Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI ŠEF EKIPE ZA OČEVIDE

Dolački se javio u Remetinec: 'On je faca, mangup, džek... uvijek na rubu zakona'

Željko Dolački dolazi u Remetinec
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/19
07.02.2019.
u 22:20

Da interna tjeralica nije urodila plodom, policija se mogla odlučiti i za raspisivanje međunarodne tjeralice

Željko Dolački, bivši voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke, koji je početkom tjedna nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog zloporabe položaja,sinoć oko 22 sata javio se u zatvor u Remetincu. Da bi se Dolački mogao predati tijekom poslijepodneva najavio je njegov odvjetnik Veljko Miljević koji je kazao da se čuo s Dolačkim te da je on najavio da će doći u Remetinec do 18 sati. 

Dobrovoljna predaja ipak se dogodila kasnije negdje oko 22 sata, a Dolačkog su pred Remetincem satima čekale brojne novinarske ekipe. Di je Dolački bio proteklih dana za sada je nepoznanica, a moglo bi se reći da je za njim tragala kompletna hrvatska policija. 

Obligatorni zatvor

On se javio u Remetinec jer mu je odmah po izricanju nepravomoćne presude, budući da je osuđen na kaznu veću od 5 godina zatvora, određen obligatorni zatvor. Situacija oko Dolačkog na neki je način sramotna za policiju od samog početka. Jer djelo za koje ga se teretilo, fingiranje provale radi prikrivanja krađe, dogodilo se u samom srcu kriminalističke policije. Istina, policija je u Dolačkom brzo našla sumnjivca, što je na koncu rezultiralo optužnicom i nepravomoćnom presudom protiv njega. A ipak, nepravomoćnoj presudi unatoč, Dolački iz sudnice nije prepraćen u Remetinec, nego je netragom nestao. Istina, on se na objavi presude nije ni morao pojaviti, a policija, objašnjavat će ovih dana stručni krugovi, nema načina da nekog spriječi u bijegu prije objave presude jer se nikoga ne može tajno pratiti i nadzirati bez razloga. 

Željko Dolački dolazi u Remetinec
1/18

Naznaka da bi Dolački mogao nestati poput duha nije bilo, a u potrazi za njim policija je mogla obići njegovu kućnu adresu, adrese njegovih prijatelja i rodbine ili pak mjesta na koja je zalazio. Tako prikupljene informacije trebale su im da slože kakav-takav mozaik te zaključe gdje se nalazi. No taj im posao nije bio lagan jer je Dolački bivši policajac i kao takav poznaje sve policijske procedure. Da potraga za Dolačkim neće biti laka, smatra i Branko Lazarević, nekadašnji šef ekipe za očevide PU zagrebačke.

Kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić: Ništa ne bi dobio napuštanjem Hrvatske

– Žac je vrhunski policajac, jedan od najboljih u tom poslu, i ne mogu ja sada kao Baba Vanga pogađati gdje bi se on mogao skrivati, ali isto tako mogu reći da mislim da su jako male šanse da će ga pronaći ako on to ne želi – kazao je Lazarević.

Dolačkog osobno poznaje, a jedno vrijeme bio mu je i nadređen pa smatra da se Dolački nema namjeru skrivati zauvijek, nego da će se predati onog trenutka kada to njemu bude odgovaralo.

– Bilo bi mu najpametnije da to učini što prije i da se bori pravnim putem, jer prema mojem mišljenju, a o tom slučaju krađe iz Heinzelove napisao sam na desetke stranica, ta prvostupanjska presuda protiv njega ne može opstati, jednostavno je premalo dokaza – smatra Lazarević.

Dodaje da Dolački ima i jednu veliku manu – brzopletost, zbog čega bi mu se eventualno moglo dogoditi da napravi pogrešan korak.

– On je faca, mangup, džek, lik iz onih policijskih serija koji je jednom nogom uvijek u zatvoru jer mu je to jednostavno u opisu posla, uvijek na rubu zakona, što možda može izgledati kontradiktorno kad kažete da je policajac, ali bez toga ne bi imao ni tako dobre rezultate u svojoj karijeri. Primjer vam je idući: on bi se znao po deset dana ne pojaviti na poslu, što je kao takvo nedopustivo, a onda bi došao jedanaesti dan i donio rezultate, i to je ono što se broji – kazao je Lazarević.

Da je Dolački iskusan policajac, smatra i kriminalist Dubravko Klarić koji je, kako kaže, Dolačkog sreo u gradu prije nekih mjesec dana.

– Bio je dobar policajac, iskusan, no ne idu mu u prilog brojni detalji u ovom slučaju. Kad smo razgovarali prije mjesec dana, uvjeravao me da nije kriv i da mu podmeću. Odgovorio sam da mora shvatiti da je svakako odgovoran jer se pljačka dogodila u njegovu uredu – kazao je Klarić.

On smatra da je teško pretpostaviti gdje se Dolački trenutačno nalazi i što će mu biti sljedeći koraci.

– Ne vjerujem da je napustio zemlju. Ne bi ništa dobio bijegom izvan granica. Mislim da će se Dolački na kraju ipak javiti policiji, a želio bih da nije krivac. No, presuda je u ovom trenutku takva kakva jest – kaže Klarić.

Željko Dolački dolazi u Remetinec
1/4

Sredstva i pomoć

Objasnio je da je policija u potrazi za Dolačkim mogla koristiti razne metode koje uključuju i racije i potjere. Da interna tjeralica nije urodila plodom, policija se mogla odlučiti i za raspisivanje međunarodne tjeralice, pogotovo ako su sumnjali da je Dolački napustio teritorij Hrvatske. no takvih informacija nisu imali, odnosno nisu imali podataka da je državnu granicu prešao prije objave presude, a tvrdili su da nakon raspisivanja potrage i tjeralice sigurno nije. Istina, granica se može prijeći i ilegalno, ako znate kako i gdje.

Što se tiče bijega, za dulje bježanje i skrivanje potrebna su sredstva i pomoć, a diskutabilno je je li sve to imao Dolački. Nakon što je osumnjičen za fingiranje provale u svoj ured, prvo je bio suspendiran, a zatim je dobio i otkaz. Novac i zlato koji su nestali iz njegova sefa nisu nađeni, a tijekom suđenja nije se ni utvrđivalo gdje su taj novac i zlato mogli završiti. Dolački je u svojoj obrani tvrdio da u policiji postoje operativni podaci o osobama koje su nakon provale u njegov ured s istom količinom novca koja je nestala kupili stan, no sud njegovim tvrdnjama nije vjerovao. I tako je ta luda priča, po kojoj bi se mogao napraviti prvoklasan kriminalistički film, sasvim sigurno okončala jednu uspješnu ali turbulentnu policijsku karijeru. Jer Dolački je u 30 godina rada u policiji bio suspendiran i nagrađivan, njegove metode počesto se nisu sviđale njegovim šefovima, no bile su učinkovite. Iza rešetaka je odveo mnoge i, u danima svoje najveće medijske slave, vjerojatno nije mislio da će se ikada i sam naći prvo s druge strane zakona, a zatim i iza rešetaka.

Komentara 70

VU
vusobegood
21:40 07.02.2019.

Ni faca, ni mangup ni đek- sud kaze lopina.

MA
Marcos
19:47 07.02.2019.

diletant..dođe s pilom na sud i sam sebi presudi..

Avatar Crocrodil
Crocrodil
21:55 07.02.2019.

Kako ga je Ostojić-Svastika postavio, tako je i nestao... Drugovi lopovi se brinu za svoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije