Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBIJANJE TAJNIH MJERA

Optuženici znaju da ih slušaju pa pričaju u šiframa. 'Ima li negdje u Osijeku da se ide na planinarenje?'

sudjenje
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
10.06.2020.
u 15:00

Za tajne istrage, Biloš i Petrović, kao i još neki poduzetnici, doznali su zahvaljujući dojavama pojedinaca iz PNUSKOK-a

Ima li negdje u Osijeku da se ide na planinarenje? - pitanje je koje poduzetnik Jozo Petrović, upućuje isto tako poduzetniku Željku Bilošu.

Ovaj se prvo iščuđava i pita ga za što mu to treba, na što mu Petrović odgovara:

- Da znam da mogu šetati okolo.

Razgovor je šifriran i zapravo znači da je u tome trenutku Petrović sigurno, a možda i Biloš, svjestan da se njihovi razgovori tajno prisluškuju.

A prisluškivala ih je policija, po sudskom nalogu, u sklopu tajnih istraga koje je protiv njih provodila u suradnji s USKOK-om. No za te tajne istrage, Biloš i Petrović, kao i još neki poduzetnici su doznali, zahvaljujući dojavama pojedinaca iz PNUSKOK-a.

U konačnici, kako su više mjesečne mjere probijene, čime su kompromitirane četiri policijsko-uskočke akcije, i Petrović i Biloš su zajedno s povećim brojem ljudi uhićeni. Među uhićenima, osim njih dvojice bilu su i poduzetnici Rudolf Krpina i Igor Mlinar, zatim Vlado Rajić, Damir Ivić i Stipe Barišić, te policajci Marko Svalina, Anita Zorko, Selma Abadžić, Andrea Kožić, Tomislav Jerkić i Branko Damjanović. Svima njima trenutačno se sudi zbog optužbi su za novac i usluge odavali odnosno kupovali informacije iz najtajnijih istraga, a razgovor s početka teksta je jedan od tajno snimljenih razgovora koji je preslušan u sudnici. Iz njega, ali i još nekih može se zaključiti kako optuženici  znaju da ih se sluša, pa tako počinju pričati u šiframa, te osim šetnje po planinama zbog čistog zraka, spominju i “kako im se jede čobanac”, nakon čega uslijedi dogovor o sastanku idućeg tjedna. Inače kada razgovaraju o međusobnim sastancima, spominju kako se trebaju vidjeti “zbog onoga”, međusobno se pitaju je li im se javio zajednički prijatelj, a u jednom trenutku Stipe Barišić, jednom od svojih sugovornika kaže:

- Nećemo se naći u tom kafiću jer tamo dolaze Indijanci koji nisu dobri ni za tebe ni za mene.

Biloš je, pak, u svojim razgovorima s Barišićem, puno manje pažljiv, pa tako otvoreno priča o kreditima, 800.000 eura koje treba podignuti kako bi mu tvrtka profunkcionirala, načinu na koji rješava porezni dug, zbog čega je usput budi rečeno u drugom postupku završio na optuženičkoj klupi. U svojim razgovorima spominje i nekog Matu, vjerojatno misleći na Matu Radeljića, nekadašnjeg savjetnika za unutarnju politiku bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Njih su dvojica surađivali jer mu je Radeljić pomagao oko poreznog duga, a razgovori između njih dvojice također su tajno snimani te preslušavani u drugom postupku koji se vodi protiv Biloša.

U jednom trenutku, u priči oko kredita i poreznog duga, sugovornik prvo kaže Bilošu:

- Bojim se da ti je sve isto. I ako dobiješ pare, isto si popušio, da bi ga već u sljedećem trenutku upitao:

- A gdje ovaj naš prijatelj ima afinitete?

- Tamo gdje je i prije, radio. U ovim preslagivanjima u stranci njega treba malo pogurati, a Jozo će se s njim naći na kavi - odgovara Biloš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije