Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

VIDEO 'Opstanak Hrvatske bio je ugrožen. Srušili smo most da zaustavimo silu'

Domovinski rat - Zapadna Slavonija
Foto: Studio23
1/5
30.11.2019.
u 10:33

Zapadna Slavonija je područje iz kojeg se planirao glavni pravac agresorskog napada prema Zagrebu, kao i Varaždinu sa sjeverne strane.

Zapadna Slavonija je područje iz kojeg se planirao glavni pravac agresorskog napada prema Zagrebu, kao i Varaždinu sa sjeverne strane, pri čemu su značajne bile točke u prostoru koje je kroz velike vojarne agresor držao u pozadini.

Također, sa dominantnih povišenih položaja su planirali presječi Hrvatsku na državnoj granici s Mađarskom, odnosno odsječi Istočnu Slavoniju iz koje su se neprijateljske snage trebale probiti pravcem prema Našicama i pravcem prema Slavonskom Brodu, te zajednički krenuti u završne operacije okupacije Hrvatske i svrgavanja demokratske vlasti.

 

Zauzimanje policijske postaje u Pakracu od strane pobunjenika je bila najava onog što slijedi, no zbog demonstracija i političke nestabilnosti u Beogradu, ova nekoordinirana inicijativa nestrpljivih pobunjenika je brzom akcijom interventnih snaga RH riješena. Početak otvorenih sukoba i eskalacija kreće u kolovozu, kada neprijatelj vrši pritisak na Okučane i most preko Save, a radi spajanja sa jedinicama iz Bosne i Hercegovine, odnosno, Banjalučkim korpusom.

Ne shvačajući da je rat već počeo, tadašnja vlast u RH je spriječila dizanje mosta na Savi, no zato je naknadno uništen most na kanalu Strug. Time je odgođeno spajanje Banjalučkog korpusa sa neprijateljskim snagama u Zapadnoj Slavoniji za gotovo tri tjedna, čime se dobilo na vremenu za naoružavanje i konsolidiranje obrane. Teške borbe kod Nove Gradiške, dovele su do stabiliziranja linija početkom listopada.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Komentara 62

Avatar toxic alien
toxic alien
11:36 30.11.2019.

Vrlo interesantno... serijal se ne moze pogledati na HRT-u! Interesantno, ali ne i cudno...! Mora da se u serijalu negdje spominje "velikosrpska agresija", a neki hrvatski celnici su dali "casnu pionirsku rijec" da tu frazu vise nece upotrebljavati!

NE
Neonacionalist
11:14 30.11.2019.

Opstanak Hrvatske najviše ugrožavaju HDZ& SDP Dvoglava partija plus njihovi razni privjesci ili sadaka partijice koje su valjda još tek svrha sami sebi i plus brojni mediji koji su udarna propagandna pesnica -specijalne postrojbe , oni će postupno postiči onooo što Četnici nisu a to je temeljito etničko čišćenje Hrvatske i potpuni gubitak suverenosti u svakom pogledu , dosada su već zaista postigli toliko mnogo u uništenju Hrvatske da bi im svaki pošteni četnik pozavidio , naravno razlika je u tome što su četnici to radili jasno, otvoreno, transparentno i fizički veoma opipljivo dok ovi to rade perfidno i poglavito za vid svojih jadnih osobnih materijalnih interesa .

DU
Deleted user
17:49 30.11.2019.

Zašto nisu srušeni mostovi na Dunavu još u lipnju i srpnju 91'nego se vojska ičetnici preko tih mostova šetali i vozikali tenkovima na relaciji Beograd-Novi Sad-Vukovar-Vinkovci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije