Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovački investitor

Općina Gunja pokrenula projekt bioenergane vrijedne 30 mil. kuna

dalekovod,struja
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
11.01.2013.
u 11:37

Općina je slovačkom partneru prodala zemljište od 3,5 hektara za 510 tisuća kuna gdje će biti energana, a investitor se obvezao da će projekt biti završen u roku od 18 mjeseci od trenutka kada dobije svu dokumentaciju

Zajedno s županijskom tvrtkom Ekosustav koja se bavi gospodarenjem otpadom, općina Gunja je pokrenula projekt izgradnje bioenergane u svojoj poslovnoj zoni za koju je javnim natječajem pronašla investitora, tvrtku iz Slovačke koja ima iskustva u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Općina je slovačkom partneru prodala zemljište od 3,5 hektara za 510 tisuća kuna gdje će biti energana, a investitor se obvezao da će projekt biti završen u roku od 18 mjeseci od trenutka kada dobije svu dokumentaciju.

- Projekt bioenergane je vrijedan 30 milijuna kuna i sami ga nikada ne bi mogli ostvariti pa smo potražili partnere. Lokacijsku dozvolu smo dobili, a rade se podloge za glavni projekt. Ali ćemo morati načiniti neke promjene u projektu jer investitor donosi drugu tehnologiju nego je predviđena prvotnim projektom. Energana će proizvoditi megavat struje i svu proizvedenu struju prodat ćemo HEP-u. Mislim da prije travnja ili svibnja neće početi izgradnja. Biorazgradive mase, biljnih ostataka i stajskog gnojiva kojim se pokreće bioenergana, imamo dovoljno jer farmeri u okolici i onako ne znaju gdje će sa stajskim gnojivom za čije zbrinjavanje postoji posebna uredba usklađena s EU, pa će nam ga rado prodavati, a imamo i dosta površina koje podržavamo i gdje ćemo prikupiti biljnu masu. U samom pogonu će biti zaposleno pet ljudi, ali računamo da će 10-tak ljudi imati indirektne koriati od bioenergane jer će dovoziti bio i stajski otpad - kaže Vladimir Crnov, načelnik općine Gunja dodajući kako će gunjanska bioenerghana biti prva ove vrste u županjskom kraju.

U Vinkovcima je također u planu bioenergana koja bi za pogon koristila ostatke iz šumarske proizvodnje pa je već dogovorena s Hrvatskim šumama isporuka sječke i drugih ostataka iz šume, veliki dio dokumenatcije je napravljen ali je zapelo oko lokacijske dozvole jer su se pubunili stanovnici naselja Kanovci gdje je prvotno predviđena izgradnja pa se sada traži druga lokacija. Osim struje, energana kapaciteta jednog megavata, proizvodit će i toplinsku energiju za pet srednjih škola, fakultet i sportski centar sa zatvorenim bazenima koji su u tom dijelu grada.

>>Bojan Križaj želi graditi toplanu na biomasu 
u Slavonskom Brodu

Komentara 1

BA
baš
11:53 11.01.2013.

Vidi se da se bliže izbori. Kako nisu dovršili projekt vrijedan 30 mil. kuna već su ga "započeli". Kajgod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije