Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP KRIVOTVORINAMA

Oprez - lažnjaci mogu biti čak i opasni po zdravlje

lažnjaci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
14.02.2014.
u 22:42

Akcija 'Stop krivotvorinama i piratstvu' organizirana je i u Slavonskom Brodu

Akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" koju zajednički organiziraju Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva nakon niza uspješno provedenih akcija diljem Hrvatske organizirana je i u Slavonskom Brodu, a domaćin joj je bio trgovački centar "City Colosseum".

Organizatorima je bila namjera uputiti građane kako se zaštiti i kome se obratiti za pomoć, ali i podići razinu svijesti o važnosti poštivanja intelektualnog vlasništva i autorskih prava kao osnove za poticajno i neovisno umjetničko stvaralaštvo. Obzirom da je svrha provedene akcije i promišljanje o brojnim negativnim posljedicama krivotvorenja i piratstva, Brođani su na štandovima mogli vidjeti mnoštvo tzv. "fejk" proizvoda od kojih su poneki "lažnjaci" čak i vrlo opasni za zdravlje.

- Izložili smo šaroliku paletu krivotvorenih proizvoda koje su carinici i policajci pronašli na granicama i hrvatskom tržištu. Namjera nam je da građane upoznamo sa rizicima i opasnostima koje krivotvorine sa sobom nose. Naime, gotovo svaki krivotvoreni proizvod na neki je način štetan i opasan za zdravlje i sigurnost. Ovdje na štandu imamo zaista puno opasnih i sigurnosno vrlo rizičnih proizvoda. Na primjer tu je motorna pila koja nosi gotovo identičan naziv renomiranog proizvođača, no opasna je višestruko jer je izrađena od loših materijala i nema potrebne sigurnosne elemente koje svaka motorna pila mora imati. Krivotvoreni lijekovi, parfemi i kozmetika također su opasni proizvodi. Iako ne znamo jesu li prošli dermatološka i slična ispitivanja ili nisu, puno je elemenata sa kojima kupac ne bi bio zadovoljan. Od prvog siječnja ugašen je Državni inspektorat, pa su gospodarski inspektori koji su radili provedbu prava intelektualnog vlasništva na tržištu prešli u Carinsku upravu. Kad naiđemo na krivotvorenu robu uklanjamo ju sa tržišta. Puno je lakše kada velike količine takve robe uočimo odmah na granici, jer poslije je teže sakupljati manje količine po raznim štandovima i malim dućanima, no u oba slučaja smo vrlo učinkoviti - kaže Ninoslav Babić, viši inspektor Carinske uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije