Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandra Pivec

Optužena za korupciju: Slovenska ministrica poljoprivrede dala iznuđenu ostavku u stranci

Aleksandra Pivec
Foto: Wikimedia Commons
09.09.2020.
u 17:04

Za sada nije poznato kako će njeno smjenjivanje sa stranačke dužnosti djelovati na poziciju stranke u vladi Janeza Janše i hoće li ostati na ministarskom mjestu

Slovenska ministrica za poljoprivredu Aleksandra Pivec podnijela je u srijedu ostavku na dužnost predsjednice Stranke demokratskih umirovljenika (DESUS), jedne od četiriju koalicijskih stranaka u sadašnjoj vladi, otvorivši pitanje daljnjeg ostanka stranke u vladajućoj koaliciji.

Potvrdio je to i predsjednik zastupničkog kluba DESUS-a Franc Jurša, rekavši da je izvršni odbor stranke njenu ostavku prihvatio.

Do ostavke Pivec, koju je od optužbi za koruptivno djelovanje za vrijeme mandata do sada branio premijer Janez Janša, došlo je nekoliko sati prije nego li je o njenom smjenjivanju trebalo glasovati veliko vijeće stranke. Ona je do sada odbijala navode o koruptivnom djelovanju, govoreći da nije prekršila zakon o integritetu dužnosnika te da o smjenjivanju s čelne pozicije mogu odlučivati samo delegati na redovnom kongresu.

Kako prenose slovenski mediji, za sada nije poznato kako će njeno smjenjivanje sa stranačke dužnosti djelovati na poziciju stranke u vladi Janeza Janše i hoće li Pivec ostati na ministarskom mjestu.

Pivec je položaj ministrice za poljoprivredu držala i u ranijoj vladi Mire Cerara, a na iznenađenje mnogih ona je početkom godine na kongresu u sučeljavanju pobijedila dugogodišnjeg predsjednika DESUS-a Karla Erjavca, nakon čega je stranku odvela u novu koaliciju s dominacijom desnog centra koju vodi Janša.

Protiv nje zadnjih se je mjeseci opredijelilo više stranačkih ogranaka u zemlji, a njenu je ostavku tražila i cijela zastupnička skupina.
Stranka DESUS će, prema očekivanjima, za novog privremenog predsjedatelja izabrati Tomaža Gantara, ministra zdravstva u sadašnjoj vladi, dok bi se kongres stranke trebao održati krajem ove godine, navode slovenski mediji.

Nije poznato je li time prijepor oko vodstva u ovoj utjecajnoj stranci, koja je često "king maker" u vremenima nakon izbora i odlučuje o tome gdje će ići vladajuća većina, i konačno završen, jer je Pivec najavila da bi se na kongresu u studenome opet mogla kandidirati za predsjednicu.

Gantar je u više navrata u zadnje vrijeme najavljivao da, u slučaju da bude vodio stranku, ona neće izaći iz koalicije i time izazvati izvanredne izbore, iako se s vodećim strankama u koaliciji nije uvijek slagao oko prihvaćene politike i nekorisnih ideoloških sporova na liniji ljevica-desnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije