Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vlada dekretom

Orbán na meti Komisije, Europskoga suda i Europske pučke stranke

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives to attend the plenary session of the Parliament ahead of a vote to grant the government special powers to combat the coronavirus disease (COVID-19) crisis in Budapest
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.04.2020.
u 19:56

Koronakriza i migranti otvorili tri fronte protiv mađarskog premijera

Ispod koronakrize u EU ključa još jedna kriza, ona politička. Podjelu i nimalo suptilna prepucavanja izazvala je Mađarska i donošenje zakona kojim produžuju izvanredno stanje bez jasno navedenog trajanja, što premijeru Viktoru Orbánu omogućuje vladanje izvršnim uredbama. Jučer je do zaključenja ovog izdanja 15 europskih država potpisalo izjavu o neprihvatljivosti mađarskih mjera, da bi se na to nadovezale i jučerašnje odluke Suda EU da je su Mađarska, Poljska i Češka prekršile pravo EU kad su odbile primiti izbjeglice iz krize 2015. po obveznim kvotama.

Hrvatska se ne miješa

Slučaj Mađarska podijelio je ne samo Europu već i Europsku pučku stranku, kojoj mađarski Fidesz, iako suspendiran, još pripada. Da bi dodatno začinili situaciju, lideri država i povjerenici EK iz EPP-a, kao i njihov stranački šef, upustili su se u pasivno-agresivna vrlo javna prepucavanja preko društvenih mreža. Belgija, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Švedska u srijedu navečer objavile su zajedničku izjavu o Mađarskoj, a da je nisu riječju spomenuli. Složili su se da je u ovoj situaciji legitimno usvajati izvanredne mjere zaštite građana, ali ne na štetu vladavine prava. Mjere trebaju biti ograničene na ono nužno, trebale bi biti privremene te proporcionalne i podložne redovitom nadzoru. Jučer su se toj izjavi pridružile i Litva i Letonija. Hrvatska je ostala po strani jer je, kako su rekli iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uobičajeno je da se države koje predsjedaju Vijećem EU ne pridružuju izjavama skupine države članica zbog uloge neutralnog posrednika.

Umiješao se i Janša

Gledajući je li se Hrvatska pridržavala istog principa u prijašnjim situacijama, pronašli smo da Hrvatska nije bila potpisnica zadnje Zajedničke deklaracije država prijateljica kohezije na temu Višegodišnjeg financijskog okvira iako pripada toj skupini, kao ni non-papera o proširenju, iako je zagovarateljica proširenja.

Mađarska je izazvala raskol i u Europskoj pučkoj stranci. Predsjednik EPP-a Donald Tusk objavio je pismo članovima u kojem "korištenje pandemije za izgradnju permanentnog izvanrednog stanja" smatra "politički opasnim i moralno neprihvatljivim". Tu je poruku objavio i na Twitteru, na što mu je slovenski premijer Janez Janša replicirao: "Dragi Donalde, pošaljite nama i državama južnije od nas zaštitnu opremu. Potrebni su i respiratori." Da bi paneuropska diskusija bila dodatno začinjena, njihovu je konverzaciju - bez komentara - podijelio mađarski povjerenik u EK Olivér Várhelyi.

Jučer je Mađarska dobila još jedan udarac: Sud EU odlučio je da su Poljska, Mađarska i Češka prekršile europsko pravo kad su odbile prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke 2015. po kvotama raspodijeljenima po članicama EU. Te se države ne mogu se pozivati na svoju odgovornost u očuvanju javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti, zaključio je Sud.

Ursula von der Leyen, čelnica Europske komisije - Razumijem da će neke članice poduzeti hitne mjere, ali sam zabrinuta što neke mjere idu predaleko, a posebno me zabrinjava situacija u Mađarskoj

Donald Tusk, čelnik EPP - Korištenje pandemije za izgradnju permanentnog izvanrednog stanja smatram politički opasnim i nemoralnim

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
21:02 03.04.2020.

Samo napred...Orbane..

Avatar Matteo1212
Matteo1212
20:26 03.04.2020.

hehe, Orban i dalje žulja briselske birokrate i kojekakve bitange tipa soroš te njegova potrčkala; Bravo Orban, samo tako!!!

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
19:58 03.04.2020.

Orbán na meti Komisije, Europskoga suda i Europske pučke stranke, hahahaha, koji faktori, jedni znaju čitati, drugi pisati, treći čuvaju ove koji znaju čitati i pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije