Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Vratite se odakle ste došle'

Opozicija Trumpu: Vi ste rasist i pravi vam je slogan ‘Učinimo Ameriku potpuno bijelom’

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.07.2019.
u 06:30

Četiri političarke koje je napao nisu bjelkinje, a kako im je poručio da odu iz zemlje, trumpa su osudili svi demokrati

Američki predsjednik Donald Trump ponovno nije uspio obuzdati napad rasizma, kako su to titulirali njegovi kritičari. Ovoga puta obrušio se na četiri lijeve zastupnice u Kongresu iz redova Demokratske stranke, članice tzv. Squada (hrv. ekipa).

“Idite u zemlje odakle ste došle i tamo pomozite da se sredi potpuno kaotična situacija puna kriminala i siromaštva. Tako je žalosno kada se demokrati povežu s osobama koje toliko loše govore o našoj zemlji i uz to mrze i Izrael, i to s istinskom i neobuzdanom strašću. Toliko strašnih stvari koje su izrekle u našoj zemlji ne smiju poći nekažnjeno”, napisao je na Twitteru Trump i nadodao da ovakvu podršku demokrata mrziteljicama Amerike treba kazniti na biralištima iduće godine.

Četiri su lijevo usmjerene zastupnice, članice Ekipe: Alexandria Ocasio-Cortez, nova stranačka zvijezda, rođena u portorikanskoj obitelji u New Yorku, Ayanna Pressley, koja je Afroamerikanka, Rashida Tlaib, rođena u palestinskoj imigrantskoj obitelji, te Ilhan Omar. Ona je jedina koja nije rođena u SAD-u, a njezini su se roditelji kao imigranti doselili iz Somalije kad je bila mala djevojčica. To znači da su tri rođene u Sjedinjenim Državama, a jedna je u tu zemlju došla kao sasvim malo dijete. Dosad su se, inače, zbog svojih stavova posvađale čak i s lidericom demokratske većine u Kongresu Nancy Pelosi.

Trump je, napavši ih, naglasio kako one nemaju što govoriti kako voditi zemlju koja nije njihova. Još je dodao da bi im Pelosi mogla kupiti karte i organizirati put u zemlje odakle su došle.

Ovaj napad na zastupnice koje nisu bijele boje kože ili nisu kršćanke došao je na dan kada su američke vlasti dobile nalog za masovno hvatanje i progon ilegalnih imigranata. Ovih su se dana ove četiri zastupnice sukobljavale s Nancy Pelosi zbog katastrofalnog stanja na granici s Meksikom, osobito u prihvatnim centrima u kojima, kako kažu, vladaju neljudski uvjeti za život. Iako je Trump tu činjenicu pokušao iskoristiti kako bi unio dodatne podjele u Demokratsku stranku, nakon njegova rasističkog napada Nancy Pelosi je čvrsto stala iza svojih stranačkih kolegica rekavši da Trumpov napad na njih odražava njegovo ksenofobično i rasističko usmjerenje.

– Njegov slogan je bio “Učinimo Ameriku ponovno velikom”, a sada nam je jasno da jedino što on zapravo želi jest da učini Ameriku potpuno bijelom. Nije mu uspjelo ni da nas posvađa i razdijeli. Naša je stranka ponosna na naše jedinstvo i različitost – kazala je Pelosi.

Predsjednički kandidat Bernie Sanders kazao je kako je Trumpa oduvijek smatrao žestokim rasistom te da je upravo ovaj napad dokazao da on to u dubini svoje duše zaista jest. Zanimljivo je i to da se Republikanska stranka gotov uopće nije oglasila. Napade na sebe komentirao je sam Trump. On je na demokrate osuo paljbu nazvavši iz rasistima koji siju mržnju u američkom društvu. 

Ključne riječi

Komentara 16

NI
NikoCro
08:13 16.07.2019.

Zar nisu one prve njega nazvale rasistom, a dobro im je odgovorio dosle su niotkud te zele mijenjati kako njima pase, zivio sam u USA, neke stvari su dobre a neke lose, nije mi palo na pamet nesto mijenjati, vratio sam se Doma Tocka

SO
Somelier
09:19 16.07.2019.

Interesantno ali samo su lijevičari protiv Trumpa. A kada su lijevičari bilo gdje nešto dobroga ili korisnoga učinili. Trump je došao na vlast i otvorio 2 milijuna radnih mjesta. Ali to nije važno, jer za lijevičare je važno da što više stranaca (ne bijelih) uđe u zemlju. Divim se Trumpu pod kojim uvjetima radi.

KE
kelab
06:41 16.07.2019.

Long life to Trump.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije