Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promijenio četiri stranke

Oporba protiv prijedloga da Zdravko Vukić postane šef Agencije za zaštitu osobnih podataka

Zagreb: U Saboru održana Godišnja konferencija Savjeta mladih u RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.05.2020.
u 17:50

Glavašević je zatražio da se imenuje stručna osoba, dok je Vukiću zamjerio što je u vrijeme javljanja na pozivni natječaj bio član političke stranke premda to nije smio

Prijedlog da se novim ravnateljem Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) imenuje Zdravko Vukić, a njegovim zamjenikom Igor Vulje, oporba je danas u Saboru popratila oštrim kritikama i protivljenjima, što je rezultiralo i zahtjevom da Vlada povuče taj svoj prijedlog.

Najprije je ministar uprave Ivan Malenica zastupnike i zastupnice izvijestio da ravnatelja i zamjenika ravnatelja AZOP-a na prijedlog Vlade imenuje Sabor, i to nakon javnog poziva i pristiglih kandidatura, da njihov mandat traje četiri godine i da na istu dužnost mogu biti imenovani najviše dvaput. 

Prilično rječit u protivljenju Vukićevom imenovanju za ravnatelja AZOP-a bio je zastupnik Bojan Glavašević (klub HSU, Snaga, Nova politika i nezavisni). Glavašević je zatražio da se na čelno mjesto Agencije za zaštitu osobnih podataka imenuje stručna osoba, dok je Vukiću zamjerio što je u vrijeme javljanja na pozivni natječaj bio član političke stranke premda to nije smio. Potom, Vukića ne smatra priznatim stručnjakom na području osobnih podataka. Svoje protivljenje Vukićevu imenovanju završio je riječima da je prijedlog takva imenovanja "sramota" te je pozvao da se prijedlog povuče i tako odustane od Vukićeva imenovanja.

I Arsen Bauk (klub SDP-a) također je kazao da će uskratiti potporu predloženim imenovanjima. Pritom je podsjetio da je Vukić bio član HSLS-a, HDSSB-a, HSP-a dr. Ante Starčevića te na kraju i HDZ-a. Vukića je s podsmijehom nazvao "Leonardom da Vincijem 21. stoljeća", čovjekom koji je s takvim političkim pedigreom zaista prava osoba za šefa AZOP-a.

Usto, predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Miro Totgergeli obrazložio je prijedlog da se Ivana Jakir-Bajo imenuje viceguvernerkom HNB-a (od 1. srpnja), pošto je još u listopadu istekao mandat viceguverneru Nevenu Barbaroši.

Komentara 2

JF
jfk
18:26 14.05.2020.

Tipicni HDZ, ako ne uspije tu uvijek ga mogu u staracki dom staviti.

Avatar anlaser
anlaser
08:13 11.12.2020.

Strašno ! Ogledni primjer uhljeba u Hrvata . Nikada ništa nije radio (osim politikanstva), mijenja stranke po potrebi , nevažno mu je tko je na vlasti jer osobni interes mu je iznad svega. Pitam se do kada će ljudi bez životnog i radnog iskustva dresirati ovu državu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije