Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubili osam civila

Optužnica protiv pet zapovjednika zbog neselektivnog granatiranja Siska

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
26.07.2019.
u 12:56

Kako se doznaje prvookrivljeni je general Milan Čeleketić, zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, koji je optužen i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.)  zbog granatiranja i raketiranja civilnih objekata u Sisku tijekom akcija Bljesak i Oluja u kojem je poginulo osam civila

Kako se doznaje prvookrivljeni je general Milan Čeleketić, zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, koji je optužen i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

Njemu se u ovom slučaju stavlja na teret da je, zajedno sa Žarkom Gačićem, tadašnjim zapovjednikom 39. banijskog Korpusa , Miloradom Jankovićem, zapovjednikom 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa te Jovanom Pavlicom, zapovjednikom Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade u svibnju 1995. godine naredili i izvršili neselektivno bombardiranje šireg područja grada Siska iz haubica 105 i 155 mm. To su učinili iako su bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Tom prilikom je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Dalje se tereti trećeokrivljenika Slobodana Tarbuka, zapovjednika 39. Banijskog Korpusa u vrijeme akcije Oluja, da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom zapovjedio neselektivno granatiranje Siska iz haubica 4. kolovoza 1995. uslijed čega je poginula jedna civilna osoba, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Uz to Tarbuka se tereti da je istog dana, iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima, naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa, nakon čega su njegovu zapovijed podređeni pripadnici postrojbe izvršili, pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor.

Komentara 8

BO
borcanac
14:10 26.07.2019.

Tek sada Zalosno

Avatar VinkoL
VinkoL
13:56 26.07.2019.

Bogami, jako ažurno to naše Državno odvjetništvo, tek je prošlo samo 25 godina. Pa još narednih 35 dok hrvatsko sudstvo zakaže raspravu... Al da je neko policajki zapjeval bečarac za tri sekunde bi išla prijava.

Avatar Croatino
Croatino
14:25 26.07.2019.

Kad ce biti optužnica protiv gosp. Vucica za ilegalni ulazak u RH 1995-te, za govor mrznje u svibnju 1995-te u Glini, za pozivanje na srusenje hrvatske vlasti u RH, za uvrede hrvatskog predsjednika i poziv na terorizam. Ako cemo se držati zakona, zsato za njega ne vrijedi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije