Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad za opće dobro

Oporba: Volonterima prednost pri upisu u srednju i na fakultet

Sabor raspravlja o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.07.2021.
u 21:00

Prijedlog podrazumijeva izmjene u više zakona, kaže državna tajnica u Ministarstvu rada Marija Pletikosa

Volontiranje bi trebalo omogućiti prednost pri upisu u škole i na fakultete, ali i pri zapošljavanju mladih. Ovakav način nesebičnog pomaganja drugima i rada za opće dobro trebalo bi i na taj način vrednovati i nagraditi – naglasila je danas tijekom saborske rasprave o izmjenama Zakona o volonterstvu Anka Mrak Taritaš (GLAS), a takav su prijedlog podržali i ostali oporbeni zastupnici.

Vesna Vučemilović (Domovinski pokret) dodala je kako je upravo takva praksa već dugo prisutna u razvijenim zemljama. Pritom je navela da u Americi čak nije ni moguć upis na neka sveučilišta bez volontiranja. Vučemilović je iznijela i primjedbu da ne razumije zašto se u predloženim zakonskim izmjenama izbacio termin “volonterka”, a ostao samo termin “volonter”, kada su u postojećem zakonu bila navedena oba.

– Suglasni smo da volontiranje treba vrednovati. No prihvaćanje ovakvog prijedloga podrazumijeva izmjene ne samo u ovom nego u još nekim zakonima – kazala je državna tajnica iz Ministarstva rada Marija Pletikosa, koja je prvotno zastupnicima i predstavila zakonske izmjene.

Da volontiranje treba biti poticajni mehanizam za unapređenje društva i zajednice te da ono treba biti dobro umreženo i svima lako dostupno, naglasila je Ivana Posavec Krivec (SDP), koja je najavila i podnošenje amandmana kojim se volonterski angažman pri pružanju usluga ranjivim skupinama, kada se radi o djeci, osobama s invaliditetom i bolesnima, ne bi smio dopustiti pravomoćno osuđenima ili osobama protiv kojih se vodi postupak za osobito teška kaznena djela.

Vesna Bedeković (HDZ) kazala je da smo u 2019. imali 64 tisuće volontera i više od tri milijuna odrađenih volonterskih sati.

Komentara 8

PP
Pucvala_premium.2
21:32 09.07.2021.

Amerikanci imaju takav zakon zato sto su drustvo koje elitama pomaze da ostanu elite , vontirat moze dijete bogatih roditelja , dijete siromasne samohrane majke cuva mladu djecu dok majka radi , siromasni student radi da zaradi skolarinu , ovakvim zakonom bi se islo na ruku bogatima , volontiranje je humano i pozeljno , ali tko ce odredit koje volontiranje vise vrijedi , to moze vrijedit mozda u CV za posao , al eto nije pravedno svejedno

ZG
Zeljko Grabar
21:28 09.07.2021.

Ovo mi sve mirise na neka stara vremena kad je ucesce na radnim akcijama posebno onima koje su nosile dodatak "bratstva i jedinstva", bilo najvaznije za upis ili u srednju skolu ili fakultet. Ovakvim boljsevickim prijedlozima umanjuje se stvarna vrijednost i humanost ljudi koji volontiraju, jer kad se odlucis za taj humani poziv onda ne razmisljas o prednostima koje bi ti taj rad mogao donjeti. U ostalom zasto onda ta ista predlagacica ne volontira na najvecem broju poslova koje dodatno naplacuje uz svoje i tekako visoke prihode.

BA
Barbasmora
06:04 10.07.2021.

Na teologiji nismo tribali onemogucitini jedinog studenta CRO podrijetla koji je dobia poziv od samog Boga da mu se pridruzi! Bog je velik! Ali svi ostali morali bi skupo platit Znanje! Pa nismo više in komunizmu i nema više diktature! Neka Bog živi slobodu kapitalizma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije