Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odluka

Oprez! Estradiol u kremi smije se koristiti samo 4 tjedna i jednokratno

Ilustracija
Foto: Getty Images
06.10.2019.
u 20:12

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u nas je registrirana jedna takva krema, Linoladiol 0,01 %, koja sadrži veću količinu tog ženskog hormona

Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se koristiti dulje od četiri tjedna i jednokratno, odluka je i izmjena upute o ovom lijeku koju je donijelo Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) Europske agencije za lijekove (EMA).

Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u nas je registrirana jedna takva krema, Linoladiol 0,01 %, koja sadrži veću količinu tog ženskog hormona. Estradiol u kremi koristi se, prema navodu Agencije, kako bi se nadomjestio prirodni hormon čija količina opada u žena nakon menopauze, a preporuka se donosi s obzirom na rizike poput krvnih ugrušaka i nekih vrsta raka.

Informacije za bolesnike prema HALMED-u:

Kreme s visokim sadržajem estradiola (100 mikrograma/gram) primijenjene unutar rodnice smiju se koristiti isključivo za jednokratno razdoblje liječenje u trajanju od najdulje četiri tjedna. Razlog je što se hormon estradiol, koji se nalazi u ovim kremama, može apsorbirati u krvotok te povećati rizik od nuspojava kao što su krvni ugrušci, moždani udar i neke vrste raka, ako se predmetne kreme koriste kroz duže vremensko razdoblje.

Kreme s visokim sadržajem estradiola ne smiju se upotrebljavati ako bolesnici već koriste drugi lijek za hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT).

Za sva pitanja, bolesnici se trebaju obratiti svojim liječnicima ili ljekarnicima.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Ključne riječi

Komentara 1

ČR
črnamatizemla
20:51 06.10.2019.

To u nas, a u vas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije