Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

Predsjednica: Želim izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Mi nismo tražili rat

Komemoracija na kninskoj tvrđavi
Foto: Hrvoje JelavićPIXSELL
1/15
05.08.2017.
u 13:11

U Knin su u subotu došli visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95"

Budnicom ulicama Knina počela je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

PRATITE UŽIVO tijek zbivanja u Kninu:

12:00: Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan: Ako budemo svjedočili zajedništvo u slozi, mladi koji su otišli, vratit će se u domovinu. Sigurno će tada i mlade obitelji početi prihvaćati život. Ne smijemo od toga odustati.  Na Dan domovinske zahvalnosti hrvatski narod obnavlja i učvršćuje svoju vjeru, tražeći pouku u Božjoj riječi koja mu je stoljećima služila kao uporišna točka, oslonac i sigurnost. Stoljećima je hrvatski narod bio spreman umrijeti za krst časni i slobodu.  Hvala za dar vjere i domovine, slobode i pobjede, žrtve tolikih branitelja za budućnost slobodne domovine. Samo zrno one ljubavi  u svakome od nas koju je svjedočio blaženi kardinal Alojzije Stepinac, kada je rekao da se u ljubavi prema hrvatskom narodu od nikoga ne da natkriliti, bit će dovoljno da izgrađujemo civilizaciju ljubavi i života. Svaki uloženi napor uložen u to uvelike će opravdati žrtve i učiniti ih još vrjednijima

11:35: Počela je svečana misa na kojoj nije nazočna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog velikih vrućina, kako su iz njenog ureda potvrdili HRT-u

10:22. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Nema veće časti od proslave Oluje u Kninu. Ovo je grad čijim je oslobođen zatvoren krug dugih stoljeća i borbi hrvatskog naroda za slobodu i neovisnost. zajedništvo je bilo temelj naše obrane i pobjede. To zajedništvo treba biti i temelj budućnosti. Vojno-političko značenje Oluje danas je predmet vojnih analiza. razloge treba tražiti u duhovnim odlukama hrvatskog čovjeka i moralnih odluka hrvatskog vojnika, koji je pazio da bude što manje stradanja. Slaveći ovu veliku pobjedu svjesni smo da nas moralno i politički obvezuje na oprost i pomirenje. Želim kao predsjednica, ali i kao Hrvatica, građanka i majka izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijem stradanju. Zato hrvatska država čini napor bez primjera u povijesti kako bi vlastitim sredstvima osigurala uvjete svima koji se žele vratiti. Čini to unatoč tome što inicijatori agresije na Hrvatsku nisu upaltili ni kune ili točnije ni dinara za obnovu svega što su četnici i tzv. JNA razorili tijekom četiri godine granatiranja, paleža i pljačke. Stoga će Hrvatska uz punu zaštitu nacionalnih intersa dati punu potporu ulasku Srbije u Europsku uniju.

10:15: Gordan Jandroković, predsjednik Sabora: Danas je dan radosti, slavlja i ponosa. Danas hrvatski narod slavi pobjednički uspjeh vojske i policije. danas se prisjećamo trenutka od prije 22 godine kad je predsjednik Tuđman ovdje podignuo hrvatsku zastavu. Bio je to dan kad je Hrvatskoj vraćen osmijeh na lice. Prije 27 godina mlada hrvatska demokracija bila je pod iskušenjem. Hrvatski kraljevski grad postao je simbol pobune protiv države. Zato smo znali da Hrvatskoj moramo vratiti cjelovitost. Nakon svih pokušaja znali smo da mirnim načinom ne možemo vratiti okupirane dijelove. Bljesak je kao u prirodi najavio Oluju. Bila je to odlučujuća bitka hrvatske vojske i policije, koja je hrvatskom narodu donijela slobodu i mir. Oluja je donijela legitimnost u obrani naroda. Mudrošću predsjednika Tuđmana preostalo je područje mirnim putem reintegrirano 1998. i atad je završio Domovinski rat. Neka je vjena slava, ali i poštovanje svim hrvatskim junacima koji su dali svoje živote za domovinu.

Komemoracija na kninskoj tvrđavi
1/47

10:05 Andrej Plenković, predsjednik Vlade: Čast mi je pozdraviti vas iz srednjevjekovne kolijevke hrvatske države,a  danas simbola hrvatskih pobjeda. Hrvatska je poput drugih država težila demokraciji i neovisnosti. Nažalost, za razliku od drugih država bili smo napadnuti od velikosrpskog agresora, a dio domovine okupiran sve do 15. siječnja 1997. Hrvatska je obranjena, modernizirana i danas je članica NATO-a. Mnogo je Srba napustio domove pod prislikom pobunenika, no danas se vratio. Oluja je stvorila preduvjete za Daytonski sporazum u BiH. oslobađanjem Bihaća spriječena je još jedna Srebrenica. Zbog svega toga Oluja je bila prekretnica za cijeli jugoistok Europe. Svojom izvedbom došlo je do sinergije političkog vodstva i organizacijske spremnosti. Stoga danas kad čujemo kritike na Oluju poručujem da hrvatska država ne da na Oluju jednako onako kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku. Imamo trajnu obvezu prema svim braniteljima, jer oni su najviše dali, a najviše su pogođeni. Stoga jučerašnja odluka Vlade da se Saboru predloži novi Zakon o braniteljima treba poboljšati položaj branitelja. Drago mi je da je Vlada u proračunima predvidjela rast proračuna za oružane snage. Strategijom nacionalne sigurnosti pratimo globalne europske izazove.

10:00 Nikolina Mataija, kći poginulog branitelja obratila se javnosti: S ponosom stojim ovdje pred vama u ime svih kćerki i sinova poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu. 'Naši roditelji bili su obični, radišni, obiteljski, ali i ponosni ljudi. Neki od njih nisu mogli doživjeti ni rađanje kćerki i sinova. Nedostajali su nam u svim neodigranim igrama, prvim ljubavima, školovanju, zapošljavanju. Sjećanje na njih čuvamo dok smo živi, rekla je Mataija.

9:50: Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi podignuta je uz državnu himnu i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Posebna atrakcija je zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane gdje su prvi puta javnosti predstavljeni helikopteri Kiowe.

Komemoracija na kninskoj tvrđavi
1/16

9:25: Hvala svima na dolasku, želim kao vojnik, zapovjednik i sudionik Oluje reći da je ona simbol vojničkog uspjeha, junaštva i kruna svih pobjeda, kazao je novinarima potpredsjednik Vlade i ministar obrane damir Krstičević. Znali smo svi mi da radimo nešto dobro za svoj narod i državu, mi rat nismo željeli, hrvatska vojska i policija u sinergiji i zajedništvu... Vidjeli ste da smo izašli kao pobjednici, vidjeli ste i našeg saveznika koji je rekao da se Oluju izučava na vojnim školama kao briljantnu akciju, kazao je Krstičević i dodao kako je tog dana prije 22 godine bilo jednako vruće kao i danas, no tajna pobjede bili su naši hrabri i odvažni ljudi.

Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

Kod spomenika pobjede "Oluja 95"  položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te  te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Svi su se potom uputili na kninsku tvrđavu gdje je pročitana povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji i gdje će se minutom šutnje odati počast poginulim braniteljima. Potom će se tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije.

U kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

Potom kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Komemoracija na kninskoj tvrđavi
1/28

Komentara 366

AN
Android
09:01 05.08.2017.

"Sto je danas lijep i suncan dan sto je danas lijep i suncan dan Sto je lijep i suncan dan em sto mi je danas rodjendan ja se tako dobro osjecam..."

Avatar El Indio
El Indio
11:40 05.08.2017.

hahaha koliko otadzbinaca na portalu, vec sam pomislio da je danas njihov praznik a ne nas hehe, Hrvatice i Hrvati, branitelji,....sretan vam dan zahvalnosti

DU
Deleted user
08:37 05.08.2017.

Hvala Tuđmanu Hvala Šusku na briljantnoj pobjedi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije