Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimski uvjeti

DHMZ: Dolazi osjetno zahlađenje! DUZS: Po potrebi aktivirati i stožere civilne zaštite

vojska
Foto: OSRH
1/6
Autori: Hina, Vecernji list
24.02.2018.
u 15:12

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji

Iz DUZS-a upozoravaju građane da ne kreću na put bez propisane zimske opreme i da se obavezno pridržavaju savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela što može imati i smrtni ishod. Također su iz DUZS-a poručili predstavnicima lokalne i područne uprave da prate prognozu i stanje na svom području te da, po potrebi, aktiviraju svoje stožere civilne zaštite ili ih stave u pripravnost.

DHMZ: Dolazi osjetno zahlađenje; mogući problemi u prometu

Hrvatsku ovih dana očekuju snijeg i jaka bura, nakon čega će se sa sibirskom anticiklonom sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom i temperaturama do minus 15, objavio je jučer Državni hidrometeorolški zavod (DHMZ) , upozoravajući na moguće probleme na infrastrukturi, u prometu, te u opskrbi energijom.

Potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje se znatni pad temperature uz vrijednosti između -10  i -5°C,, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Hladni val koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom. Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. DHMZ upozorava da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja.

Otežan promet na cestama

Od 11:50 sati samo za osobna vozila otvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Ostale skupine vozila voze obilazno državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27), izvijestili su iz HAK-a.

Prestanak je zimskih uvjeta na državnoj cesti DC1 Karlovac-Gračac-Knin.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice.)

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom prema Dalmaciji i obrnuto mogu voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok pa dalje državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27) ili državnom cestom DC1 Karlovac-Gračac-K

vojska
1/6

Za sav promet zatvorene su: Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, DC25 Gospić-Karlobag, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a iz HAK-a upozoravaju i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Magla smanjuje vidljivost mjestimice na cestama u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Ravne Gore i Vrbovskog. Vozače se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

​Sljemenska cesta je otvorena za promet. 

Zagreb šalje Delnicama frezu za čišćenje snijega

U Delnice, gdje je palo više od metar i pol snijega, Grad Zagreb šalje frezu za čišćenje snijega, izvijestio je danas gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

"Na traženje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Grad Zagreb po odobrenju gradonačelnika Milana Bandića, a putem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Zimske službe Grada Zagreba šalje pomoć Gradu Delnice i to frezu za čišćenje snijega. Freza će Delnicama biti na raspolaganju prema potrebi, odnosno do završetka čišćenja snježnih nanosa u gradu", navodi se u priopćenju. 

Istaknuto je da Ured za upravljanje u hitnim situacijama  i Grad Zagreb uvijek solidarno pomažu svim ugroženim područjima u Hrvatskoj.

U Delnicama je prema posljednjem mjerenju visina snijega 153 centimetara, ali ga je u zapusima mjestimice i do tri metra. U pomoć Delničanima došli su pripadnici Oružanih snaga RH koji s lopatama te uz pomoć mehanizacije - buldožera, freza i kamiona uklanjaju velike nanose snijega s prometnica te čiste prilaze kućama.

Vojska i dalje na terenu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske angažirani su i danas u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, a tijekom protekla tri dana u pružanje pomoći bilo je uključeno 300-tinjak pripadnika i 30-ak strojeva i vozila Hrvatske vojske.

Od jutarnjih sati, pet pripadnika angažirano je u Brušanima pored Gospića s jednim radnim strojem za čišćenje snijega. Po završetku će se uputiti za Gračac gdje će biti angažirani na čišćenju puta do farme Deringaj.

Također, u Delnicama, Saborskom, Lovincu i Donjem Lapcu nekoliko pripadnika OS RH sa radnim strojevima angažirano je na čišćenju prometnica.

vojska
1/16

Po potrebi aktivirati ili staviti u pripravnost stožere civilne zaštite

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u subotu su poručili predstavnicima lokalne i područne uprave da prate prognozu i stanje na svom području te da, po potrebi, aktiviraju svoje stožere civilne zaštite ili ih stave u pripravnost.

Kako su izvijestili, DUSZ  je preko svojih područnih ureda u kontaktu s  predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi. Ukazano im je na potrebu praćenja vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području, kao i da po potrebi aktiviraju stožere civilne zaštite ili ih stave u pripravnost. Prema podacima iz Primorsko-goranske županije, sjednica Stožera civilne zaštite u toj županiji sazvana je za danas, u 14 sati u Šumariji u Gerovu, a nazočit će i svi načelnici i gradonačelnici Gorskog kotara.

Iz DUSZ-a su predstavnicima lokalnih jedinica sugerirali da putem lokalnih medija, ako bude potrebno, upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Situacija se stalno prati, a operativne snage civilne zaštite su spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu. Za kontakte oko eventualnih potreba na raspolaganju su Županijski centri 112. 

Prema izvješćima županijskih centara 112, osim otežanog odvijanja cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa, snježne nepogode za sada ne izazivaju značajnije probleme. Trenutačno nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

Temeljem zaprimljenih zahtjeva Zadarske i Ličko senjske županije, DUSZ je uputio Ministarstvu obrane zahtjeve za angažiranje pripadnika i tehnike Oružanih snaga (OS) RH  na područjima općina Gračac, Donji Lapac i Lovinac. U poslijepodnevnim satima 23. veljače ukupno je 186 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena na području Gračaca, Donjeg Lapca, Delnica i Karlovca.  U Donjem Lapcu bilo je 25 pripadnika s 5 vozila i radnih strojeva, u Delnicama 122 pripadnika i 6 radnih strojeva, u Gračacu 23 pripadnika s 5 vozila i radnih strojeva, a u Karlovcu 16 pripadnika OS i jedan radni stroj

Angažirani su bili i zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici. Jučer su na terenu bili i pripadnici nekoliko stanica Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS),  koji su u suradnji s Hrvatskim crvenim križem i zaposlenicima domova zdravlja obilazili i prevozili bolesnike, dostavljali lijekove i namirnice u odsječena mjesta.

U 14 sati u Gerovu će se održati sjednica Stožera civilne zaštite Primorsko - goranske županije kojoj će nazočiti ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, koji je tijekom prijepodneva s pripadnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite obišao najugroženija područja Zadarske, Ličko - senjske i Primorsko - goranske županije.

vojska
1/11
Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
11:05 24.02.2018.

Da, nekad 60-70 godina bile su ovakve zime nešto "normalno"! Slušam mlađe ljude kako se čude visokom snijegu? Apsolutno normalno, mada rijetko ili malo kasno, iako je zima znala prašiti do 1. Svibnja?! Nadam se daće prestati prije! Već se cestari plaču da nema soli???!!!

DH
dalibor.hren
12:42 24.02.2018.

Zimske službe iznenađene: snijeg u veljači!?

Avatar bodavica
bodavica
14:26 24.02.2018.

kakva je uzbuna kao da dolazi treći svjetski rat i sve treba u stanje pripravnosti, da li je osigurana municija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije