Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova/stara lica

Oporba 'gura' Daliju Orešković na Pantovčak

Dalija Orešković
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
23.10.2018.
u 11:32

Sudac Mislav Kolakušić još je jedno, ako ne novo, onda svježe lice koje se nudi građanima na političkoj sceni

Iako osnivanje političke stranke nije lagan posao i iskustvo kaže da su male šanse da će postići uspjeh, nove stranke niču kao gljive poslije kiše. Hrvatska je u subotu tako postala bogatija za još jednu političku opciju – Demokrate koje je osnovao bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić. Plan mu je izići na sve izbore i uvjeren je u uspjeh.

Koliko-toliko novo lice

Do kraja godine svoju će stranku “Nova politika” osnovati i bivši Mostov ministar Vlaho Orepić koji na terenu pokušava dogovoriti suradnje kako bi na izbore izišao u svim izbornim jedinicama, a svoje su platforme najavili i još jedan bivši SDP-ovac, Bojan Glavašević, sudac Mislav Kolakušić te bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković za koje se još pouzdano ne zna hoće li se građanima ponuditi odvojeno ili će trojac u konačnici ipak udružiti snage.

Politički analitičari slažu se u jednom, šanse za uspjeh vrlo su im male, a najveću priliku od svih njih daju Daliji Orešković koja je uz Mislava Kolakušića i jedino, ne toliko novo, koliko svježe lice koje se do sada nije vezivalo ni uz jednu stranku, koja je stekla određeni ugled i kredibilitet na čelu Povjerenstva i koja možda ima priliku taj kredibilitet i kapitalizirati.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

– Građanima trebaju nova lica, stara su se doista izlizala do bola. Orešković i Kolakušić su tu jedini novi, svježi su. S druge strane Mrsić i Orepić mogu lako, s obzirom na svoje iskustvo, skliznuti na lokalni nivo – smatra analitičar Ivan Rimac.

Da biste bili politički uspješni, morate imati dobru prođu u medijima, ne smijete iritirati gospodare i morate prolaziti kod građana, kaže pak Mirela Holy.

– A za sada sve to ima jedino Dalija Orešković – naglašava. No unatoč svemu tome Holy s oprezom daje prognoze.

– Da ste me prije nekoliko godina pitali hoće li Živi zid postići uspjeh, rekla bih vam nema šanse. No politička je scena danas vrlo turbulentna, a Dalija Orešković pojavljuje se u zgodnom trenutku kada je lijeva politička scena na niskim granama, a SDP u velikim problemima. I ako je se bude percipiralo kao alternativu i ako se stvari tako poslože, može imati šansu, a pod time mislim da može doći i do deset posto – smatra Holy.

Ona je i sama nakon izlaska iz SDP-a osnovala političku stranku ORaH, u anketama čak i preskočila SDP, da bi se na kraju cijela ta priča potpuno ispuhala. Danas kaže da je njen problem bio što nije bila sklona kompromisima, a ne čini joj se, kaže, ni da Orešković ima tu “kvalitetu”.

Podrška u drugom krugu

– Osim toga, ona nema infrastrukturu, ne zna što je politika jer nema nikakvo političko iskustvo i sve bi joj to moglo biti problem – smatra Holy koja drži i da bi se Daliji Orešković kandidaturom za Pantovčak, prije nego za parlamentarne izbore, mogao dodatno “nabildati imidž”.

I Ivan Rimac ističe kako je u ovom trenutku Dalija Orešković očita zvijezda medijskog prostora, ali i upozorava kako nije lako preživjeti u tom istom medijskom prostoru godinu i pol-dvije do parlamentarnih izbora na koje Orešković, za sada, planira ići.

– To preživljavanje može se postići na dva načina. Ili povremenim žestokim istupima ili kandidaturom na predsjedničkim izborima samo radi ostanka u političkoj areni – kaže Rimac.

Iako Orešković za sada odbacuje ideju da se kandidira za Pantovčak te ističe kako je zanimaju prvenstveno parlamentarni izbori, u slučaju da se predomisli i uđe u trku s Kolindom Grabar-Kitarović, koju ne štedi u svojim istupima, vjerojatno bi lako došla do podrške znatnog dijela oporbe.

U GLAS-u ni sada ne kriju da se Orešković jako dobro uklapa u “fotorobot” kandidata za predsjednika kakvog bi oni bili spremni podržati, a ni u HSS-u ideju ne odbacuju na prvu, spremni su, kažu, podržati kandidata koji može pobijediti aktualnu predsjednicu. U vrhu SDP-a, očekivano, kažu da će kao najjača oporbena stranka imati svog kandidata za predsjednika i da Dalija Orešković na njih može računati samo ako izbori drugi krug nasuprot aktualne predsjednice.

>> Pogledajte što je Bojan Glavašević rekao nakon odlaska iz SDP-a

Komentara 152

DU
Deleted user
11:47 23.10.2018.

Više kandidata se promoviralo unatrag par dana (Jakovina,Orešković,Milanović). Zajedničko im je dokazana nesposobnost i brutalni ad hominem seksistički ljubomorni napadi na aktualnu predsjednicu. Oreškovićka prednjači,a čitam da joj je prvi pomagač Bojan Glavašević-Busovača. Luzerska kombinacija.

Avatar Toni Broo
Toni Broo
12:18 23.10.2018.

Drugarica je idealni kandidat ljevice jer dolazi iz fotelje u koju su je uhljebili njezini svjetonazorski drugovi. Odlično je glumatala neovisnu moralnu sutkinju, štitila interese drugova i obračunavala se s onima koji su partiji trn u oku. Sad bez svoje uhjleb funkcije, drugarica prodaje mržnju i frustraciju te je jako rušilački rapoložena i samo joj se nove "oktobarske revolucije" motaju po glavi kao i svakom ljevičaru s komunističkim mentalnim sklpom. Crnilo, mržnja i frustriranost ih tjera da budu fiksirani na domoljubne pojedince i skupine koji su u njihovim mozgovima personifikacija zla i razlog zbog čega su oni neuspješni, a njihove ideologije propale. Očito je i jako vidljivo kako istaknuti ljevičari bez funkcija i moći u Hrvatskoj padaju u teško psiho-depresivno stanje kao i njihovi mediji te birači. Svi ti luzeri iz lijevog bazena utočište pronalaze u mržnji, beznađu, apatiji i depresiji koju šire ovladanim javnim prostorom s ciljem uništavanja društva koje je zdravo i domoljubno osvješteno.

Avatar southman
southman
11:45 23.10.2018.

Dolijala si Dalija u Povjerenstvu, a dolijat ćeš i u politici, zajedno sa prijetvornim svekrom !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije