Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

‘On je viziju pretvorio u djelo’

Komemoracija sjećanja na utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika Franju Tuđmana
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
10.12.2017.
u 07:30

Čelnici HDZ-a Tuđmana opisuju kao političkog vizionara koji je u teškim trenucima odlučivao hrabro i bez oklijevanja

Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, 1990-ih prepoznao je znakove vremena, ostvario svehrvatsku pomirbu i jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, čime je stvorio preduvjete za stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske.

Ključna je to poruka s jučerašnje komemoracije kojom se HDZ prisjetio svoga osnivača i dugogodišnjeg predsjednika uoči današnje 18. obljetnice njegove smrti. Sadašnji predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković pritom je naglasio državničku viziju koju je, kaže, Tuđman dokazao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja i udaranjem temelja za europski put Hrvatske i europeizaciju društva, cilja koji su ostvarile vlade nakon njega.

– Zaokružili smo sve strateške ciljeve i na nama je sada da, vodeći računa o Tuđmanovoj doktrini, radimo na stabilnosti zemlje, jačanju institucija, pouzdanosti pravne države, gospodarskom rastu i razvoju te društvenoj solidarnosti i pravednosti. Na našoj je generaciji da odgovornom politikom spriječimo i umanjimo populističke tendencije u hrvatskom društvu koje idu za destrukcijom, destabilizacijom, demagogijom i stvaranjem ozračja kaosa, a nekada i katastrofičnosti u hrvatskom društvu – poručio je Plenković.


Po uzoru na Tuđmanovu politiku svehrvatske pomirbe, i Plenković je pozvao na sprječavanje daljnje društvene polarizacije.

– Ponekad treba ići i iznad svjetonazorskih razlika, jer je politička uključivost i tolerancija bila i ključ uspjeha dr. Tuđmana u njegovoj politici. Stoga, okupljajuća, državnička, europska, ali iznad svega hrvatska politika mora biti u fokusu HDZ-a i svih koji su na čelu hrvatskih institucija – rekao je Plenković.

Tuđmana kao političkog vizionara kakvi nisu česti u povijesti prisjeća se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je uvjeren da su znanje povijesti, izrazito razumijevanje šireg povijesnog konteksta svjetskih događaja i sposobnost predviđanja povijesno-političkog razvoja Tuđmanu pomogli da ostvari svoje ideje i viziju na dobrobit obnove hrvatske državnosti i njezina mjesta u modernom svijetu.

– On je svoju viziju pretvorio u djelo. Takvi primjeri u povijesti državništva nisu česti. Tuđman je, kada je Hrvatska bila suočena s teškim izazovima, donosio hrabre i ispravne odluke – istaknuo je Jandroković.     

Reutersove fotografije godine: Pogledajte trenutke koji su obilježili 2017.!

Komemoracija sjećanja na utemeljitelja HDZ-a i prvog predsjednika Franju Tuđmana
1/23

Komentara 8

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
07:58 10.12.2017.

Mene zanima kada će početi micanje njegovog imena i prezimena sa ulica,trgova i svakojakih objekata,obzirom na pravičnu i legitimnu presudu u Hagu.Na tom sudu kojeg priznaje sav kulturan svijet,on je proglašen za glavnog arhitekta udruženog zločinačkog podhvata i egresije na BiH.Uz Gojka Šuška ,o kojem znamo kakav je "mirotvorac" bio.Treba naglasiti da i Šuška moramo staviti i zaključati njegova "djela" duboko u neki podrum.Hrvatska mora već jednom krenuti naprijed,i te totalitariste javno odbaciti od sebe,pred cijelim svijetom.Tako kad putujemo po svijetu,da se ne sramimo reći od kuda smo.I da svijet ne upire prstom u nas kao da smo zaraženi.

VI
Vito
08:14 10.12.2017.

Obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana ‘On je viziju pretvorio u djelo’ ::: Strean vam Svjetski Dan prava čovjeka __ Zato su ga na vrijeme pokopali

MA
Malenkost
08:46 10.12.2017.

Otac a na kraju i grobar HR. Nije napravio najvazniji korak -Lustraciju. Jednina smo nacija koja je umirajuci komunizam s Nelustracijom Re -anmirala, -vitalizirala te u politicki zivot -instalirala. To je cin Veleizdaje Franje Tudmana i njemu sljepimice privrzenog cerkvenog Vrha na celu s Kuharicem. Danasnje stanje Nacije: Natalitet, Mortalitet te iseljavanje uz to IQ te PIZA svrstava HR na dno EUa. Ovi Indikatori su reziprocni intelektu Nacije a vidljivi su na svim podrucjima u HR: Mito, Korupcija, Nepotizam, Uhljebljenje, Kupovanje Titula i Diploma, Trgovacka Mafija umrezena s politikom i Justicijom hara u HR. Franje- Tudman i Kuharic su postavili bazu ovog amoralnog Drustva. Sve zbog njihove Udbaske proslosti. Zrtvovali Hrvatsku i vratili je u novu vrstu Komunizma ili Croslaviju. U HR obiteljska kuca, koju je mukotrpno radeci i stedivsi ovdje u njemackoj, sagradio moj otac sad stoji prazna, povratka u tu lopovsku Tvorevinu Krivoustog nema. Krivousti stvorio drzavu Kriminala i Korupcije. Treba mu skidati biste. Dosta je lazi o Tudman, psihopathu koji je imitirao Tita i koji je za njega bio najveca Licnost u povijesti Hrvatske. Dragi Domoljubi, zrtve domovinskog rata, dragi Hrvati sirom svijeta nemate kamo se vratiti jer vas u HR cekaju: Sanaderi, Vidosevici, Todorici, Merzeli, Bandici, Kerumi, .... . Dosta je zablude. Maldi, koji imaju razuma, pakuju kofere u napustaju taj Tudmanistan. Ja nemam sto zaliti za ovim Likom. HR je u Agoniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije