Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene od ponedjeljka

Oprezno ovaj vikend: Stiže vrhunac toplinskog vala, DHMZ izdao posebno priopćenje

Velike vrućine u Dubrovniku najlakše se pondose u moru
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
31.07.2021.
u 12:33

Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta, rekao je dodavši da promjena vremena dolazi već s nedjeljom.

Vrhunac toplinskog udara i vrućina stiže nam ovaj vikend, a konkretno u nedjelju, za koju je DHMZ izdao i posebno priopćenje uz crveno upozorenje za Splitsko-dalmatinsku županiju. 

Očekuju se iznimno visoke temperature koje će prelaziti 36 stupnjeva. Već u 10 sati ujutro u petak živa u termometru u gradu pod Marjanom prelazila je 30 stupnjeva. Liječnici podsjećaju na važnost češćeg hidratiziranja i izbjegavanja sunca između 11 i 16 sati.

- Dolazi vrhunac toplinskog vala. Već danas će ta opasnost biti još češća duž Jadrana i unutrašnjosti Hrvatske, tako da trebamo biti zaista oprezni. Imamo čak i crveno upozorenje koje se u nedjelju pojavljuje na srednjem Jadranu, odnosno na splitskom području, pogotovo zato što će dan još uvijek biti vruć, dok će noć zbog juga imati vrlo visoku temperaturu koja će se približavati čak i vrijednostima 28, 29 ili 30, čak cijelom cijele noći, prognozirao je HTV Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Dnevne temperature valja očekivati u rasponu između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva u većini mjesta, rekao je dodavši da promjena vremena dolazi već s nedjeljom.

- Iako će danas u sjevernim krajevima ponajprije Međimurje, Hrvatsko zagorje, dio Podravine, biti mogući pljuskovi, malo će sjeverac okrenuti u posljepodnevnim satima i osvježiti. Glavna promjena vremena zapravo dolazi u nedjelju. I onda s tom promjenom, na sjevernom dijelu Jadrana te na zapadu i unutrašnjosti valja očekivati pljuskove s grmljavinom. Pritom može, kada taj hladni i nestabilni zrak dolazi nad ovu ugrijanu podlogu, biti i i jačeg grmljavinskog nevremena. Osim vrućine u nedjelju koja će biti prisutna u Dalmaciji, pa i na istoku, valja računati na mogućnost nevremena i u zapadnim krajevima, rekao je.

Dalmacija je ovih dana najopasnija po pitanju djelovanja vrućine na zdravlje, dodao je, poručivši da pravo osvježenje dolazi u ponedjeljak. 

Zbog tih promjena, DHMZ je izdao i posebno priopćenje. 

"Tijekom vikenda promjena vremena, lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme uz osvježenje. Osvježenje će se najviše osjetiti na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dok će se u Dalmaciji zadržati većinom sunčano i vruće.

Zbog dotoka vrućeg zraka s jugozapada, toplinski je val zahvatio jugoistočni dio Europe i dio Balkana. Sa spuštanjem hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada kontinenta, od nedjelje će toplinski val u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske popustiti, a početkom radnog tjedna i na Jadranu.

Vikend je u ljetnim mjesecima većinom rezerviran za putovanja, povratak kući ili put na mjesto odmora. No osim gužvi ovaj put bi probleme mogli, ponajprije u pomorskom prometu, stvarati vjetar te lokalno i grmljavinsko nevrijeme.

Uz spuštanje prostrane termobaričke doline našim će se predjelima približavati hladna fronta koja će se u prvom dijelu nedjelje premjestiti preko naših krajeva.

U nedjelju će na moru zapuhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, u unutrašnjosti jugozapadnjak. Mjestimice će biti i olujnih udara. Izraženijih pljuskova i grmljavine najprije će u subotu popodne biti u središnjim krajevima, u noći na nedjelju i u nedjelju ujutro na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, a zatim i još ponegdje u unutrašnjosti. Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme je na sjevernom Jadranu", stoji u priopćenju.

A zbog vrućina je Stožer civilne zaštite izdao i priopćenje u kojem savjetuje kako se štititi od velikih vrućina.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, ističu iz Stožera. 

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

Komentara 2

DU
Deleted user
13:53 31.07.2021.

I bas stavili sliku onofrijeve cesme i plazu na banjama u Dubrovniku. Sto je, zar snijeg pada u Djakovu, Virovitici, Varazdinu, Sisku. Hebo te, da vam nije Dalmacije i Dubrovacke Republike nebi se znalo za vas. Bili bi na nivouou Kosova, Moldavije, Nagorno Karabaha.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
13:32 31.07.2021.

Subota je ,a u Zagrebu kiša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije