Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bori se protiv izbjeglica

Orban najavio vojsku i policiju na južnoj mađarskoj granici

Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during a debate on the situation in Hungary at the European Parliament in Strasbourg, France, May 19, 2015.  REUTERS/Vincent Kessler
Foto: Reuters
1/3
05.09.2015.
u 22:53

U Bavarsku je već stiglo između dvije i sedam tisuća sirijskih izbjeglica. U Austriju je stiglo više od šest tisuća ljudi, a očekuje se da će se broj povećavati. Reuters prenosi kako se radi o najvećoj izbjegličkoj krizi otkako se raspala Jugoslavija

Austrija i Njemačka otvorile su granice za tisuće iscrpljenih izbjeglica, a tamo su ih dovezli mađarski autobusi. Iako su pješice krenuli do Austrije, autobusi su ih ukrcali tijekom puta te doveli u Beč, odakle su vlasti organizirale put do Njemačke za tisuće njih.

U Bavarsku je već stiglo između dvije i sedam tisuća sirijskih izbjeglica. U Austriju je stiglo više od šest tisuća ljudi, a očekuje se da će se broj povećavati. Reuters prenosi kako se radi o najvećoj izbjegličkoj krizi otkako se raspala Jugoslavija. U Salzburgu su se okupili humanitarci koji dijele toplu odjeću, cipele i cigarete. U Münchenu pomažu i prevoditelji kako bi pomogli izbjeglicama sa procesom prijave u prijavne centre. Za razliku od Mađarske, u Austriji i Njemačkoj Sirijci su naišli na civiliziran doček.

U Budimpešti ponovno ulaze migranti, dok im humanitarci dijele odjeću, cipele i deke. No, budući da su vlakovi prema zapadnoj Europi otkazani, mnogi su odlučili pješačiti do Austrije, kao i njihovi prethodnici, koji su tijekom današnjeg dana stigli u željene zemlje. Mađarske vlasti opisale su ovu krizu kao borbu za prosperitetnu Europu i kršćanski identitet iste od izbjeglica, mahom muslimana. Premijer Viktor Orban najavio je stoga da će nakon 15. rujna razmjestiti policijske snage duž južne mađarske granice, a sve kako bi se spriječio priljev izbjeglica. Onamo će poslati i vojsku ukoliko parlament odobri taj vladin prijedlog.

- Ne radi se o 150 tisuća izbjeglica (koji dolaze) i koje neki žele podijeliti u skladu s kvotama, ni o 500 tisuća, brojka koju sam čuo u Bruxellesu, riječ je o milijunima, o desecima milijuna jer je broj imigranata beskonačan. Dosad je oko 350 milijuna izbjeglica i migranata ušlo u Europsku uniju, ostavivši zemlje EU-a da tragaju za rješenjima i svađaju se oko raspodjele tereta. Mađari su se nedavno požalili i kako bi trebali dobiti više novca iz fondova Europske unije kako bi se uspješnije nosili s teškom izbjegličkom krizom.

>>Tisuće izbjeglica stiglo u Austriju, većina ih ide za Njemačku gdje će tražiti azil

>>Picula: Na kraju će EU morati zidom ograditi Mađarsku

Komentara 61

BJ
bijeda-jad
23:31 05.09.2015.

Svaka cast da nije licemjer kao merkelica i ostali,glume solidarnosta samo misle na svoju politicku buducnost!!! Amerika i bogate arapske zemlje nece da prihvate te sirijce,afganistance a europljanima pametuju od solidarnosti. Ti Sirijci,afganistanci sad navalili nama iako smo za njihjih nevjernici i sve bi nas pobili a pomoc nasa im draga !!

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
23:35 05.09.2015.

Orban neupućenom čovjeku ostavlja dojam krutog političara, ali nije takav. Zabrinut je za događanja u Mađarskoj i Europi i nema snage učini nešto na razini cijele Unije jer je usamljen, ali može barem pokušati u svojoj zemlji. Ne želi masovno naseljavanje strancima, islamizaciju, radikalizaciju društva, mogući ulazak džihadista u gomili ovih migranata i čini što može, pojačava kontrolu granica. Migranti odbijaju pomoć crvenog križa jer je križ na paketima pomoći. Pa što oni misle dalje raditi kad već u prvom kontaktu pokazuju netrpeljivost i neprihvaćanje uvjeta i pravila društva u koje su nahrupili?

LA
LANA555
23:48 05.09.2015.

Ja jos nisam cula da je Presjednica nesto o tome rekla.Ili sam to preskocila nisam pratila.Bas me zanima nezino misljenje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije