Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci analiziraju

Opasnost: Treba li uvesti tečaj za uporabu pirotehnike?

Pirotehnika
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
04.01.2019.
u 06:40

Petarde se ne smiju paliti u ruci pa onda bacati, već ih treba staviti na tlo, zatim zapaliti te se brzo odmaknuti

Unatoč opetovanim upozorenjima, i ovih blagdanskih dana ima stradalih od pirotehnike. Istina, manje nego prijašnjih godina jer, dok su u blagdanskom razdoblju 2015./2016. čak 24 osobe zadobile teške, a 32 lakše tjelesne ozljede zbog pirotehnike, od 15. prosinca 2018. do jučer zabilježeno je pet teških i 15 lakših ozljeda.

No, kako bi se broj stradalih sveli na najmanju moguću mjeru, ponegdje u svijetu poseže se za zabranom korištenja pirotehnike, dok se u nekim skandinavskim zemljama zabrana odnosi na one do 18 godina, a oni stariji, ako žele rukovati pirotehnikom, moraju proći tečaj o tome te onda za korištenje pirotehničkih sredstava dobiti i policijsku dozvolu.

Bi li takvu edukaciju i izdavanje dozvola bilo dobro primijeniti i kod nas? 

- Naša je regulativa jedna od najstrožih u EU. U većini zemalja EU pirotehniku kategorije F1 mogu koristiti djeca od 12, a kod nas od 14 godina, dok pirotehniku kategorije F2 u EU mogu koristiti oni od 16, a kod nas oni od 18 godina. Pirotehniku F3 dodatno smo ograničili tako što smo zabranili upotrebu petardi iako su u većini zemalja EU one dozvoljene. I ako su pirotehnička sredstva ispravna te su kupljena od ovlaštenih trgovaca i ako se oni koji ih koriste pridržavaju vrlo detaljnih uputa koje se nalaze na tim sredstvima, onda je gotovo nemoguće da dođe do nesreće - kazao nam je načelnik sektora za inspekcijske poslove u MUP-u Augustin Pavičić dodajući da se ozljede događaju ili zbog kupnje neispravne pirotehnike ili zbog eksperimentiranja.   

Na tom je tragu i direktor Jorge pirotehnike Tihomir Sokolić jer "tečaj" koji on preporučuje sadrži - čitanje i pridržavanje uputa o korištenju svakog pirotehničkog sredstva te nadzor odgovornih roditelja. Nastavljajući, ističe:  

- Sva se stradanja događaju isključivo zbog nepažljivog i nestručnog rukovanja pirotehnikom. Na svakom takvom sredstvu jasno pišu upute o rukovanju i, kada bi se svi ljudi tih uputa pridržavali, ozljeda ne bi ni bilo. Petarde se ne pale u ruci pa onda bacaju, nego se stave na tlo pa tek onda zapale, nakon čega se obavezno treba odmaknuti. Roditelji djeci ne trebaju zabranjivati pirotehniku, već u takvim situacijama trebaju biti uz djecu te zajedno s njima najprije pročitati upute. To vam je najbolji tečaj, onaj životni - kaže Sokolić.

>> Pogledajte kako je ova pirotehnička raketa umjesto u zrak krenula prema kući susjeda

Ključne riječi

Komentara 30

MA
max
07:18 04.01.2019.

Nije li vatromet dovoljan? Zbog čega uopće prodavati eksplozivne naprave (petarde i slično?) kad se toliko djece ozljedi, a koiko se tek druge djece i životinja boji tih eksplozija. Djeca kada se dokopaju petardi uvijek nanose zlo jedni drugima s time.

DU
Deleted user
07:44 04.01.2019.

Mozda uvesti obavezan vojni rok ili nesto slicno u skolama. Svicarci to imaju, a mi zelimo biti Svicarska.

Avatar nekakav
nekakav
07:10 04.01.2019.

znači, petardu stavim na tlo, onda zapalim, odmaknem se... i buuum! ali... petardu treba kao i šibicu kresnuti, znači čvrsto pritisnuti uz hrapavu podlogu (znate, ono na kutiji šibica...) i potegnuti.... lik misli da sa upaljačem to napravim? nema šanse, to nije u duhu pirotehničkog zanimanja! nikakve kontrole tu ne pomažu, time rukuju uglavnom djeca, koja ni upaljač ni šibice ne koriste, pa nemaju osjećaj što to znači zapaliti. nekad su barem ložili vatru, pa imali u ruci šibice, upaljače. danas samo oni koji puše znaju za upaljač... sve je ovo normalno, treba malo više edukacije, najbolje u školi. imati sat prevencije, jednom tjedno. pa će učiti kako navući prezervativ, kako upaliti petardu, kako se zaštititi od napada pedofila, zapamtiti brojeve telefona službi za zaštitu djece... kakva matematika, fizika, hrvatski, biologija, ovo su nova potrebna znanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije