Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera ina – mol

Opet bez Hurlimanna, no na klupu za svjedoke još jednom će Ježić

Suđenje Sanaderu: Bošnjaković i Duvnjak (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
05.10.2012.
u 09:04

Hurlimann je ranije kazao da se "nikad neće odazvati pozivu", no i tužiteljstvo i obrana tražili su da mu se omogući svjedočenje videovezom

Stephan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast Roberta Ježića, trebao je danas svjedočiti na zagrebačkom Županijskom sudu gdje se vodi postupak protiv bivšeg premijera I. Sanadera u predmetu Ina – MOL. 

Hurlimann je ranije rekao da se "nikad neće odazvati pozivu", no i tužiteljstvo i obrana tražili su da mu se omogući svjedočenje videovezom. Tužiteljstvo je zbog toga posegnulo za međunarodnom pravnom pomoći. 

Svjedočenja nije bilo jer je iz Švicarske stigla poruka da je rok za organiziranje svjedočenja bio prekratak te je određen novi termin, 26. listopada. 

Dan ranije na klupu za svjedoke ponovno će sjesti Robert Ježić. Ispitivanje je odredio sud, a Ježića će se ispitati kao treću osobu koja je primila imovinsku korist. 

Obrana je predložila nove dokaze, o čemu će se sud naknadno očitovati, a usuglašeno je da se iskazi svjedoka koji dosad nisu bili ispitani pročitaju. 

Švicarac je jedan od ključnih svjedoka u postupku protiv Sanadera kojeg USKOK tereti da je šefu mađarskog MOL-a prepustio upravljanje Inom za 10. mil. eura mita. Polovica tog novca sjela je, tvrdi R. Ježić, na račun tvrtke Xenoplast u Švicarskoj što bi Hurlimann na sudu trebao potvrditi. 

Optuženi političar tvrdi da je novac bio zapravo namijenjen Ježiću za lobiranje za projekt Družba Adria, a u prilog mu idu iskazi M. Gucerijeva, ruskog naftnog magnata i njegova pobočnika Imre Fazakaša iz Mađarske, koji su potvrdili da su Ježiću isplatili pet milijuna eura za posao koji nikad za njih, kazali su, nije obavio. 

>>Suđenje Sanaderu – Direktor Ježićeve tvrtke nije se pojavio

>>M. Gucerijev: Ježić i Hurlimann ukrali su mi novac!

>>Sanaderu nakon gostovanja na TV-u rejting porastao čak 5 posto!

Komentara 14

Avatar MK
MK
13:00 05.10.2012.

Xenoplast & Shipping AG je preuzet od Dioki Holding AG-a 21.7.2011 godine, Tatjana Briski pak je sve do 8.9.2011 bila jedini podpisnik Dioki Holding AG-a. Ako Stephan Hürlimann znaci ne zeli davati izkaz pred sudom, mozda bi to mogla raditii Tatjana Briski?! Naime gospoda Briski je, siguran sam, dobro upucena u preuzimanje Xenoplast & Shipping-a. Na kraju - pod njezinom palicom je fuzija i sprovedena i vjerujem da je imala uvid u citavu dokumentaciju Xenoplast & Shipping-a pri preuzimanju - pa i cudne tranzakcije iz Cipra, cudno knjizenih 5 Mio. €, ili pak cudne ipslate bi sigurno zapale u oko. A mozda bi se trebalo i pitati PricewaterhouseCoopers AG kakve cudne tranzakcije su isle kroz knjige Xenoplast & Shipping-a. Naime PWC je bila revizorska kuca Dioki Holding AG-a u virjeme fuzije i vjerujem da su to sve dobro pregledali. Ima uglavnom i drugih ljudi koji bi mogli svjedociti umjesto Hürlimanna.

Avatar MK
MK
13:23 05.10.2012.

Erhard... Stephan Hürlimann je sam rekao da je 5 Mio. € isplaceno i da je onda ugovor ukinut ali da novci nisu vraceni na Cipar (jer je postojala takva klauzula). Robert Jezic je to isto tako ptvrdio. Uz to jeje Jezic i rekao da tih 5 Mio. € nikad nisu izplaceni Sanaderu (jer je kaktili novac bio blokiran na racunu - sto pak je izmisljena laz). Mene sada zanima - je Sanader primio mito od 10 Mio. € polazeci od izjava glavnih svjedoka DORH-a ili nije? Odnosno je primio 1 c€nt toga novca? Rober Jezic kaze da se bojao Sanadera - ali se nije bojao ne mu izplatiti 5 Mio. € nego taj novac zadrzati za sebe! Cudno malo - ne? ...pitam se zar jednostavnom covjeku nazamislive ali istinite price o letovima u privatnim zrakoplovima kroz evropu i djelove price koji su izmisljeni cine vjerojatnim?

LI
Livi
10:28 05.10.2012.

A sta ce biti ako se dokaze da Sanader nije kriv ni za pola stvari koje mu se stavljaju na teret? Zar ne bi onda bilo fair da i Bajic i svi novinari koji su ga tako nemolosrdno cipelarii po medijima okuse zatvora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije