Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crni fond

OLAF spreman istražiti navode o podmićivanju dužnosnika EU

korupcija
arhiva VL
26.01.2011.
u 07:45

EU ne može više ignorirati Barišićevo svjedočenje. To više nije samo stvar Hrvatske već i EU, kazao je švedski socijalist G. Färm

Prođe li sutra u Europskom parlamentu amandman na izvješće izvjestitelja EP-a Hannesa Swobode kojim se zahtijeva da EU istraži je li Sanader novcem iz crnih fondova plaćao lobiste u Bruxellesu, Ured za borbu protiv prijevara Europske komisije (OLAF) pričekat će instrukcije EK-a te – ovisno o njima – pokrenuti istragu, potvrdili su iz OLAF-a. Večernji je list prvi objavio dio svjedočenja Mladena Barišića o novcu korištenom za lobiranje.

– Dobro smo upoznati s amandmanom i vrlo ozbiljno razmatramo sve informacije koje se tiču mogućih prijevara koje su počinili dužnosnici EU ili prijevara s fondovima EU – objašnjavaju.

Ukratko, OLAF štiti budžet EU i neće se uključivati u istrage koje se tiču nacionalnih budžeta, ali i te kako istražuje EU dužnosnike u slučajevima kad postoji sumnja da su primili mito. Zasad čekaju redovitu proceduru – tek kad dobiju sve informacije, odlučit će hoće li te što i kako istraživati.

Göran Färm je jedan od trojice švedskih socijalista koji su podnijeli amandman.

– EU ne može ignorirati Barišićevo svjedočenje. Postoje li indicije da je hrvatski premijer neregularno koristio novac da utječe na Bruxelles, to više nije samo stvar Hrvatske nego i EU – kazao je Färm u razgovoru za Večernji.

Slučajevima korupcije treba se baviti prije ulaska u EU, nastavlja Färm, no takve istrage ne smiju predstavljati zapreku članstvu Hrvatske u EU.

– Spremnost Hrvatske da se uhvati u koštac sa slučajevima ozbiljne korupcije samo joj je plus. Naravno, to ne znači da neće postojati potreba za monitoringom nakon pridruživanja, ali će nadzor obavljati regularne institucije EU – kaže Färm.

Komentara 4

OB
-obrisani-
08:57 26.01.2011.

podmićivanje dužnosnika EU ?? Pa kako je to več počelo kad još nema tih poštenih Hrvata i nevinih vitezova po Briselu nego su u EU tek do Haaškog i Salzburškog suda stigli...

B6
Booyaka 619
10:15 26.01.2011.

@ EU smrdo Oduvijek je bilo podmićivanja, ali se ntenziviralo kada ste vi \'Slovenci\', Bugari i Rumunji utrčali u EU. Jel\' ti nešto znače odnosi Janša-Patria, Bavčar i ekipa, Laško i dionice Mercatora, da ne nabrajam više...

OK
okus
10:15 26.01.2011.

Ma kaj kradeze nebu s....l! A bu i EU. Samo naprijeeeeeeeed!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije