Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE O STANJU U PROSTORU HRVATSKE 2013. – 2019.

Oporba kritički pobrojila “milijun i jedan problem u prostoru”

Zagreb: Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora
Robert Anic/PIXSELL
22.04.2021.
u 19:36

– Demografska slika je iz faze zabrinjavajuće prešla u alarmantno stanje. Od države koja je 1990. imala 4,8 milijuna stanovnika došli smo na četiri milijuna, a po nekim izvorima i ispod toga - ustvrdili su iz oporbe

Stanje u našem prostoru je kaotično – kazala je Katarina Nemet (IDS) tijekom rasprave o izvješću o stanju u prostoru Hrvatske od 2013. do 2019., što bi mogao biti sažetak cijele palete iznesenih oporbenih primjedbi.

– Demografska slika je iz faze zabrinjavajuće prešla u alarmantno stanje. Od države koja je 1990. imala 4,8 milijuna stanovnika došli smo na četiri milijuna, a po nekim izvorima i ispod toga. Prostor se najbolje štiti ljudima, a naš je ugrožen iseljavanjem. Uz sve resurse i nacionalno blago, iseljavanje ne prestaje. Uništava se obalni pojas. Imamo preizgrađenost parcela, a takvu izgradnju ne prati nužna infrastruktura, što donosi i gospodarsku štetu. Na prostor se gleda isključivo kao na resurs koji se maksimalno eksploatira, a da se ne gledaju posljedice. Bespravna gradnja nastavlja se i nakon provedene legalizacije. Gradi se na poljoprivrednom zemljištu, uz samo more. Država nije zainteresirana da to spriječi. Imovinsko-pravni odnosi i dalje nisu riješeni. Zagađuje se okoliš. Više od petine ljudi sa sela namjerava se preseliti u grad. Proizvodnja hrane je strateški važna i možemo je proizvoditi i nekoliko puta više nego što je danas proizvedemo... – nizale su se oporbene kritike pa je Ružica Vukovac (DP) ustvrdila: “Imamo milijun i jedan problem u prostoru, no vladajući nijedan ozbiljno ne priznaju.”

Ministar Horvat najavio je raspravu o Nacionalnom prostornom planu.

VIDEO: Jadranka Kosor u Jasenovcu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije