Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Oporba o tvrdnjama ministra Marića: Beljak tvrdi da je to 'Vladina panična ucjena'

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.11.2019.
u 13:26

- Mislim da svi osjećamo pritisak. Kažete burne reakcije, ja neću burno reagirati na izjave sindikalnih čelnika nakon moje izjave, ali ću mirno reći – dodatak kolektivnom ugovoru još nije potpisan, prema odredbama taj zakon spojenih posuda u jednom smjeru vrijedi, u drugom ne vrijedi, možete pitati zašto je tako, ja vam samo prenosim činjenicu. - istaknuo je Marić

Ministar financija Zdravko Marić poručio je danas kako njegova tvrdnja da cijeli javni sektor ostaje bez povišice osnovice za 6,11 posto ako prosvjetari odbiju Vladinu ponudu nije prijetnja, već samo iznošenje činjeničnog stanja.

Žali se da je krivo shvaćen jer je to rekao u emisiji (Dnevniku Nove TV op.a.) čiji je format takav da ne može govoriti u dugim crtama. Podsjetio je da je na stolu u pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, s kojima su se našli u više navrata, ponuda prema kojoj Vlada nudi povećanje osnovice u 2020. u tri navrata, 2+2+2 od 1. siječnja, predloženo je povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna, povećanje božićnice s 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa s 1250 kuna na 1500 kuna i još nekoliko stvari, poglavito ovih koje se tiču drugačijeg obračuna otpremnine, da više nije vezano za proračunsku osnovicu nego za osnovicu obračuna plaća.

- I dogovor je bio da do idućeg, znači onog jučer, predstavnici sindikata naprave ispitivanje među svojim članovima prihvaćaju li ili ne sve ponuđeno. Od 11 prisutnih sindikata, njih 7 se izjasnilo da prihvaća tu ponudu, jedan sindikat iz djelatnosti obrazovanja je rekao da ne prihvaća još u onom prvom koraku, Sindikat zaposlenih u osnovnim i srednjim školama ni na jučerašnjem, ni na prethodnim sastancima nije bio prisutan, ali ostali su sindikati rekli da imaju njihovu punomoć i da mogu govoriti u njihovo ime, i još je Sindikat Preporod tražio dodatnu vrijeme da završi ispitivanje. Dakle, 7 od 11 imamo, ali Zakon o reprezentativnosti kaže, da biste imali mogućnost potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora, da prije toga morate ispuniti dva kumulativna uvjeta - morate imati barem jednog predstavnika sindikata iz tri područja (obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura, a to sve imamo) te u isto vrijeme 50 posto i više od ukupnog broja predstavljenih u tih 11 sindikalnih središnjica. S obzirom na to da ovih 7 sindikata, kada ih zbrojite, nosi nešto preko 40 posto zaposlenih, dakle,  jasno je da bez prosvjetara nemamo tih potrebnih 50 posto, to je bilo čisto iznošenje činjenica. Kada dobijemo povratnu informaciju od sindikata učitelja, nakon toga ćemo moći dalje odgovarati na neka pitanja, no sad ne prijetim, nego činjenično odgovaram na ono što se dogodilo – objašnjava Marić.

To, naglašava, nije ucjena niti Vlada želi razdor među sindikatima, samo iznosi činjenice.

- Mislim da svi osjećamo pritisak. Kažete burne reakcije, ja neću burno reagirati na izjave sindikalnih čelnika nakon moje izjave, ali ću mirno reći – dodatak kolektivnom ugovoru još nije potpisan, prema odredbama taj zakon spojenih posuda u jednom smjeru vrijedi, u drugom ne vrijedi, možete pitati zašto je tako, ja vam samo prenosim činjenicu. Članak 109. Kolektivnog ugovora za državne službenike kaže "ako se s javnim službenicima ugovore prava koja su veća od onih koja su ugovorena za državne, na njih se to primjenjuje", a obrnutom smjeru takve odredbe nema – kaže Marić.

Podsjeća da Vlada ne daje povećanje osnovice samo učiteljima, nego i liječnicima, medicinskim sestrama, zaposlenima u kulturi, socijalnoj skrbi, policajcima, carinicima i svim državnim i javnim službenicima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Legitimno je da me pitate zašto se do sada nije uredio sustav koeficijenata složenosti poslova, a ako se više od dva desetljeća nije otvorila ta tema, sada je očito sazrelo vrijeme za tu problematiku. Moramo li to na ovakav teži način? Očito da, ali mi smo i sami rekli da je to tema kojoj treba posvetiti pažnju, no, rješavanje koeficijenata principom koji smo do sada vidjeli da svatko uvijek smatra da on zaslužuje više opet nećemo riješiti problem tako da se argumentirano i analitično sagledaju sve stvari. Nitko ne negira niti umanjuje bilo koga i bilo čiji rad. Mi smo zauzeli pristup da se kroz povećanje osnovice ne odgađa povećanje plaća. Nikome nije u interesu više od nas da svojim zaposlenicima podignemo plaće i povećanje plaća se događa cijelo vrijeme, što se vidi na platnim listama svakog zaposlenika – objašnjava Marić.

Vlada sada čeka rezultate sindikalnog referenduma, dodaje.

Na novinarsko pitanje znači li to onda da je blefirao iznošenjem ovih činjenica, kako ih naziva, Marić je uzvratio "zašto to radite?".

Nije želio odgovoriti ni na pitanje što će biti ako prosvjetari odbiju ponudu, kazavši tek da će "o tome komunicirati", niti je želio nagađati o mogućem povećanju koeficijenta kako zahtijevaju prosvjetari, samo je poručio da je "u proračunu za iduću godinu predviđeno povećanje osnovice 2+2+2 i ništa izvan toga“.

- Ipak, u ovoj godini smo kroz rashodnu stranu uspjeli pronaći neke uštede – dodaje Marić.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pak ove "činjenične tvrdnje", kako ih ministar Marić naziva, ipak vidi kao Vladinu paničnu ucjenu.

- Mislim da Vlada nije očekivala ovakvu reakciju jer se više ne radi o štrajku nego o svojevrsnom buntu koji prijeti da preraste u pobunu protiv Vlade, HDZ i protiv svih struktura, to je valjda i njima jasno. Premijer je izabrao apsolutno krivu bitku, ali i poznat je po tome da ne zna izabrati pravu bitku. Problem treba riješiti na način tako da se poslušaju zahtjevi prosvjetara, i to je trebalo riješiti u početku, a ne tvrdoglavo ići protiv cijelog jednog korpusa koji nije HDZ-ovo biračko tijelo i nije korpus koji se da samo tako lako prevariti praznim pričama i floskulama – kazao je Beljak.

Ne misli, dodaje, da je tu riječ o balonu koji će eksplodirati, kako je rekao premijer.

- Jer ako ima za potrebe biračkog tijela HDZ-a, a tu mislim na čitav korpus onih koji su prosvjedovali u Savskoj i svih onih koji su interesno vezani i koje dobro, debelo i masno plaća Hrvatska preko HDZ-a iz državnog proračuna, onda mora biti novaca i za one koji odgajaju našu djecu. Jednako tako, mora biti novca za stupove društva, a to su i prosvjetari i policija i oni koji neovisno o bilo kakvoj politici predstavljaju budućnost Hrvatske – poručuje Beljak zaključivši kako budućnost Hrvatske sigurno nisu oni koje Plenković i HDZ "futraju" iz državnog proračuna.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ovo je komentirao na svom Facebook profilu.

- Dok ministrica obrazovanja djeluje kao da se nju štrajk ne tiče, ministar financija Marić krenuo je s pritiskom kroz zastrašivanje i ucjenu. Okretanje sindikata drugih javnih službi protiv učitelja i nastavnika nije dopustivo u jednoj demokratskoj, europskoj državi. Ministar time još jednom potvrđuje da su oni koji obrazuju našu djecu za budućnost postali najniži na ljestvici poštovanja u ovom društvu – kako inače objasniti da baš za njih nema novca i da se baš kod obrazovanja podvlači crta? - zanima Bernardića.

VIDEO:Veliki prosvjed učitelja u Zagrebu

Komentara 5

DU
Deleted user
14:51 28.11.2019.

Pa Bernardiću ti ni sam ne znaš što lupetaš - pa tvoja SDP im je vlada smanjila plaće a ti sad prozivaš druge koja im povećava - neviđeni licemjeru i provokatoru, na kojem su mjestu bili profesori - na ljestvici poštovanja u ovom društvu kad ste vi bili na vlasti - debelo na zadnjem !!!

MA
MarkoMaras
13:51 28.11.2019.

Beljak tvrdi... BELJAK?!?!

OK
okvals54
15:42 28.11.2019.

Mr.Blaupunkt,doista nnema srama.Mozda je bolji naziv Mr.Pajser.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije