Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Bruxelles nas je prevario”

Orban kreće u 'mobilizaciju' za moderni križarski rat

orban
Foto: REUTERS
1/2
13.09.2018.
u 21:55

Budimpešta: EP je prekršio vladavinu prava za što optužuje Mađarsku, jer je 64,6 posto glasova proglasio dvotrećinskom većinom

“Prijevara! Krađa!”, to je reakcija mađarske vlade i vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju koja poziva na pokretanje kaznenog članka 7. europskog ugovora protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava i gušenja sloboda.

Mađari, naime, tvrde da su prevareni i da je prolazak rezolucije nelegalan jer je nužna bila dvotrećinska većina svih glasova u EP-u, a rezolucija je dobila 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, pri čemu se suzdržani nisu uopće računali kao glasovi, pa je dvotrećinska većina postignuta ako se uzmu u obzir “za” i “protiv”, ali nije postignuta ako se uzmu u obzir i “suzdržani” .

Pripremaju tužbu

Budući da je ukupan broj glasova 693, potrebna dvotrećinska većina bila bi 462 glasa “za” (66,7%), a bilo ih je samo 448 (64,6%), priopćila je mađarska delegacija unutar Euroske pučke stranke (EPP), političke obitelji kojoj pripada Orbanov Fidesz, ali i obitelji čija se većina zastupnika prvi put okrenula protiv Orbana i odlučila da neće više tolerirati njegove nepodopštine. Hrvatska delegacija u EPP-u, koju čine HDZ-ovci i Marijana Petir, stala je na stranu Orbana i glasala protiv rezolucije.

– Mađarska delegacija u EPP-u smatra rezultat glasanja ustavno nevaljanim. Nepoštovanja Ugovora Europske unije je neprihvatljivo, posebno u proceduri koja je zamišljena kao nadzor nad poštovanjem vladavine prava u državi članici, i to ozbiljno narušava integritet Europskog parlamenta – poručuju Orbanovi europarlamentarci. Drugim riječima, optužuju EP da je kršio vladavinu prava u slučaju u kojem želi kazniti Mađarsku zbog kršenja vladavine prava.

– Mađarska vlada smatra odluku ništavnom i nevažećom te trenutno proučava nužne pravne korake zbog nepoštovanja Ugovora EU – zaključuju u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da odluka EP-a predstavlja “sitničavu osvetu političara koje se zalažu za migracije”.

– Borit ćemo se, koliko god možemo, da naš stav o imigraciji postane većinski i da se EPP vrati kršćanskom demokratskom putu – poručio je Szijjarto.

‘Produbljujete podjele u EU’

Orbana i njegove ljude, čini se, nije nimalo impresionarala ona rečenica koju je izgovorio uvjereni demokršćanin i lider kluba zastupnika EPP-a u EP-u Manfred Weber: – Mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava – rekao je Weber, koji je dosad snažno štitio Orbana od svih kritika slijeva i s liberalnog centra, ali od prekjučer više ne. Mađare posebno boli i što im je leđa okrenulo austrijski kancelar Sebastian Kurz, kojeg su smatrali srodnom dušom u borbi protiv migranata.

Prve reakcije u Mađarskoj, a i među Orbanovim simpatizerima drugdje u EU, pokazuju da bi Orbanov tabor mogao iskoristiti i ovaj poraz u EP-u što je moguće više u svoju korist: tvrdit će da su prevareni i da vode svetu bitku, zamalo modernu političku verziju križarskog rata, u koju će pokušati mobilizirati sve simpatizere diljem Europe. Tek treba, međutim, vidjeti koliko će u tome biti uspješni.

– Nisam stala u obranu Orbanove politike, nego nacionalnog suvereniteta – poručila je Ruža Tomašić (HKS), koja je glasala protiv rezolucije.

Poljska, prva članica protiv koje je već pokrenut postupak na temelju kaznenog članka 7. i kojoj je Orban ranije javno obećao da će Mađarska uložiti veto ako dođe do glasanja o bilo kakvim sankcijama protiv Poljske u Vijeću EU, jučer je uzvratila istom mjerom: poručila je da će uložiti veto ako dođe do glasanja o sankcijama protiv Mađarske.

– Mjere usmjerene protiv država članica samo produbljuju podjele u EU, jačajući trenutno nepovjerenje građana u europske institucije – priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Uz Poljsku, protiv kazne Mađarskoj je i Češka.
– Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Europsku uniju – rekao je češki premijer Andrej Babiš.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snažno je jučer u Latviji podržala viziju integrirane Europe, u vrijeme jačanja populističkih i nacionalističkih pokreta devet mjeseci uoči izbora za Europski parlament.
– Potrebna nam je kohezija, a ne podjele, treba nam više, a ne manje Europe, sposobne da zadovolji potrebe naših građana – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku tzv. Arraiolos skupine.

Foto: Ured predsjednice

– Ako izgubimo vjeru u način života kojemu Europa teži, u institucije koje gradimo desetljećima, u načela na kojima je Europe utemeljena, to je upravo ono što žele naši neprijatelj –dodala je Grabar-Kitarović.


– Gubitak povjerenja u europsku ideju, samo zato što smo suočeni s teškim izazovima, znači napustiti našu međusobnu solidarnost i dopustiti da Europa ponovno bude podijeljena.... Hrvatska ne vjeruje u takvu budućnost Europe.u kojoj dominiraju uski nacionalni interesi – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.
U Rige su se okupili predsjednici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Estonije, Italije, Malte, Poljske, Portugala, Slovenije, Finske, Njemačke i Latvije.
Nazvana po portugalskom gradu u kojem se 2003. prvi put sastala, skupina Arrailos okuplja predsjednike zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti. (db, H)

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Komentara 250

NE
Neutralac
22:08 13.09.2018.

Podrzavam Orbana... kao i velika vecina Hrvata....

SO
SoloHan
22:10 13.09.2018.

Ofucana babuskara Anđa, i žrtva pedofilije Makarun, hoće silom imigrante koji ne žele ić u Mađarsku uvalit Mađarima koji ih ne žele, čudna neka demokracija

PP
pp
22:34 13.09.2018.

Dosta je lijevo liberalne globalističke diktature briselskih birokrata i Soroševih plaćenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije