Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alessia i Davide

On je bio ona, a ona je bila on i vjenčali su se

mladenci
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
07.02.2016.
u 11:09

Vijećnik koji ih je proglasio mužem i ženom dok ih smrt ne razdvoji izgovarao je njihova prijašnja imena, jer takva im još pišu u osobnim iskaznicama

Ona ima 24 godine, a on 19 godina i vjenčali su se, ali prije toga je ona bila on, a on je bila ona. 

Alessia i Davide su se vjenčali u općini Orbetello pokraj Grosseta na Tirenskoj obali sjeverno od Rima. Alessia ima 24 godine i donedavno se zvala Alessio, odnosno bila je muško, a Davide ima 19  godina i donedavno se zvao Valentina. Vjenčali su se u općini u pratnji obitelji i prijatelja. Vijećnik koji ih je proglasio mužem i ženom dok ih smrt ne razdvoji izgovarao je njihova prijašnja imena, jer  takva im još pišu u osobnim iskaznicama. Dakle nju, Alissiju u bijeloj haljini i s bijelim krznom, vijećnik je prozivao muškim imenom Alessio. Ženika Davida, odjevenog u crnom smokingu s crvenom ružom za reverom, vijećnik je prozivao Valentina

Na trgu ispred vijećnice mladi par pozdravilo je stotinjak osoba s pljeskom. Alessia i Davide  otputovat će, za par dana, u Ukrajinu gdje je dozvoljeno preko uterusa na posudbu dobiti dijete.  U Italiji se u parlamentu vodi golema polemika oko zakona koji bi omogućio suživot (ne vjenčanje)  istospolnih partnera i s time da bi partneri imali sva prava kao heterogeni, odnosno pravo  nasljedstva itd. No, polemika, pa i zaustavljanje parlamentarne procedure oko usvajanja toga  zakona koji Italija mora donijeti i zbog direktive Europske unije i jedina je u Europi koja nema  riješeno to pitanje, nastaje glede pitanja kome bi pripalo dijete jednog partnera, biološkog roditelja, kada bi taj roditelj umro. Naime, ako je muškarac ili žena u heterogenom braku imao dijete i poslije  je došlo do rastave braka ili je jedan od partnera umro, dijete je ostalo jednom partneru. Sada, ako taj partner s djetetom, dakle biološki otac ili majka, se zaljubi u istospolnu osobu i počinje s njom  živjeti i sklopi suživot (izbjegava se izraz brak) može, dakako, zadržati dijete. No, ako taj biološki roditelj umre može li dijete ostati živjeti s osobom s kojom je roditelj živio u homoseksualnom odnosu? U predloženom nacrtu zakona je predviđeno da može. Dio parlamentaraca, pa i onih u Demokratskoj stranci koja je kao većinska u vladinoj koaliciji predložila zakon, protive se da dijete  ostane živjeti s homoseksualnim partnerom umrlog biološkog roditelja. Takvih bi slučajeva možda  bilo jedan na stotinu milijuna, ali zbog toga članka cijeli je zakon na mrtvoj točki. 

I, dok se u parlamentu raspravlja o nultopostonim mogućnostima, život, kao što je slučaj Alessije i Davida, piše svoju povijest.

>> Rod i spol nisu uklesani u kamen, kako nas uče stoljećima

>> Izrađena pravila promjene spola: Prvo psihologu pa po hormone

Komentara 5

Avatar Pravednik80
Pravednik80
11:36 07.02.2016.

Vrh novinarstva! Svaki dan pomislim, može li bolje! Ispada da može!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
11:25 07.02.2016.

obo su teme za novinsre vecernjeg

BF
bf2
14:28 07.02.2016.

wow,kako napredno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije