Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Oporba 'rešetala' Kujundžića: 'U Puli se termin čeka 482 dana, u Dubrovniku ga ni nema'

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.10.2018.
u 15:52

Ne možemo očekivati od ministra kojeg podržava samo trgovačka koalicija da može donijeti dobro zdravlju hrvatskih građana, rekao je Željko Jovanović

Saborsku raspravu o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti oporba je očekivano iskoristila da ponovno kritizira ministra zdravstva Milana Kujundžića i stanje u zdravstvu. Ministar Kujundžić je pak ponudio drugačiji stav.

- Što se tiče paušalnih ocjena o propadanju hrvatskog zdravstvenog sustava, on je među najboljima u svijetu. Dakle sa svim manama koje ima, hrvatska medicina i zdravstveni sustav, kamo sreće da smo u drugim segmentima tako dobri kao što smo u medicini. Tada bi se Hrvatska natjecala i mjerila s najboljima u svijetu - rekao je Kujundžić pojasnivši kako je na razini jedne godine zdravstveni sustav pomaknut za 22 mjesta. Na listi 149 zemalja hrvatski zdravstveni sustav po mogućoj ocjeni od 0 do 100 dobio 86 bodova, dodaje.

- Uvijek sam otvoren i trebamo se kritički osvrtati. Ima brojnih stvari koje treba popravljati, ali u svakom slučaju možemo biti zadovoljni i težiti boljem što se tiče zdravstvenog sustava, svi zajedno ovdje kritički razgovarajući argumentima pokušati ga učiniti još boljim - kazao je Kujundžić. Izmjenama zakona koji je pred zastupnicima želi se, objašnjava, sačuvati kvalitetu i dostupnost hrvatskog zdravstvenog sustava, bolje se definirao status domova zdravlja kojima je proširena djelatnost i nastojalo se sačuvati liječnike u Hrvatskoj.

SDP-ov Željko Jovanović prigovorio je da nije usvojena niti jedna primjedba struke, pa tvrdi kako predloženo djelatnost zdravstva gura u prodavanje zdravlja kao robe i neće donijeti svima jednako dostupno zdravlje.

- Ne možemo očekivati od ministra kojeg podržava samo trgovačka koalicija da može donijeti dobro zdravlju hrvatskih građana - komentirao je Jovanović, dok je Mostovog Miru Bulja zanimalo kako to planiraju zadržati liječnike u Hrvatskoj, posebice u ruralnim područjima.

HSS-ov Davor Vlaović strahuje da će sustav odumrijeti jer se novim zakonom ne nude se bolji uvjeti za liječnike ni za pacijente. Zdravstveni sustav, dodaje, nije dostupan svima kao što bi trebao.

- Dojam je s terena da ne idete za poboljšanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite i vide ga kao uvod u privatizaciju zdravstva. Zanima nas ostaje li na snazi solidarni zdravstveni sustav ili će biti po onome tko ima novca ta će se liječiti, a tko nema žao mi je - tvrdi Vlaović koji je poseban naglasak stavio na duge liste čekanja i činjenicu da pacijenti čekaju i godinu dana na preglede. Osvrnuo se i na ministrove ranije kritike kako zastupnici nisu stručni govoriti o zdravstvu.

- Dao sam si truda i na internet tražilici ukucao magnetsku rezonancu mozga. Evo koje sam rezultate dobio: U Vukovaru mogu dobiti termin za 109 dana, Rijeci za 220 dana, Požegi za 238 dana, Slavonskom Brodu 323 dana, Puli 482 dana, a u Dubrovniku nema termina. Je l' to jednako dostupna zdravstvena zaštita? Tko je kriv? Ima li opreme i liječnika ili ja nemam dovoljno znanja i mozga da to mogu komentirati - upitao je Vlaović i ministru uručio listu termina te ga pozvao da se on proba naručiti.

Pogledajte video zastupnika koji je pred Jandrokovićem ispraznio vreću za smeće:

Komentara 14

MA
magdalenakristo
16:09 18.10.2018.

Naravno da uvijek i svuda ne cvjetaju ruže, ali kvaliteta hrvatskog zdravstva i stručnost liječnika nije usporediva s drugima. Možemo biti samo ponosni što kao takva mala zemlja imamo ovakve zavidne rezultate u jednom od najvažnijih sektora

KP
kresimir.perak
16:10 18.10.2018.

Je li oporba napravila išta konkretno osim ponovnog lupetanja u prazno?

HR
Hrabraja
16:48 18.10.2018.

Kako ovi adz trolovi mogu pisati ove hvalospjeve o zdravstvu ako zivotno ugrozena osoba na pregled ceka 400 dana. Sram bas bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije