Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prometni propisi

Oprezno autom kroz EU: Najskuplje je voziti kad piješ!

autobahn,autocesta,gužva
Malte Christians/DPA/PIXSELL
14.07.2013.
u 19:50

U Francuskoj u automobilu morate imati barem jedan alkotester, a vožnja brzinom 25 km/h iznad ograničenja može rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole. U Austriji imate pravo godinu dana voziti sa stranom vozačkom dozvolom

Ukidanjem obveze pokazivanja putovnice na granicama s europskim državama svakako ćete lakše i brže putovati, no i dalje valja imati na umu da je svaka zemlja za sebe – uz neke generalne smjernice na europskoj razini – odredila prometne propise i kazne za njihovo kršenje.

Upoznate li se prije putovanja s propisima zemlje kroz koju planirate voziti, poštedjet ćete se neugodnosti i kazne. A kazne su za pojedine prekršaje u mnogim državama daleko veće od prosječne hrvatske plaće... Primjerice, pijanim vozačima u Italiji i Austriji prijeti do 6000 eura kazne. Iživcira li vas stoga prometna gužva u nekom od španjolskih gradova, razmislite prije nego što pritisnete trubu u nastojanju da “probudite” vozača ispred sebe. Kazna za vozače koji u gradu trube bez prijeke potrebe iznosi 60 eura. U Francuskoj od 1. srpnja prošle godine u automobilu morate imati barem jedan alkotester. Preporučena su dva, ali 11 eura kazne nećete platiti već i ako imate jedan. U toj zemlji vožnja brzinom 25 km/h iznad ograničenja može rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole. No, dobro je znati da ograničenje brzine na 50 km/h u gradovima ne nastupa kod prvog znaka na kojem je istaknuto to ograničenje brzine, već tek kod znaka grada u koji ulazite.

Poštari imaju prednost

Visoke kazne za upotrebu detektora radara imaju sve europske države, ali na tu vrstu prekršaja posebno su osjetljivi u Švicarskoj, gdje su i kontrole intenzivnije. U Švicarskoj postoje i “planinske poštanske ceste”, označene plavim kvadratom sa žutim poštanskim rogom. Na njima autobusi Švicarske pošte uvijek imaju prednost.

U Austriji imate pravo godinu dana upravljati motornim vozilom sa stranom vozačkom dozvolom. Vozačke dozvole iz država članica Europske unije priznaju se u Austriji. Vozači iz ostalih zemalja trebaju imati međunarodnu vozačku dozvolu, ako Austrija s njihovom zemljom nije sklopila sporazum koji to regulira. Također u Austriji, iako je brzina na autocestama ograničena na 130 km/h, noću se ograničenje na mnogim dionicama smanjuje na 110 km/h, pa valja pripaziti na znakove.

Putujete li automobilom u Cipar, vodite računa da se tamo vozi lijevom stranom. Baš kao i u Velikoj Britaniji. A ondje ima toliko kamera i radara da ih je teško i pobrojiti. Postavljene su na ulazu u pojedine četvrti, na izlazu iz njih, pored ceste, iznad ceste, na semafore... Mjere trenutačnu brzinu, snimaju vozilo, računaju prosječnu brzinu vozila između dvije točke, registriraju prolazak kroz crveno svjetlo. Najbolji savjet koji se vozaču ovdje može dati je – strogo poštujte ograničenja brzine i pratite prometne znakove. Ako ipak zgriješite na cesti, nije u svim zemljama jednak ni princip naplate kazni.

Kazna na licu mjesta

Dok se u pojedinim zemljama za plaćanje kazne za prometni prekršaj na licu mjesta odobrava popust – primjerice, 50 posto u Sloveniji i 30 posto u Španjolskoj – u nekima veću kaznu ne možete platiti prometnom policajcu.

U Austriji policija može na mjestu naplatiti kaznu do 50 eura, a za veću kaznu vozač ostavlja depozit te preostali iznos uplaćuje na pošti ili u banci. U Njemačkoj se kazne mogu platiti na licu mjesta. U Francuskoj se plaća u banci, a u Bugarskoj i Mađarskoj putem uplatnice. U Mađarskoj se kazne naplaćuju isključivo u forintama, a strane vozače policija može zadržati – uz oduzimanje dokumenata – dok ne plate kaznu.

U Italiji se kazne za teže prekršaje koji su počinjeni tijekom noći, između 22 i 7 sati, uvećavaju za 30 posto. To se odnosi na prekoračenje brzine, prolaz kroz crveno svjetlo, opasnu vožnju i slične prekršaje. Izazove li vozač prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, kazna se udvostručuje.

>> Mađarski vozač autocestom Split – Zagreb jurio čak 245 km/h

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije