može da obrani demokratske vrijednosti EU” te da stoga zakon “smjesta povuče i vrati se s boljim”. Predsjednik frakcije Saveza liberalnih demokrata Europe Guy Verhofstadt napomenuo je da “cilj upravljanja glasilima nije jamčiti ispravnost obavijesti, nego održati pluralizam”. Čelnik Zelenih Daniel Kohn-Bendit ustvrdio je da zakon “nije u skladu s vrijednostima EU”, dodavši da Orban “ne razumije ključnu prirodu demokracije”.

- Demokracije nikada ne umiru od previše slobode – dodao je Kohn-Bendit.

Zastupnik euroskeptične Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva Nigel Farage ustvrdio je da Mađarska “sve više nalikuje Sovjetskome savezu”. Orbana nisu javno kritizirali samo zastupnici njegove Europske pučke stranke.

Komentara 12

EU
eugenie
16:48 19.01.2011.

i to bi bilo sve gospodo, i da je u Europi puno više medijske slobode....

OB
-obrisani-
17:55 19.01.2011.

Svaka čast Mađarima.Ovi pederi u EU se zalažu za anarhiju i kaos,a ne za poštenu ,objektivnu i dostojanstvenu informaciju ! Mediji su se toliko prostituizirali da je to prešlo svaku mjeru.Dovoljno je pogledati samo naslovnice portala i čovjek se zapita koja je svrha toga i kuda sve to vodi ?

Avatar morski covik 1
morski covik 1
17:38 19.01.2011.

Joj... još ćemo završit u toj tamnici naroda... pljuc....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije