Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na SDP-ov program

Opet nema ni rezova ni reformi, a Hrvatskoj je to nužno za oporavak

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
09.10.2015.
u 09:45

Novi program podsjeća ih na stari program Plan 21 od kojeg nije bilo ništa

Nakon što je Večernji list objavio detalje izbornog programa SDP-a reakcije političke javnosti su izuzetno kritične. Ipak ostaje dojam da pozicija nudi tek “popis lijepih želja” koji oporba uglavnom napada jer mu nedostaju strukturne reforme.

Gdje je strategija?

Nepostojanje rezova zamjeraju i ekonomski znalci koji kažu da SDP Zorana Milanovića mora pokazati hrabrost kako bi Hrvatska izašla iz krize. HDZ, kao najveća oporbena stranka, ne želi komentirati pamflete, već kaže da će reagirati kad se objavi kompletan dokument, ali ističu da su svi ključni pokazatelji nacionalne ekonomije u posljednje 4 godine bili negativni.

– Budući da je Plan 21 ostao potpuno nerealiziran, i ovaj će program biti još jedan igrokaz za javnost. Tko će im vjerovati da će biti drugačije u novom mandatu. Izgubili su povjerenje građana – poručuje SDP-u Tomislav Ćorić iz HDZ-a.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić kaže da ga je SDP-ov program poprilično razočarao. U njemu, kaže, ništa nije rečeno ni strateški ni u brojevima.

– Kažu da će dati 10 milijardi poduzetnicima iz fondova EU. Pa to nema veze s Vladom. Bolje bi im bilo da su prihvatili prijedlog Reformista da država nepovratno sufinancira projekte koje je Europska komisija prethodno odobrila i prihvatila – kaže Čačić. Nije zadovoljan ni odlukom da se dodatno rasterećuje osobni dohodak od oporezivanja. Ta mjera dodatno će opteretiti lokalne budžete. Nezadovoljan je i što u programu nema spalionica, projekta Zagreb na Savi, ništa o regijama i ukidanju županija, što je plan gradnje željezničkih pruga neambiciozan... Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin misli da SDP-ov program nitko ne može ozbiljno shvatiti jer, kaže, znamo što se dogodilo s njihovim prošlim programom “Plan 21”.

Nudi se kozmetika

– Nama trebaju konkretne mjere, a ne samo lijepe želje koje imamo prilike vidjeti i u SDP-ovom i u programima drugih stranaka. Zbog toga smo mi u HDSSB-u ponudili konkretne mjere koje se mogu primijeniti odmah nakon izbora jer Slavonija više ne može čekati – zaključuje Vulin. Šefici ORaH-a Mirelu Holy najviše smeta što u programu nema reforme javne uprave i reforme teritorijalnog ustroja, već se nudi čista kozmetika. U programu, kaže, ima i neistina poput priče da će se iduće godine graditi Plomin C.

>> Otkrivamo plan Hrvatska raste: Program SDP-a u sedam poglavlja!

Komentara 55

BK
branko-kockica
10:01 09.10.2015.

Kako netko može očekivati od SDP-a reformu uprave, kad bi to najviše pogodilo njihove uhljebe i parazite? Tu se priča o reformi lokalne samouprave i ukidanju općina, međutim lokalna uprava troši manje od 2% svih novaca, pa čak i da se provede ukidanje 3/4 općina i županija, uštedjelo bi se 0,1% proračuna, a napravio bi se kaos u slijedećih 5 godina i ništa se ne bi moglo raditi. Prava prilika za uštede je državna uprava. Ukidanjem nepotrebnih ministarstava koja služe samo za uhljebljivanje i promociju likova kao što su Bauk i Maras, dobio bi se efekt uštede kao da je ukinuto 200 općina, a stvari bi i puno bolje funkcionirale. Kompletan posao koji su radili Maras i Bauk u ove četiri godine može odraditi jedan pripravnik za 1.600 kn u pola radnog vremena.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:59 09.10.2015.

reka san ja odavno da HR treba vodit hrvatska dijaspora ane ovi KLOKANI udbaski....HEHEHEH

Avatar TAJSAM
TAJSAM
09:57 09.10.2015.

Ne znam što bi ovaj sastav delegacije trebao pametnog dogovoriti. Zbilja glupo izgledaju na slici a ničim nas ne mogu obradovati. Strašno. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije