Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na snazi od sutra

Mađarska proglasila izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini. Orban: Svijet je na rubu ekonomske krize

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.05.2022.
u 19:18

Premijer Viktor Orban objavio je to u videu na Facebooku, rekavši da njegov kabinet mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje stupa na snagu od sutra. Premijer Viktor Orban objavio je to u videu na Facebooku, rekavši da njegov kabinet mora biti u stanju brzo odgovoriti na izazove.

- Svijet je na rubu ekonomske krize - rekao je Orban u videu, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini. 

Podsjetimo, Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa. Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućit će uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini.

Izvanredno stanje zbog pandemije ističe krajem svibnja. Izvanredno stanje zbog zdravstvenih razloga uvedeno je u proljeće 2020., a više ga je puta obnovio parlament. To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Komentara 54

Avatar fidelio
fidelio
19:30 24.05.2022.

Veselo, veselo, haj veselo je sve selo... Igre živaca posvuda, ne miriše naročito dobro...

GM
gmižić
20:30 24.05.2022.

Sreća naša da se svakih osamdeset godina nađe kakav piroman koji bi zapalio svijet.

PV
prcko.vita
21:24 24.05.2022.

Jadan Mađarski narod, zbog Orbanovog načina vođenja države jadni Mađari već mjesecima imaju fiksirane cijene energenata i osnovne hrane, na primjer, litra benzina 9 kuna, litra ulja 9 kuna, kila brašna 3 kune, kila šećera 4 kune, pileća prsa 25 kuna kilo, i tako dalje... da li postoji kakva mogućnost da im posudimo naše uspješne stručnjake Plenkovića, Milanovića i ministre, pa da i Mađari konačno prodišu punim plućima. Da im osnujemo u Mađarskoj jedan HDZ i SDP pa da i njima krene ovako dobro kao nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije