Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra

Orangutanica počela uživati ljudska prava koja joj je dodijelio sud

Orangutanica Sandra
Foto: KEITH VON STEIN/REUTERS/PIXSELL
1/2
12.11.2019.
u 06:00

Na temelju sudske presude Sandra je premještena na Floridu gdje prvi put u više od deset godina ima priliku susresti se s drugim majmunima. Hoće li je iskoristiti, ovisi samo o njoj

Orangutanica Sandra koju je argentinska sutkinja Elena Liberatori 2015. proglasila “osobom” preseljena je prošlog tjedna u Centar za velike majmune na Floridi kako bi joj se poboljšali životni uvjeti. U poznatoj presudi 2015. sutkinja je zaključila da Sandra, danas 33-godišnjakinja, nije životinja, nego “nečovječna osoba” zbog čega su joj pripala neka ljudska prava te pravo na bolji smještaj od onog u kojem je bila dok se nalazila u Argentini. Tek je dolaskom u Centar za velike majmune na Floridu počela uživati prava koja joj jamči njezin novi status.

Iz Njemačke u Buenos Aires

Sandra u svojem novom okruženju živi zajedno s 21 orangutanom i 31 čimpanzom koji su spašeni iz mreže trgovaca životinjama ili su prije bili u cirkusima.

Sandra je, inače, na svijet došla u Njemačkoj gdje je provela prva dva i pol desetljeća života nakon čega je preseljena u Buenos Aires.

Patti Ragan, direktorica centra, kaže da je Sandra “vrlo draga i radoznala”.

– Bila je sramežljiva prvi put kad je stigla, ali čim je vidjela ljuljačke, igračke i travnate površine, odmah ih je počela istraživati. Dobro se privikava na novo okruženje – tvrdi Ragan, koja je dodala da Sandra prvi put u više od deset godina ima priliku susresti se s drugim orangutanima, a kad će se odlučiti na taj potez, ovisi o njoj samoj.

– To je nova sloboda za nju i zahvalni smo što joj je možemo pružiti – tvrdi Ragan.

Presuda iz 2015. kojom je ovoj orangutanici zajamčen status osobe odjeknula je u medijima.

– Tom presudom željela sam poručiti društvu nešto novo, da su životinje osjetljiva bića i da je prvo pravo koje imaju naša obveza da ih poštujemo – rekla je sutkinja Liberatori.

Osporavanje legalnosti uhićenja

No, nakon što je presuda donesena, oni koji su se brinuli o Sandri nisu imali drugih opcija nego ostaviti je u Buenos Airesu dok se ne otvori bolja opcija. Centar za velike majmune u Floridi, kamo je orangutanica došla 5. studenog, na kraju se pokazao kao dobro rješenje.

Aktivisti za prava životinja pokrenuli su svojedobno zbog Sandrine zaštite habeas corpus, proceduru koja se inače koristi za osporavanje legalnosti uhićenja čovjeka. Stručnjaci su nakon toga predvidjeli pokretanje još tisuća ovakvih postupaka u korist životinja, no to se nije dogodilo.

Komentara 5

Avatar Jopa
Jopa
08:18 12.11.2019.

Obožavam životinje, imam kućne ljubimce, ali ovo je devijacija i apsolutno nije normalno, a mediji nas za toliko toga uvjeravaju da je normalno...

DU
Deleted user
06:18 12.11.2019.

Eto i ona ima ljudska prava da ništa ne radi a da dobro živi, kao i toliki uhljebi u HR, pogotovo u žurnalistici.

KA
kalimera
11:23 12.11.2019.

Sva prava,osim prava na rad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije