Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERAL CRNJAC:

"Optužnica omogućuje suđenje i vojnicima optuženih generala"

miljenko crnjac
Marko Prpić/Pixsell
01.09.2010.
u 19:45

Optužnica je na klimavim nogama, tužiteljstvo nema valjanih argumenata i zato naknadno pokušava unositi dokaze, kaže N. Valentić

U vrijeme Oluje Hrvatska je bila premrežena stranim obavještajnim službama pa se postavlja pitanje kako to da nijedna od njih nije uočila zločinački udruženi pothvat kojim tužitelj Tieger pokušava optužiti Hrvatsku, stav je naših sugovornika.

Tako Joško Morić, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova, tvrdi da je ovakva optužnica s pravnog aspekta teško obranjiva.

– Ako tužitelj spominje brojne znane i neznane počinitelje, počinitelj nije nitko – kaže Morić.

I Mate Laušić, ratni zapovjednik vojne policije, uvjeren je da će otpasti 1. točka optužnice. Kao svjedok tih događaja tvrdi da nije bilo udruživanja radi progona Srba, a ono što se događalo nakon Oluje događalo se zato što prostor nije bio sterilan i što su ulazili ljudi koji su imali snažan emotivan naboj.

Mate Granić, u to vrijeme ministar vanjskih poslova, ustvrdio je kako je jedini cilj Oluje bio uspostava naše vlasti na okupiranim područjima, i to u skladu s rezolucijom UN-a.

– Nema govora o progonu Srba, a ne zaboravite kolika je zasluga Oluje u oslobađanju Bihaća i prestanku rata – podsjeća Granić.

Tadašnji premijer Nikica Valentić tvrdi da nije iznenađen ponašanjem tužiteljstva, ali s pravne točke gledišta to je naknadno uvođenje dokaza tužiteljstva. No, to samo dokazuje da je optužnica na klimavim nogama i da tužiteljstvo nema valjanih argumenata i zato naknadno pokušava unositi dokaze.

Ministar unutarnjih poslova u to vrijeme Ivan Jarnjak tvrdi, pak, da je riječ o čistim nebulozama tužitelja i da je cilj optužiti Hrvatsku. Nemaju čvrstih argumenata i to im “ne bu prošlo” – optimističan je Jarnjak. Istup odvjetnika Mikuličića smatra ispravnim jer Markač sigurno nije kriv za ono što mu tužiteljstvo stavlja na teret.

General Miljenko Crnjac tvrdi da na temelju ovakve optužnice tužiteljstva protiv dijela zapovjedne strukture OSRH ispada da smo se udružili kako bismo pljačkali, ubijali i protjerali Srbe. Ovakva optužnica, kaže, otvara mogućnost suđenja svim vojnicima i zapovjednicima u postrojbama navedenih generala te svim službenicima i namještenicima u tadašnjim tijelima državne i lokalnih vlasti.

Komentara 14

KU
kumajela
20:37 01.09.2010.

Kotromanović!? Malo ovako, malo onako.

WI
Winnetou
21:02 01.09.2010.

Hm, Kotromanović. Kad je ljevica shvatila da treba imati i ponekog sudionika domovinskog rata, da ne izgleda kao da su baš svi sjedili u podrumu, Mesić mu je sredio posao u KIO keramici za plaću cca. 40 000 kn / mj. Znamo kako je prošla KIO-keramika, a nešto smo naučili i o Kotromanoviću

DD
DDUVNJAK
20:23 01.09.2010.

Kotromanoviću SJEDNI , JEDINICA! – Od Gotovine nisam tada dobio sugestiju ili zapovijed za nečasne radnje, nego obratno – upozoravao nas je na Ženevske konvencije – tvrdi Kotromanović. ----------------------- Svaka ti čast Kotromanoviću ali što ćeš i branitelj može bitii budala a tu nisi imun. Tvoji šefovi stranke su se borili i bore na liniji Haškog tužiteljstva pa sad ove tvoje beside su čisto glupiranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije