Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Općinski sud u Rijeci proglasio ništetnim konvertirani CHF ugovor

franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.03.2019.
u 10:35

Presudu je donijela sutkinja Katarina Bajčić Ivančević koja je utvrdila kako za konverziju CHF kredita nije sklopljen novi ugovor, već anex koji prati sudbinu osnovnoga ugovora koji unatoč aneksu i dalje postoji

Na Općinskom sudu u Rijeci prvostupanjskom presudom ništetnim je proglašen ugovor o kreditu s valutnom klauzulom CHF i to nakon što je izvršena konverzija valute CHF u valutu euro u skladu s tzv. Zakonom o konverziji.

Presudu je donijela sutkinja Katarina Bajčić Ivančević koja je utvrdila kako za konverziju CHF kredita nije sklopljen novi ugovor, već anex koji prati sudbinu osnovnoga ugovora koji unatoč aneksu i dalje postoji.

– Konverzija kredita, nije zapreka da se naknadno utvrdi ništetnost cijelog ugovora ili pojedinih odredbi jer se pravo na isticanje ništetnosti nikada ne gasi. Ugovorne strane ne mogu svojom voljom konvalidirati ništetne odredbe ugovora, niti obnovom niti nagodbom jer ako je ništetan osnovni ugovor, ništetni su i svi njegovi dodaci jer ništetnost se utvrđuje ex tunc. Sklapanjem aneksa tužitelj se nije odrekao svojeg prava na utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu, a to znači da tužitelj ima pravni interes utvrditi ništetnost ugovora o kreditu. Odredbe ugovora o kreditu koje se odnose na promjenjivu kamatnu stopu te na valutu CHF u kojoj je izražena visina kredita čine odredbe o predmetu i cijeni, a budući da su te odredbe ništetne, ništetan je i ugovor, koji ne može opstati bez predmeta i cijene – utvrđeno je presudom, priopćila je Udruga Franak.

– Ova presuda veliko je ohrabrenje onima koji traže utvrđenje ništetnosti ugovora o kreditu te je još jedna u nizu pozitivnih presuda za konvertirane CHF kredite, što nam daje za pravo vjerovati da će Vrhovni sud RH nakon pozitivnih pravomoćnih odluka u Zadru i Osijeku te nakon pozitivnih prvostupanjskih odluka sudova u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku te na još nekoliko općinskih sudova, konačno odlučiti da potrošači s konvertiranim CHF kreditima imaju pravni interes zahtijevati svoje preplaćene iznose od banaka s kojima su ugovorili CHF kredite – dodaju iz Udruge Franak.

Komentara 9

EH
eho
20:12 04.03.2019.

nekakav............kakve veze ima euribor s kreditima u CHF......nemaš pojma šta pišeš i zato začepi labrnju :-)

MB
marko.badoo
20:42 04.03.2019.

nekakav... -- prvo u školu jer emaš poma kao ni velika većina onih koji su digli kredit u EUR , na sudu im dokazano zahvaljujući UDRUGI FRANAK da su kamate ništetne , mogu tužiti ali to ne čine jer su tromi, jadni nezainteresirani i onda takvi kao ti laprdaju gluposti o chf a ne znaju ni koja prava imaju. Žalosno do bola. Tvoj komentar nije relevantan jer nisi sudac a suci su svoje rekli. Umjesto da budete zahvalni što je UF napravila za sve one koji dolaze poslje dizati kredite vi serete protiv UF. odi sada u banju i nečeš platiti obradu kredita niti naknadu za zatvaranje kredita tnx to UF. nečeš imati sitna slova i cijena će ti u startu biti jasna a ne kao prije . a i laprdaj o euriboru do mjeseca

Avatar nekakav
nekakav
10:54 04.03.2019.

kad se euribor digne, badava vam svi 'ništetni' ugovori, plaćat ćete kamate ko zečevi! dal su oni koji su svojim potpisom pristajali na uvjete banke, dal su oni svjesni bili zašto im je rata kod promjenjive kamate bila manja, zašto je kredit u švicarcima 'jeftiniji' bio od onog u eurima? bajke o tome da oni nisu dobili novac u francima već u kunama me ne zanimaju. mogli su dići kredit u kunama... aha, viša kamata... lakomost hrvata je došla tu do izražaja, totalno. na kredit se sve 'moglo', a zaboravilo da se od nečega mora i živjeti, da nigdje nije siguran posao nit vječan. ako smo mi zemlja čiji političari pod pritiskom građana (tj. birača) mijenjaju pravila prečesto i prebrzo, kojima banke, tj. vjerovnike, u sve lošiji položaj stavljaju, ne može ni kamata biti niska, jer kamatne stope su direktno povezane sa stabilnošću sustava i posebno mogućnostima naplate od dužnika. kako se to kod nas često mijenja, dužnik u pola sata imovinu prebaci na nekog drugog, i banka se ne može naplatiti, e onda i kamata mora biti visoka. i što sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije