Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
profesori nastavljaju

Oni se svađaju, a štrajk se prelama preko naše djece

28.09.2015., Zagreb - Ucenici XVIII. gimnazije pred skolom cekaju nastavu. Kao i u vecini skola u Republici Hrvatskoj, i u ovoj se gimnaziji zbog strajka odrzava samo dio nastave.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
30.09.2015.
u 22:30

Nastava: U četvrtak će raditi gotovo svi učitelji u osnovnim školama, a u srednjima se štrajk nastavlja. Ondje je danas štrajkalo 31 posto profesora

Sindikat hrvatskih učitelja danas je, nakon četiri dana, završio štrajk pa će nastave u osnovnim školama uglavnom biti (štrajkat će dio članova Preporoda), a četiri ostala sindikata nisu odustala. Danas je u srednjim školama štrajkalo 31% profesora. Da im je štrajk legitiman i opravdan s obzirom na njihov društveni i materijalni status, ali i činjenicu da im godinama svaka vlast samo obeća povećanje plaća, što je učinio i premijer Zoran Milanović, gotovo nitko ne dovodi u pitanje. No mnogi se pitaju zašto prosvjetari štrajk nisu počeli dva tjedna prije, u vrijeme kad Vlada ne bi imala izgovor da više ne može učiniti ništa i da je samo tehnička, što ipak još nije.

Vratiti im dostojanstvo

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić nema dvojbe jesu li učitelji i profesori potplaćeni.

– Njihovi su zahtjevi opravdani, treba im vratiti dostojanstvo koje su nekada imali, kad su bili autoritet i uzor. Znanje i obrazovanje temelj su društva i jamstvo njegova napretka. Bogata društva u njih ulažu i postaju još bogatija, a siromašna ulažu u mirovine i plaće i ostaju siromašna. To je začarani krug – kaže Kusić dodajući da probleme učiteljske profesije nije moguće rješavati izolirano od svih drugih problema u državi. Akademik Kusić nije želio komentirati nagađanja jesu li sindikati, odnosno učitelji politički izmanipulirani. – Držim se toga da se kao predsjednik Akademije ne uplićem u dnevnopolitičke rasprave – kratko je objasnio.

S povećanjem broja dana koje učitelji provode u štrajku, izgleda da se povećava i ljutnja dijela roditelja, kojima je, kažu, neprihvatljivo da se preko leđa njihove djece lome različiti interesi učitelja i političkih opcija.

– Znam da se javnost okreće protiv nas. Dio mojih kolega ne vjeruje sindikalnim čelnicima i ne vjeruju da se bore za naše ciljeve, sumnjaju da je štrajk bio čista politička igra i dio nečije predizborne kampanje – komentirala je Sanja Lukić, predsjednica udruge "Nastavnici organizirano". Ona u štrajku sudjeluje jer smatra da je njezina profesija podcijenjena.

Akademik Vlatko Silobrčić kaže da u Hrvatskoj među učiteljima i profesorima "ima onih koji su neopravdano zapostavljeni, ali i onih koji u sustav ne spadaju".

'Poticanje štrajkaša'

– Kad bi sustav bio dobro uređen, odnosno kad bi postojali kriteriji za ulazak u njega, kontrola kvalitete i rezultata, moglo bi se govoriti o opravdanosti štrajka – kazao je Silobrčić. O mogućim manipulacijama učiteljima, kaže, ne može govoriti, ali i dodaje da "nije teško zaključiti kome može koristiti ovaj štrajk".

Ono što je mnoge u ovom štrajku zbunilo poruke su ministra obrazovanja Vedrana Mornara i premijera Zorana Milanovića. Prvi je na početku štrajka kazao da djeca koja ne dođu u škole neće dobiti neopravdane sate, a drugi je nakon prvog dana štrajka požurio poručiti učiteljima i profesorima da će im dani provedeni u štrajku biti plaćeni. Samo naivni mogu povjerovati da su to bile Mornarove i Milanovićeve nespretnosti. Drugi drže da je to bio poticaj učiteljima da u štrajku ostanu do njegova urušavanja kako bi ih se jednom moglo podsjetiti na još jedan štrajk bez rezultata. A urušavanje je počelo danas izlaskom učitelja iz štrajka.

>> Za: Novca ima, ali se loše raspoređuje i troši pogrešno. Protiv: Ništa nas se nije pitalo, držimo da smo izmanipulirani

>> Pismo ogorčene učiteljice o štrajku: 'Pa što hoće, imaju tri mjeseca ferija!'

Komentara 15

Avatar Pravednik80
Pravednik80
22:41 30.09.2015.

Nekada su se stupovima društva smatrali doktori, profesori i svećenici. Danas ljudi zaboravljaju tko su i koliko su bitni profesori i učitelji. Rade za male plaće, sa djecom... što nikako nije lagan posao. Završili su fakultete kao i svi ostali,, a ipak rade za 4500kn. Štrajak se prelama preko leđa VAŠE djece? Profesori gnjide! Nemaju oni djecu.

Avatar possibilis
possibilis
22:44 30.09.2015.

Placeni oglas. I roditelji i djeca imaju razloga za trenutno nezadovoljstvo. Je li to cijela slika situacije? Kakav je to clanak bez drugog misljenja? Razina drzave je upravo proporcionalna statusom ucitelja a evo tko i kako kroji javno misljenje. Kako se ono vole zvati ovakvi podmititelji jeftinih novinara? "Opinion makeri"? Akutna, terminalna infekcija Dunning Krugerovim efektom. Drzati citatelje za takve idiote!

MV
Mijat vrdoljak
07:38 01.10.2015.

Čitajući članak a pogotovo naslov dolazim do saznanja koliko smo ne tolerantno i sebično društvo. Nitko pa ni roditelji nema pravo opravdanu borbu prosvjetnih radnika za njihova prava nazivati svađom koja se prelama preko naših leđa a pogotovo da su politički iz manipulirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije