Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAZVAO GA IDIOTOM

Općinski kazneni sud opet presudio u korist Mesića u sporu s Hitrecom

Stjepan Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.03.2020.
u 14:13

Općinski kazneni sud u Zagrebu i u ponovljenom je suđenju ustrajao na ocjeni da se radi o povredi časti i ugleda i Hitrecu uvjetno izrekao novčanu kaznu od 10.000 kuna.

Usprkos odluci Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda protiv Hrvoja Hitreca zbog nazivanja bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića idiotom, Općinski kazneni sud u Zagrebu i u ponovljenom je suđenju ustrajao na ocjeni da se radi o povredi časti i ugleda i Hitrecu uvjetno izrekao novčanu kaznu od 10.000 kuna.

Podsjetimo, Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju presude ocijenio kako onaj tko ulazi u političku arenu mora biti spreman na kritiku, pa i takvu koja vrijeđa, šokira ili uznemiruje. Većina u Ustavnom sudu pritom se vodila praksom Europskog suda za ljudska prava, posebno presudom u gotovo istovjetnom slučaju u kojem je zaključio kako Austrija nije smjela kazniti Gerharda Oberschlicka zato što je tadašnjeg predsjednika Slobodarske stranke Jorgu Haideru u komentaru nazvao idiotom. Oberschlick je tim komentarom reagirao na prethodnu Haiderovu izjavu da su se njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu borili za mir i slobodu.  Hitrec je, pak, izjavom zbog koje ga je tužio Mesić u veljači 2014. godine reagirao na izjavu bivšeg predsjednika da su branitelji okupljeni u Stožeru za Vukovar isti kao srpski pobunjenici.

Ustavni sud utvrdio je da Hitrecova sporna izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Sutkinja Ana Kovačević, koja je donijela i presudu koju je ukinuo Ustavni sud, i u ponovljenom je suđenju, međutim, ustrajala u ocjeni da Hitrecova izjava nije imala nikakva konteksta te da je dana isključivo u svrhu vrijeđanja Mesića.

U obrazloženju najnovije presude navodi i da je Hitrec sporni intervju dao u povodu napada na stranku Hrast, u čijem je predsjedništvu tada bio.

„U tom smislu obojicu sudionika ovog postupka valja promatrati i kao političare, dakle kao osobe koje svakako moraju biti spremne prihvaćati kritike šire nego privatne osobe, te moraju biti spremni za otvorenije i pomnije ispitivanje svake izgovorene riječi i sukladno tome prema kritikama i izgovorenim riječima moraju biti tolerantniji“ - zaključuje u obrazloženju presude. Prevedeno, sutkinja smatra da se od Hitreca kao političara očekuje da „otrpi“ izjavu o braniteljima jednako kao što se od Mesića očekuje da to učini kada ga se u tom kontekstu nazove idiotom.  

Iako je sutkinja u ponovljenom postupku provela test razmjernosti između prava na zaštitu privatnosti i slobode izražavanja, u obrazloženju presude nigdje izrijekom ne spominje odluku Ustavnog suda niti navodi zbog čega je održano ponovljeno suđenje. Hrvoje Hitrec najavljuje da će se na presudu odluku žaliti, a spreman je ponovo ići do Ustavnog suda.

Njegov odvjetnik Srećko Ilić uvjeren je da sutkinja nije ispoštovala odluku Ustavnog suda, a u žalbi koju je već pripremio od Županijskog suda traži da poništi presudu, ali i da utvrdi kako ponovljeno suđenje na Općinskom kaznenom sudu ne smije voditi ista sutkinja, koja je ignorirajući Ustavni sud dva puta presudila protiv Hitreca. Pritom se poziva na Ustavni zakon o Ustavnom sudu, koji  izrijekom govori da je nadležno sudbeno tijelo „dužno poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u odluci kojom se ukida akt kojim je povrijeđeno ustavno pravo podnositelja ustavne tužbe“. 

Ključne riječi

Komentara 5

KR
kronika20
14:51 21.03.2020.

Da je i 20.000 ne može se čovjeku zamjeriti što rekao ono što si mi znamo i što smo stotine puta izgovorili, Hitrec je samo izrekao javno . Molimo gospodina Hitreca da nam objavi svoj račun na koji mu možemoo uplatiti za plaćanje novčane kazne.

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
14:30 21.03.2020.

Idol balijske čaršije, krivokletnik koji je lažno svjedio protiv vlastitog naroda, uz pomoć međunarodne zajednice i podaničkog dijela naroda postao je čak 2 puta predsjednik. Danas slobodno šeta državom protiv koje je tako puno učinio. Nemoguće je naći niti jedan narod kod kojeg bi nešto ovako bilo moguće.

SA
samoborka
14:50 21.03.2020.

Koje iznenađenje.. Još samo jedan u nizu nepreglednog broja dokaza o korumpiranosti naše tzv pravne države. Fuj za 99,9% naših sutkinja i sudaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije