Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovršni zakon

Onima koji ostanu bez nekretnine država jamči smještaj 18 mjeseci

deložacija
Tomislav Miletic/PIXSELL
07.07.2017.
u 06:30

Premijer Plenković potvrdio je mogućnost okupljanja radne skupine i izrade novog ovršnog zakona koji bi cjelovitije rješavao problem ovrha

Još jedna faza u procesu izmjene Ovršnog zakona jučer je završena – Vlada je prihvatila zakonske izmjene koje je predložio Klub zastupnika Mosta kroz 13 amandmana i svoje mišljenje o tome uputila u Hrvatski sabor.

Sljedeći se tjedan očekuje saborska rasprava i izglasavanje zakonskih izmjena koje uključuju podizanje zaštićenog dijela plaće s dvije trećine na tri četvrtine iznosa prosječne neto plaće u Hrvatskoj te zaštitu jedine nekretnine kao predmeta ovrhe.

– Neće se moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini, niti kad je vrijednost glavnice manja od 20.000 kuna. Vrlo precizno dajemo alat sudovima ako je glavnica i veća, ali je narušena ravnopravnost ovrhovoditelja i ovršenika, sud će moći donijeti odluku da se takva ovrha na nekretnini brani. Za one koji ipak ostanu bez nekretnine propisujemo vrlo jasno kako će postupati centri za socijalnu skrb te im je zajamčen smještaj 18 mjeseci – precizirao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te dodao da u zakon implementiraju i direktivu o europskom nalogu.

No, puno je više problema koje izmjene zakona ne rješavaju, nego onih koje rješavaju, uključujući goleme troškove ovršnog postupka i nemogućnost zaštite najnižih primanja od ovrhe. Vlada je zbog toga izložena kritikama javnosti i stručnjaka te je premijer Andrej Plenković u obraćanju povodom zakonskih izmjena dao nadu da bi se u drugoj fazi mogao donijeti potpuno novi ovršni zakon.

– S obzirom na to da je taj zakon doživio već dosta izmjena, možda bi bilo korisno razmisliti od jeseni da se razmotri jedna radna skupina koja bi izradila novi, kvalitetan, moderan zakon koji bi možda cjelovitije riješio sva pitanja – izjavio je premijer.

Na raspravi o izmjenama zakona slijedi izjašnjavanje i o amandmanima drugih zastupnika, a ne samo predlagatelja, među kojima su i oni zastupnika Snage Gorana Aleksića koji uključuju moratorij na ovrhu dok je u tijeku spor s ovršiteljem zbog nezakonitih kamata.

– Postoje šanse da se neki od mojih amandmana prihvate, ali to nećemo znati prije glasanja u Saboru. Vlada te amandmane nije razmatrala pa će Most odlučiti hoće li ih prihvatiti ili dati na glasanje. Pritom valja imati na umu da se o tome mora dogovoriti s HDZ-om jer inače postaje upitan cijeli zakon, takva su politička pravila – pojasnio je Aleksić.     

Komentara 32

LU
Lujo123
08:32 07.07.2017.

Kad je u pitanju opljačkana stoka sitnog zuba za donjeti novi pravedniji zakon trebaju godine, a kad je u pitanju gazda to se napravi za 7 dana. Bravo plenki!!

DU
Deleted user
07:22 07.07.2017.

..i nakon 18 mjeseci na ulicu..u Agoniji..

GU
gunny01
07:11 07.07.2017.

Glavna karakteristika uspješnog političara je da jedno MISLI, drugo GOVORI, a treće RADI. Gledajte na ovu vijest iz te perspektive. Imamo državu koja nemože otplatiti svoj dug, političare koji rade za banke, te društvo pod utjecajem masovnih medija... ovo je obmana javnosti kao da se nešto poduzima, ali brod ipak tone. Političari samo spašavaju svoju kožu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije