Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavna tužba hrvatskog Jordanca

Optuženi za krijumčarenje oružja u Libiju tvrdi da je pritvoren samo zato što je Arapin

Omar Helo
Foto: Facebook
23.05.2016.
u 07:00

Helo se tereti da je imao aktivnu posredničku ulogu u krijumčarenju oružja u Libiju koja je pod embargom, a tijekom istrage otkriveno je i da je u više navrata putovao u Jordan.

“Kazneno djelo koje mi se stavlja na teret je benigno i bagatelno, a pod pretpostavkom da moja krivnja uopće bude utvrđena, očekivana kazna može biti tek uvjetna ili u najgorem slučaju zatvorska u trajanju od sedam mjeseci, budući da takvu kaznu predlaže tužiteljstvo jer nikada nisam kažnjavan. Apsurdno je i nevjerojatno da sam uopće uhićen, a stvarni razlog ovakvog postupanja prema meni te mog pritvaranja je u činjenici da sam Arapin islamske vjeroispovijesti. Smatram da je to diskriminacija na osnovi rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer za ovako bagatelno kazneno djelo istražni zatvor može biti određen samo Arapinu.”

Gore navedeno u svojoj ustavnoj tužbi napisao je Omar Helo (57), državljanin Jordana i Hrvatske, koji je u prosincu lani uhićen, a nekoliko mjeseci nakon toga i optužen zbog krijumčarenja oružja u Libiju. Helo je u istražnom zatvoru, koji mu je određen zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, do sada proveo pet mjeseci, a iako je ustavnu tužbu podnio upravo zbog produljenja istražnog zatvora, ona mu je odbijena. Naime, Ustavni sud smatra da je odluka o određivanju istražnog zatvora Helu opravdana, i to zbog toga što on uz hrvatsko ima i jordansko državljanstvo, što pet godina ne živi na prijavljenoj adresi te što je prilikom njegovog uhićenja nađena veća količina oružja namijenjena bojnom djelovanju, koje je, kako se tereti, trebao transferirati u Libiju.

Nadalje, Helo se tereti da je imao aktivnu posredničku ulogu u krijumčarenju oružja u Libiju koja je pod embargom, a tijekom istrage otkriveno je i da je u više navrata putovao u Jordan. Zbog svega toga tužiteljstvo je i nakon podizanja optužnice protiv njega inzistiralo na produljenju istražnog zatvora, sud je njihov zahtjev prihvatio, a Ustavni sud im je dao za pravo. Helo se branio kako nije točno da često putuje u Joradan te je tvrdio da je u zadnjih 36 godina u Jordanu bio svega nekoliko puta. Tvrdio je i da nije održavao kontakte u Libiji s osobama koje se bave krijumčarenjem oružja, a neboravljenje na prijavljenoj adresi objasnio je aljkavošću.

– Na toj adresi ne živim od kad sam se razveo, a promjenu prebivališta u Hrvatskoj ne prijavljuje svaki deseti građanin, uključujući i nedavno imenovanog ministra branitelja (Mijo Crnoja, op.a.) – naveo je Helo u ustavnoj tužbi.

>> Švercer oružja, terorist ili mirni susjed?

Komentara 5

TE
texas
07:31 23.05.2016.

najlakše se vadit na rasizam i diskriminaciju. a oružje što su ti našli,doneli miševi!!!

TE
texas
07:31 23.05.2016.

najlakše se vadit na rasizam i diskriminaciju. a oružje što su ti našli,doneli miševi!!!

BE
berava
08:00 23.05.2016.

Bijednik koji se vadi na ugrozenost zbog nacije i vjere.Da je to tako ne bi dobio hrv. drzavljanstvo,fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije