Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrinjavanje životinja

Općina Semeljci ne zna gdje su psi, ali zna tko ih je prijavio inspekciji

Foto: Privatni album
1/2
04.05.2021.
u 13:00

Svjedoci tvrde da su općinskog djelatnika vidjeli u dvorištu kad su nestali kujica i njezina štenad, a načelnik Općine kaže da se takve optužbe uglavnom javljaju uoči nekakvih izbora, što onda zaista upućuje na zle namjere

U Školskoj ulici u Semeljcima duže vrijeme zadržavala se napuštena kujica. Hranili su je mještani, neki od njih kažu da su o svemu obavještavali Općinu, ali nitko se za kujicu nije pobrinuo. A onda su nakon prijave veterinarskoj inspekciji prvo nestala štenad, a nakon toga i kujici se izgubio svaki trag.

Prijavu inspekciji podnijela je Udruga Prijatelji životinja, a informacije o napuštenoj kujici i štencima te odbijanju Općine da pomogne stigle su im od nekadašnje stanovnice Općine. Sve je vidjela i doznala kad je posjetila svoju obitelj. I odmah odlučila da nešto mora napraviti.

– U prijavi inspekciji naveli smo gospođino ime, a već drugi dan njezinoj je rodbini načelnik Općine telefonski prijetio zbog prijave i troškova kazne koju će Općina dobiti. Dan iza toga u Školsku ulicu 63, gdje se kujica sakrila sa štencima, stiže prvo automobil, a zatim kombi. Svjedoci su među trojicom koja su ušla u dvorište prepoznali i jednog djelatnika Općine – kažu nam iz Udruge. Štenci i kujica su nestali, a u Jedinstvenom informacijskom centru nije evidentirano da su zbrinuti u općinskom Skloništu. Zbog otkrivanja identiteta prijaviteljice, ali i zbog nestanka pasa, još jednom su pisali prijavu. Zahtijevali su da inspekcija pronađe gdje su psi i da se utvrdi kako je općinski načelnik saznao podatke osobe koja je tražila pomoć za napuštene pse.

Iste odgovore od veterinarske inspekcije tražili smo i mi. Zanimalo nas je što je inspekcija pronašla u nadzoru, gdje su sada psi i zašto ih nema u Jedinstvenom informacijskom centru? Jednako tako, zanimalo nas je i što će inspekcija poduzeti zbog kršenja Zakona o državnom inspektoratu i protuzakonitog odavanja identiteta prijavitelja?

Odgovor stiže nakon ponovljenog upita, a za jednu rečenicu trebalo im je deset dana.

– Po zaprimanju službene obavijesti o okončanju postupanja komunalnog redarstva navedene općine veterinarska inspekcija Državnog inspektorata postupit će u skladu sa zakonskim propisima iz svoje nadležnosti – odgovaraju iz Državnog inspektorata RH.

Kad su se već oglušili na upit o protuzakonitom odavanju identiteta, još jednom zatražili smo da nam odgovore što su utvrdili inspekcijskim nadzorom i gdje su psi, no odgovor nije stigao ni nakon 30 dana.

Foto: Privatni album

O sudbini pasa, nazočnosti djelatnika Općine u dvorištu kad su nestali štenci te informaciji da je načelnik Općine prijetio osobama uključenim u postupak prijave pronađenih pasa upitali smo i Općinu Semeljci.

– O napuštenim psima saznali smo od veterinarske inspektorice, a ne od gospođe koja je bila u posjeti u Semeljcima. Djelatnici komunalnog društva od mještana su doznali da su viđeni u napuštenoj kući u Školska 63. Mještani kažu i da je viđen kombi ili kedi koji je moguće pokupio štence, ali nikako djelatnici komunalnog jer niti nemaju kombi vozilo – piše u odgovoru iz Općine Semeljci. Dodaju da je obavljen i nadzor veterinarske inspekcije, ali psi nisu pronađeni, očito su negdje prebačeni. Kujicu su, kažu, nekoliko puta djelatnici veterinarske stanice pokušavali uloviti sredstvom za uspavljivanje, ali nisu uspjeli. Više je nema, odnosno nema dojava da je viđena.

– Za drugo pitanje, molio bih da osoba koja tvrdi da sam joj prijetio to meni objasni ili pokaže ili bilo što drugo. Doznali smo tko je prijavio, ali tu osobu osobno nisam vidio niti s njom komunicirao barem deset godina – stoji u odgovoru koji nije potpisan, ali prema sadržaju može se zaključiti da ga je pisao sam načelnik Grga Lončarević. Navodi kako nikada nikome nije prijetio, a posebno zbog nečega što bi bilo normalno da je osoba prijavila Općini koja je po pitanju zaštite i zbrinjavanja napuštenih životinja puno učinila. Nikada nije Općinu obavijestila ni izrazila bilo kakav zahtjev za zbrinjavanje temeljem kojeg bi joj mogao uopće odgovoriti, a kamoli zaprijetiti.

– Žao mi je što se ovakve optužbe uglavnom dešavaju uoči nekakvih izbora, što onda zaista upućuje na zle namjere. Bilo bi mi drago da snimite sve što činimo u ovom pogledu, da poslušate i izjave onih dobronamjernih, pa da o tome i pišete – odgovara nam načelnik. Dodaje kako je dosta lokalnih čelnika izrazilo želju da dođu vidjeti što su napravili za zbrinjavanje napuštenih životinja.

I dok u svom odgovoru načelnik ističe da su doznali tko ih je prijavio, gdje su psi, očito, nisu uspjeli doznati. Istina, ne kaže niti da su tražili gdje su, samo da nisu tamo gdje ih je nakon prijave tražila i veterinarska inspekcija. Sve radije proglašava predizbornim zlim namjerama. Iako svjedoci tvrde da kujica nije zbrinuta dulje vrijeme, puno prije ovog 'uoči nekakvih izbora', a da je Općina o svemu obaviještena. Što su to napravili za zbrinjavanje životinja, kome su pomogli, željeli smo provjeriti i u Jedinstvenom informacijskom centru za napuštene i izgubljene kućne ljubimce. No, za cijelo vrijeme traženja odgovora i čekanja na njih u Skloništu općine Semeljci, barem prema JIC-u, nije bilo niti jednog psa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije