Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstvo negira

Opasni otpad iz Srbije nije završio u hrvatskom Jadranu!

otpad
Ivana Ivanović/PIXSELL
29.07.2013.
u 16:42

Prema do sada službeno potvrđenim informacijama, sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila je područje Republike Hrvatske, tvrde iz Ministarstva

Oko 2200 tona navodno opasnog otpada firme ''Pro-Plast“ iz Sremske Mitrovice koji je poslan u Kinu nije završio u hrvatskom Jadranu. Tvrdi to Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je zbog sumnje da je taj otpad, dijelom transportiran i teritorijem RH te izvezen preko Luke Rijeka, završio u našim teritorijalnim vodama, provelo istragu. Ono je putem inspekcije zaštite okoliša službeno kontaktiralo nadležna tijela u RH te Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je obavljen navedeni transport i izvoz.

- Temeljem prikupljenih informacija, utvrđeno je da je tvrtka ''Pro-Plast“ iz Sremske Mitrovice tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine otpremila u Kinu ukupno 73 kontejnera robe, prosječne težine oko 20 tona. Roba je deklarirana kao ''cink oksid i elektrofilterska prašina“. Upakirana je u vreće i utovarena u kontejnere u Sremskoj Mitrovici, nakon čega je transport do luke Rijeka obavljen željezničkim i cestovnim prijevozom te od luke Rijeka do odredišta u luku Huangpu u Kini u tri kontejnerska broda. Prema do sada službeno potvrđenim informacijama, sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila je područje Republike Hrvatske. Dva broda s 59 kontejnera već su stigla do odredišta u Kini, a treći brod s 14 kontejnera stiže tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana - istaknuto je iz Ministarstva.

Inspekcija zaštite okoliša nastavlja s utvrđivanjem dodatnih činjenica vezanih uz karakteristike i porijeklo izvezene robe, a nastavno na navode o mogućem lažnom deklariranju. Premda u službenoj dokumentaciji tijekom obavljenog prometa i izvoza navedena roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao proizvod - ''cink oksid i elektrofilterska prašina“ – dodatno se provjerava je li se ipak radilo o ''opasnom otpadu“ te je li roba lažno deklarirana.

>>Opasne toksične tvari iz Srbije umjesto u Kini završile u Jadranu?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije