Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrinjavanje napuštenih životinja

Općina Sibinj: Psa smo vratili vlasniku, obavijestili smo i policiju; Policija: Čekamo da Općina odgovori gdje je pas

Privatni album
30.07.2022.
u 10:00

Općina nema ugovor sa skloništem koje ima ovlasti zbrinjavati napuštene životinje, kažu takvog nema u županiji, a nemaju niti komunalnog redara

Dulje od dva tjedna nepoznati crni pas lutao je naseljem Slobodnica u općini Sibinj. Zadržavao se ulici Tiskalovci, kod igrališta i kuća na kraju ulice. Ulazio je u igralište i u dvorišta, a mještani su zvali i policiju i Općinu jer je, navodno, bio agresivan prema djeci, ali i prema odraslima.

Iako su doznali da Općina nema komunalnog redara, a ni ugovor s registriranim skloništem za zbrinjavanje životinja, po psa je ipak stiglo općinsko vozilo. Tvrde mještani da im je dobro poznato iz nekih drugih komunalnih akcija. No, nakon što su psa odveli, nitko ne zna gdje, a na njihove upite općina, a ni policija, nisu odgovarali.

Što je Općina napravila kako bi zbrinula napuštenog psa i gdje ga je odvezlo općinsko vozilo? Zašto nisu postupili prema Zakonu o zaštiti životinja i obavijestili sklonište koje ima ovlasti zbrinjavati napuštene životinje, upitali smo Općinu Sibinj. Zanimalo nas je i imaju li ugovor sa skloništem i koliko su napuštenih pasa zbrinuli prema tom ugovoru? Odgovaraju nam da Općina Sibinj nema komunalnog redara, a nema ni sklopljen ugovor sa skloništem koje ima ovlasti zbrinjavati napuštene životinje, budući da takvog nema na području Brodsko-posavske županije.

– Vezano uz konkretnu situaciju, Općina je zaprimila više obavijesti mještana da se u naselju Slobodnica, na prostoru dječjeg igrališta u ulici Tiskalovci, nalazi pas koji je agresivan i da provjerimo o čemu se radi. Budući da je riječ o javnoj površini o kojoj se skrbimo putem našeg komunalnog poduzeća, proslijedili smo im obavijest kako bi utvrdili o čemu se radi. Dolaskom na mjesto događaja jedan od djelatnika posumnjao je da se radi o psu njegovog susjeda. Telefonom je provjerio i ustanovio da je njegovom susjedu doista odlutao pas i da ga bezuspješno traži nekoliko dana. Pas nije bio agresivan. Stoga su djelatnici psa utovarili u kamion i odvezli vlasniku, kod kojeg se i sada nalazi – odgovaraju nam iz Općine. Dodaju i da su za isti slučaj dobili upit i od PU brodsko-posavske, a njima su dostavili i kontakt vlasnika psa kako bi mogli potvrditi istinitost njihovih navoda. No, kako kažu, zbog zaštite osobnih podataka nama te podatke ne mogu dati.

Iz PU brodsko-posavske odgovaraju nam tek na ponovljeni upit, i to nakon odgovora Općine Sibinj. A upitali smo ih što su napravili nakon prijava da je u naselju agresivan pas i imaju li informacije gdje je sada? Kažu nam - još ništa ne znaju.

– Od TD Usluge Sibinj d.o.o., koje na području Općine Sibinj pruža komunalne usluge, zatražili smo pojašnjenje bavi li se to trgovačko društvo zbrinjavanjem pasa lutalica, odnosno na koji način zbrinjava napuštene životinje. Tražili smo i konkretne podatke – jesu li zaposlenici tog trgovačkog društva tijekom lipnja u mjestu Slobodnica na ulici pronašli psa lutalicu crne boje te istoga odvezli na nepoznatu lokaciju, koristeći se pritom manjim kamionom zelene boje u vlasništvu Općine Sibinj. Nakon što dobijemo odgovor, koji još nije pristigao, policijski službenici obavit će i druge potrebne izvide, o čemu ćemo vas dodatno obavijestiti – kažu u svom odgovoru iz PU i dodaju da od 1. lipnja policijski službenici nisu evidentirali prijave da je pas agresivan i napada odrasle i djecu u mjestu Slobodnica.

I dok iz Općine tvrde da su o svemu obavijestili policiju, iz PU kažu kako još ništa ne znaju. Nisu nam tako potvrdili da je pas vraćen vlasniku, a iz Općine su, kako doznajemo, stizali i drukčiji odgovori - da ništa ne znaju o psu i da kamion nije njihov. No, već sad jasno je da je Sibinj još jedna slavonska općina koja ne provodi Zakon o zaštiti životinja. Opravdavaju se da u Županiji nema skloništa, iako su ugovor mogli sklopiti s bilo kojim registriranim skloništem. Jednako tako, nemaju komunalnog redara, a oni su jedini po zakonu ovlašteni za provođenje zakona. Komunalni radnici to nisu, a ni općinski kamion nije vozilo ovlašteno za prijevoz napuštenih i izgubljenih životinja. Dovoljno za inspekcijski nadzor i kaznu za odgovornu osobu Općine?

 

Komentara 1

Avatar Seugushi Kolkopushi
Seugushi Kolkopushi
11:10 30.07.2022.

Udarna vijest! Pronađen pas lutalica... ma dajte...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije