Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operacija spašavanja djece

Poginuo jedan spasilac, pronađena rupa za izlaz - pomoć šalje Elon Musk

spašavanje dječaka Tajland
Foto: Reuters/Pixsell
1/13
06.07.2018.
u 14:35

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovom smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.

Dobre vijesti stižu za dječake i trenera zarobljene u špilji na Tajlandu.

Spasioci su ušli u petak u špilju kroz jednu rupu koja bi mogla biti korištena kao izlaz umjesto prvotnog plana spašavanja koji je uključivao puno teži i opasniji put prema izlazu.

VIDEO Pogledajte kronologiju drame na Tajlandu 

Pomoć pristiže sa svih strana svijeta

The Boring Company, tvrtka za gradnju tunela koju je osnovao poduzetnik Elon Musk 2016. godine - potvrdila je da je u razgovorima s tajlandskom vladom i da šalje ljude da teren kakvu bi pružili podršku u spašavanju zarobljenih nogometaša i trenera. 


"Razgovaramo s tajlandskom vladom kako bismo vidjeli kako možemo pomoći, a danas šaljemo ljude iz SAD-a u Tajland kako bi pružili podršku na terenu", poručili su iz tvrtke za BBC

"Nakon što dobijemo potvrdu što će biti najkorisnije poslati ili učiniti odmah ćemo to napraviti. Dobivamo povratne informacije i upute od ljudi na terenu", dodali su. 

Foto: Screenshot/ RAJABHAT MAHASARAKHAM UNIVERSITY

Musk je poručio kako SpaceX i The Boring Company imaju "napredni radar" koji je "prilično dobar u kopanju rupa", ali i tehnologiju koja bi mogla "stvoriti zračni tunel pod vodom" kako bi djeca mogla prolaziti.

Poginuo spasilac

Jedan je tajlandski spasilac poginuo tijekom operacije spašavanja 12 dječaka i njihova nogometnog trenera koji se još uvijek nalaze zarobljeni u špiljskom kompleksu na sjeveru Tajlanda, dok se spasilačka misija nastavlja unatoč novim oborinama, prenose agencije. 

spašavanje dječaka Tajland
1/12

Bivši pripadnik elitne vojne postrojbe SEAL Samarn Poonan, koji je bio dio spasilačkog tima u špilji Tham Luang u pokrajini Chiang Rai, preminuo je u četvrtak navečer nakon što je ušao u špilju kako bi položio rezervoare s kisikom duž rute kojom bi se dječaci trebali izvući iz potopljenog špiljskog kompleksa.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

"Uvjeti u špilji vrlo su teški. Pošto je ostavio rezervoar s kisikom, na povratku je izgubio svijest. Njegov mu je kolega pokušao dati prvu pomoć, ali nije uspio", rekao je zapovjednik SEAL-a admiral Apakorn Yuukongkaew. "Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje", rekao je Apakorn, prenosi agencija Reuters.

Od Poonana su se putem društvenih mreža oprostili i njegovi bivši kolege iz "The North Face Adventure Teama".

Pripadnici spasilačkih službi i dobrovoljci jako su pogođeni Samarnovu smrću, ali su odlučni nastaviti operaciju spašavanja.

spašavanje dječaka Tajland
1/9

Dužnosnici su rekli da se trenutačno postavlja niz rezervoara s kisikom duž pet kilometara dugog puta kojim bi se zarobljena skupina trebala izvući na sigurno, ali naglašavaju da strategija spašavanja još uvijek nije dogovorena, te da dječaci neće tako skoro izaći.

Dvanaestorica dječaka i njihov trener pronađeni su ovog tjedna, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog nogometnog tima koji je nestao 23. lipnja činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak navečer zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj špilji. Ali sada se pažnja usmjerila na to kako skupinu vratiti natrag kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Spominje se mogućnost da 13-orica ostanu u špilji Tham Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, no neki stručnjaci kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, te se voda ispumpa iz špiljskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Rodbina dječaka okupila se u četvrtak blizu špilje, a jedna je majka rekla da još nije bila u mogućnosti kontaktirati sa sinom. Zatočenim dječacima spasioci su poslali hranu, vodu i medicinske potrepštine te istodobno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njezinu razinu i time olakšali akciju spašavanja.

Meteorološka služba upozorila je u četvrtak kako veći dio sjevera zemlje, uključujući pokrajinu Chiang Rai, od 7. do 12. srpnja opet može očekivati jake pljuskove.

Ključne riječi

Komentara 46

DU
Deleted user
15:29 06.07.2018.

Boze dragi ljudi...covjek ostavi zivot da bi spasio druge a vi imate komentare za ispovracati se... Laka mu zemlja.

VI
Vito
08:15 06.07.2018.

položio rezervoare s kisikom ::: To su 12 litarske aluminijske flaše punjene zrakom na 200 bara. __ Dajte se barem obrazujte kad pište o ronjenju. __ Prevoditi doslovno samo je pokazatelj neznanja i nerazumjevanja o čemu se govori.

LU
Lujo123
10:13 06.07.2018.

pronađena rupa za izlaz - eheeeej novinar - a gdje je pronađena, jel u nekoj birtiji?! Daj se uozbilji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije