Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žarko Puhovski

'Šef oporbe nije ni Bernardić ni Petrov, nego Ivan Pernar'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18.07.2017.
u 17:29

SDP je pokrenuo niz zapaženih inicijativa, no nedostaje mu prijedloga koji bi poboljšali život, Most je najavio zakonski ‘tsunami’

Nakon početnog nesnalaženja Davora Bernardića na čelu SDP-a, stranka je u finišu proljetno-ljetnog zasjedanja Sabora ipak ostavila nešto bolji dojam.

Inicijativom za opoziv ministra financija Zdravka Marića uspjeli su zabiti klin između HDZ-a i Mosta i opasno zaljuljati premijersku poziciju Andreja Plenkovića.

Uz to, u proceduru su uputili i interpelaciju o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, koja bi HDZ-u mogla prouzročiti trzavice i s novim partnerima te inicirali osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor. HDZ se u zadnji tren predomislio i nije želio pristati na takvo povjerenstvo dok su u Agrokoru DORH-ovi istražitelji pa je SDP svoj naum pokušao vezati uz izbor ustavnih sudaca. Da je takva ucjena teško prihvatljiva, misle i neki SDP-ovi zastupnici, no vjeruju kako će uporno odbijanje povjerenstva u javnosti stvoriti dojam da HDZ pod svaku cijenu želi izbjeći raspravu o posrnulom koncernu. Uz sve te inicijative, SDP-u ipak nedostaje prijedloga koji bi išli u smjeru popravljanja života i poslovanja u Hrvatskoj. Zapažen je jedino prijedlog zakona o minimalnoj plaći, a iako nije prošao u Saboru, činjenica je da je Vlada iza toga “minimalac” povećala znatno više nego prethodnih godina, vjerojatno upravo pod pritiskom te inicijative. Drugi konkretniji zakonski prijedlozi nisu zabilježeni, a dio SDP-ovaca tumači kako je takvo što teško i očekivati jer podijeljeni Klub za to nema ozbiljnijeg kapaciteta. Žale se kako se oko svakog prijedloga koji se iznese na klubu otvori klanovska rasprava, u kojoj je teško postići konsenzus oko bilo čega.

Dok SDP miruje, zakonodavni “tsunami” najavljuju iz Mosta, u kojem su uvjereni da su snažnija oporba od SDP-a. Ta je stranka i u Vladi često djelovala kao oporba, a nakon razlaza s HDZ-om određene bodove ostvarili su kroz izmjene Ovršnog zakona. Iako se može diskutirati jesu li taj zakon iskoristili za strančarenje, umjesto da su ga donijeli znatno prije, dok je na čelu Ministarstva pravosuđa bio Ante Šprlje, takva će pitanja postavljati malo tko od 300.000 blokiranih čiji je položaj sada olakšan.

Most sada najavljuje seriju zakona koji bi trebali osigurati decentralizaciju prihoda i popraviti položaj gradova i općina pa će u nastavku zasjedanja na jesen biti zanimljivo vidjeti tko će zauzeti poziciju prvog oporbenjaka – Bernardić ili Božo Petrov.

– Ni Bernardić ni Petrov. Vođa oporbe je, na žalost, Ivan Pernar, koji je posljednjih mjeseci bio glasniji, slikovitiji i uvjerljiviji – smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Uvjeren je da je oporba nasjela na HDZ-ovu priču o kadrovskoj politici kao najvažnijem pitanju pa se, kaže, više razgovara o knjizi Mate Arlovića nego na raspravi o ulozi Vrhovnog suda.

Komentara 11

BE
beitsche
18:05 18.07.2017.

Hahahahhaha

ZA
zanaše1
17:37 18.07.2017.

Vidi ovu dvojicu koji zaljubljeni pogledi,al fale Maras i Bulj,Bauk i Grmonjai šaka jada kompletna.

NE
Neutralac
21:17 18.07.2017.

OK.. ako je Pernar vodja oporbe onda ozbiljne oporbe niti nema... sve je lakrdija i cirkus... Puhovski je poznati yugo nostalgicar a Pernar klaun.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije