Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraća se povjerenje

Oporavilo se Belje, Ledo skočio u nebo

Agrokor - Ante Ramljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
08.11.2017.
u 15:38

Investitori su nanjušili potencijal za veliku zaradu, a najviše se trgovalo Ledom koji danas ipak vrijedi tek trećinu iznosa iz travnja

Dionica Belja potpuno se oporavila i premašila za 25 posto cijenu koju je postizala nakon usvajanja lex Agrokor. To je najbolji rezultat među tvrtkama iz sustava Agrokor, a i očekivano je da se tržišna cijena približi onoj realnoj. Ipak, da se prodaje po današnjoj cijeni, Belje bi vrijedilo 62,5 milijuna kuna, što je tek trećina cijene koju je postizala ta tvrtka prije krize u koncernu.

Ledo na 1200 kuna

Da su investitori nanjušili potencijal dobre zarade na Agrokorovim dionicama, pokazuje i činjenica da se u posljednja dva dana, otkad dionice rastu, dokazuje i to da su nosile 23,5 od ukupno 43 milijuna kuna prometa ostvarenog na dionicama na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak i utorak. Onaj tko je prodao dionice u petak danas se kaje, a onaj tko ih je kupio zadovoljno trlja ruke. Belje se u petak tako kupovalo po cijeni od 2,47 kune po dionici, a onaj tko ih je prodao mogao je zaraditi 7,53 kuna po dionici, odnosno učetverostručiti uloženi iznos. Vratilo se i povjerenje u sve dionice Agrokora, pri čemu je najveći interes za Ledo koje je i u utorak bilo najlikvidnije s postignutim prometom od 11 milijuna kuna, što je ujedno i nosilo gotovo polovicu prometa ostvarenog na burzi. Ledo krajem dana ima cijenu od 1200 kuna po dionici te se očekuje da će rasti i tijekom srijede. Naime, čak je i cijena od 3450 kuna po dionici kojom se trgovalo u travnju procjenjivana kao poprilično niska pa analitičari vide još prostora za rast.

U četvrtak objava tražbina

U odnosu na crni petak Ledo je udvostručio vrijednost. Jamnicom se trguje po 13.500 kuna pri čemu je u jednom danu narasla gotovo 93 posto. Zvijezda je pak rasla 75 posto pa dosegnula vrijednost od 900 kuna. Bilo bi zanimljivo znati tko kupuje dionice i hoće li se bitnije mijenjati odnos među vlasnicima što je najzanimljivije kod Belja u kojem Agrokor ima manje od 30 posto udjela. Većinsko vlasništvo Agrokor nema ni u Ledu u kojem posjeduje 48 posto dionica, a obvezni mirovinski fondovi 22 posto dionica. U četvrtak bi trebao biti objavljen i popis svih tražbina prema Agrokoru koji će znatno utjecati na raspoloženje tržišta kapitala prema koncernu i njegovim sastavnicama. Nije tajna da su ukupne tražbine narasle na oko 58 milijardi kuna, što je iznos veći od vrijednosti kapitala, a to i jest jedan od razloga velikog gubitka vrijednosti dionica. Mnogo više na ulagače mogle bi utjecati sudske odluke u Londonu i zemljama regije o primjeni lex Agrokor koje bi mogle determinirati način nagodbe. U utorak je dio slovenskih medija objavio neslužbenu informaciju da je na žalbu slovenske vlade i Sberbanka, kojom su tražili da se preispita odluka po kojoj je u srpnju zabranjena ovrha nad imovinom Agrokora u Sloveniji, sud odgovorio pozitivno.

Pišu da je odlučio tek “djelomično primjenjivati lex Agrokor”, ali struka upozorava da nije logična djelomična primjena zakonskih rješenja te se čini kako bi to moglo značiti da će se ponoviti suđenje.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:33 08.11.2017.

Hrvatska vlada toboze stiti zaposlenike agrokore Ma fucka se njima za sve bitni su samo njihovi interesi i bogacenja i da se cim vise odrze na vlasti Lako je rasprodavati zateceno Neka nesto ti veleumnici stvore pa neka onda rasprodajuju Hoce kitu marjanovu....sleg

SD
sdpesticid
21:14 08.11.2017.

a što bi se dogodilo s cijenom dionica da je rh podržala oporavak agrokora ? gdje ''hrvatska ekonomija'' prođe, trava ne raste..

NE
Netko92
16:39 08.11.2017.

Agrokor je uvjek bio stabilan, samo je tu "nasa vlada" da ga ucini nestabilnim, proda strancima i uzme koju kintu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije