Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Optuženi: Žao mi je. Učinio sam glupo da gluplje ne mogu

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
21.01.2020.
u 16:40

Prema optužnici, teretio se da je u prosincu 2018. i siječnju 2019. orobio dvije trgovine Auro Domusa te da je u siječnju 2019. pokušao orobiti ljekarnu Joukhadar.

Žao mi je što sam počinio ta kaznena djela. Žao mi je i tih žena i nisam ih imao namjeru ozlijediti ni na koji način. Učinio sam glupo da nisam mogao gluplje, no iz ove kože ne mogu, jer sam napravio to što sam napravio. Nakon svega radije bi se ubio nego uzeo jednu lipu koja mi ne pripada.

Neugodno mi je zbog svega pred vama u sudnici, pred mojim prijateljima i poznanicama. To što sam učinio, učinio sam bez ikakve pripreme s neispravnim pištoljem, a da mi je ona žena kojoj sam zaprijetio nožem rekla da mi ne da novac, naprosto bi otišao. Bio sam u teškoj situaciji, prije toga sam rat prošao bez ijedne mrlje, bio sam na svim ratištima osim na vukovarskom, a nakon toga sam bio zaposlen u glavnom stožeru od 1995. do 2001. Kada sam ta djela počinio htio sam se prijaviti policiji, no bilo me sram. Od tog novca koji sam uzeo, 5000 ili 6000 kuna sam dao svojim kćerima, platio sam nešto režija, a meni je ostalo oko 1000 kuna. Supruga mi je umrla 2013., i ostali su neki krediti za koje nisam znao i zbog njih je prodana i kuća u ovršnom postupku - kazao je Josip M. (52), koji je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog razbojstva.

Prema optužnici, teretio se da je u prosincu 2018. i siječnju 2019. orobio dvije trgovine Auro Domusa te da je u siječnju 2019. pokušao orobiti ljekarnu Joukhadar. U dva razbojstva koristio se neispravnim pištoljem, a u jednom nožem. Prijetio je djelatnicima tražeći novac. Odnio je ukupno 32.209 kuna, koje mu se sada oduzimaju.

Za pištolj kojim je prijetio kazao je kako mu je bila zaglavljena igla, a taj mu je pištolj, pojasnio je na neki način bio, ratni trofej. U svojoj obrani Josip M. je opisao i svoju obiteljsku situaciju te probleme u koje je upao.

- Moja mirovina je 5500 kuna, od čega kćerima plaćam alimentaciju od 2500 kuna, a podstanarski stan plaćam 1300 kuna. Imam dubinsku vensku trombozu, a dok mi je zdravlje dozvoljavalo radio sam u jednoj pekari četiri sata dnevno, odnosno koliko mi zakon dozvoljava s obzirom na to da sam u mirovini. Radio sam i fizičke poslove na gradilištu, a oštećenoj tvrtki sam pokušavao nadoknaditi novac. Htio sam posuditi novac od rodbine i od šefa no nisam uspio.  Kuća mi je otišla pod ovrhu jer je moja supruga imala kredite za koje nisam znao. Kako sam bio  njezin zakonski nasljednik, naslijedio sam i te kredite, oko kojih ništa nisam uspio napraviti - pojasnio je Josip M. u svojoj obrani.

Činjenica da je priznao počinjenje djela, da je izrazio iskreno kajanje i žaljenje, da je pokušao vratiti novac koji je ukrao, cijenjeno mu je kao olakotno. Kako je za djela za koja se teretio predviđena kazna zatvora od tri do 12 godina, te kako se radilo o dva razbojstva i jednom pokušaju razbojstva, sud mu je za dva počinjena razbojstva izrekao pojedinačne kazne od po tri godine zatvora, a za pokušaj razbojstva od godinu dana zatvora.

Na kraju mu je izrečena jedinstvena kazana od četiri godine i dva mjeseca zatvora, a  na snazi mu je ostala i mjera opreza koju mu je u siječnju 2019. izrekao sudac istrage, prema kojoj se svakog prvog ponedjeljak u mjesecu mora javiti u nadležnu policijsku postaju.

Ključne riječi

Komentara 2

ZO
Zooltan
02:12 22.01.2020.

Koliko je novaca ostavio u kockarnici nije reka.

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
17:12 21.01.2020.

čovjek dobije četiri godine za 32tis kuna, Sanader dobije šest za 10M eura. Pravosuđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije