Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINU POSLIJE USKOK podigao optužnicu u slučaju afere Gruntovec

Optuženo 28 gruntovčana

19.01.2009.
u 16:54

ZAGREB – Nakon godinu dana koliko je trajala istraga u aferi Gruntovec, prezentiranoj kao početak borbe protiv korupcije u pravosuđu, USKOK je podigao optužnicu protiv 28 okrivljenika zbog davanja i primanja mita, zlouporabe polažaja i ovlasti, krivotvorenja isprava, protuzakonitog posredovanja...

Među optuženima je četvero referenata Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda – Jasenka Sili, Dino Marijanović, Damir Žitnik, Ivan Baković – trojica službenika gruntovnice i suda – Tomislav Pajtler i Damir Bjeličić, Nino Biluš – službenici zagrebačkog Općinskog kaznenog suda i zaprešićkog suda N. T. B. i Tomislav Tomić, vozač DORH-a E. L. i trojica odvjetnika – Alen Blagajac, Anđelo Miloš i Davor Radaković. Optuženo je i 15 građana zbog davanja mita.

Referente i službenike Zemljišno-knjižnog odjela Općinskoga građanskog suda Jasenku Sili, Dina Marijanovića, Damira Žitnika, Ivana Bakovića, Tomislava Pajtlera, Damira Bjeličića, te Tomislava Tomića iz Zaprešića tereti se da su na traženje građana, službenika i odvjetnika u više navrata žurno sami ili preko kolega rješavali zemljišno-knjižne predmete i provodili uknjižbu. Optuženi su i da su krivotvorili rješenja, izdavali zk izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa, te ih preslikavali.

Okrivljenici su, tvrdi USKOK, za to tražili i dobivali od više stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura. Nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i poklonima, žurnim ishođenjem putnih isprava, kredita, organiziranja liječničkog pregleda, te nabavom informatičke opreme bez plaćanja PDV-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije