Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRZLAMA U ITALIJI

On postao ona pa ih država razvela

Alessandra Bernaroli, portal (1)
Foto: Privatni album Alessandre Bernaroli
1/3
08.06.2013.
u 11:20

Bračni par Bernaroli nije tražio rastavu i od suda zahtijeva da im brak proglasi valjanim

Bili su i žele ostati sretan bračni par. No on je postao ona i država je automatski rastavila njihov brak. Žalili su se sudovima i sada bi ustavni sud trebao odlučiti ima li država pravo rastaviti brak iako to nitko od supružnika nije tražio bez obzira na promjenu spola.

Dvije Alessandre

Alessandro i Alessandra Bernaroli vjenčali su se 2005. godine, no već dvije godine poslije on je otišao na operaciju promjene boje glasa u SAD, a 2009. na Tajlandu je promijenio spol. Tako je Alessandro Bernaroli postao Alessandra.

– Moji su roditelji bili u početku protiv, no otkako su vidjeli da me i moja supruga podržava u svemu, od velike su mi pomoći – kaže ova 42-godišnjakinja.

Nakon operacije dvije Alessandre odlučile su ostati u braku, no država je rekla suprotno. Naime, službenik u općini Finale Emilia, u kojoj je Bernaroli tražio unošenje u dokumente promjenu spola i imena automatski je iz njih izbrisao bračno stanje. Smatrao je da promjena spola određuje i bračno stanje pa je proveo i izmjenu u bračnom registru. U rubriku bračno stanje upisao je status “nedefinirano”, dakle nešto što ne postoji. Postoji “oženjen” ili “neoženjen” pa i “rastavljen” ili “udovac”, ali nikako nešto nedefinirano.

Protiv takve uredske odluke Alessandre su se žalile. Naime, zakonski gledano, razvod braka može zatražiti samo jedan od bračnih partnera, a ne neka treća osoba ili država. – Moja supruga i ja želimo ostati u braku – rekla je Alessandra.

Sud u Modeni dao im je za pravo, odnosno da ne mogu biti rastavljene jer to nijedna od njih nije zatražila. No na tu odluku žalilo se ministarstvo unutarnjih poslova te je drugostupanjski sud u Bologni u svibnju 2011. godine prihvatio žalbu, odnosno potvrdio državno nametnutu rastavu jer, kako je obrazloženo, “ne može se održati živim odnos u kojem nedostaje zakonski preduvjet, odnosno različitost spolova bračnog para”.

Dvije Alessandre na tu su se odluku žalile vrhovnom sudu koji je pokrenuo više pitanja zakonitosti, o kojima bi se sada trebao izjasniti ustavni sud. Prvo se pitanje odnosi na nezakonitu rastavu kada takav čin nije zatražio nijedan od partnera.

Pravo na obiteljski život

Je li legitimno nametnuti rastavu braka ako je jedan bračni partner promijenio spol? Je li to napad države na pravo obitelji? Odluka Ustavnog suda imat će zasigurno utjecaja i na raspravu o donošenju zakona o istospolnim brakovima.

Podsjetimo, u ožujku 2012. godine vrhovni sud odredio je da par istoga spola ima temeljno pravo na obiteljski život i kako im se to pravo treba priznati, odnosno moraju im se priznati ona prava koja imaju vjenčani parovi.

>> Prava istospolnih parova – Registrirani, ali ne u braku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije