Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠ JAGODNJAK Učenici i nastavnici prebrodili krizu i ugostili književnika Hrvoja Hitreca

Omiljenom piscu uprizorili veliku ljubav Dunje i Mazala

hitri-txt.jpg
Foto: Marko Mrkonjić
24.10.2008.
u 15:42

Kad ste napisali prvi roman, koja vam je omiljena boja, kad ste se prvi put zaljubili, vjerujete li u ljubav na prvi pogled i što biste za čitanje preporučili nesretno zaljubljenima, samo je dio pitanja koje su znatiželjni učenici Osnovne škole Jagodnjak uputili svome gostu, književniku Hrvoju Hitrecu.

Eko, Eko i Smogovci
– Vjerujem li u ljubav na prvi pogled? Apsolutno! – odgovorio im je pisac i dobio veliki pljesak. No, nešto manji nego kad im je priznao da se prvi put zaljubio s 11 godina! Uzdah se čuo, pak, kada je za nesretno zaljubljene preporučio Anu Karenjinu.

– Uf, to će pričekati – komentirali su učenici svjesni debljine Tolstojeve knjige.

Da su im draže knjige H. Hitreca, pokazali su i poznavanjem njegovih djela. Puni hvale bili su za roman “Eko, Eko”, a da su “Smogovci” i kod njih ostavili traga prikazali su uprizorenjem scene ljubavi Dunje i Mazala. Ogoljen dječjim pitanjima, Hitrec je priznao i da nije imao tako sretno djetinjstvo, da mu je najteži trenutak u životu bio stradanje sina u prometu, kojemu je i posvetio knjigu “Matko na štakama”, a da je pisac postao slučajno jer mu je trebalo novca!

Duh tolerancije
Dolazak H. Hitreca u Jagodnjak koji je sa sobom donio i novija djela, dar Školske knjige, inicirali su roditelji djece hrvatske nacionalnosti kojima je upravo on pružio podršku u borbi za pravo na vlastiti jezik. Da je atmosfera nakon smjene ravnatelja, a danas pedagoga Milovana Ležaje (koji jučer nije bio u školi) daleko bolja, primijetio je i pisac.

– Koliko ja vidim, a tu sam sat vremena, vlada duh tolerancije i to treba nastaviti – kazao je Hitrec. Osmijeh s lica nije skidao ni ravnatelj Lazo Kljaić koji je u školi nedavno ugostio srpskog dječjeg pisca Ljubivoja Ršumovića. Baš kao i jučer, djeca svih nacionalnosti oduševljeno su slušala što im poznati imaju za reći.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije